Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A MÁV Szimfonikus Zenekar műsorterve

2012.06.02. 23:54 SI


A 68 éve alapított MÁV Szimfonikus Zenekar nagy átalakuláson ment keresztül két évvel ezelőtt, amikor Takács-Nagy Gábor került a művészeti vezetés élére. A 2010-2011-es hangversenyévadtól kezdődően a kiemelkedő egyéniségű karmesternek sikerült magasabb szintre emelni a zenekar művészi teljesítményét, emellett pedig folytatni a zenekar - még megalakulásakor elkezdett - kultúrmisszióját.

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar most újabb mérföldkőhöz érkezett. Takács-Nagy Gábor távozását követően a klasszikus zenei élet egy markáns alakját sikerült megnyernie művészeti vezetőnek. Csaba Péter neve – bár 30 éve Franciaországban él – nem ismeretlen a magyar közönség előtt. Karmesterként számtalan felkérésnek tett eleget Magyarországon, a MÁV Szimfonikusok mellett sok más együttesnél vendégeskedett az elmúlt években.

A zenekar- és a fenntartó MÁV Zrt. vezetésének mindig is fontos volt, hogy magyar művészeti vezető építse tovább az együttes jövőjét és alakítsa ki programját, így ezt a hagyományt tovább folytatva kérték fel a karmester-hegedűművészt a pozíció betöltésére.

 

 

CSABA PÉTER kinevezése, mint vezető karmester és művészeti vezető

2012. szeptember 1-től lép életbe.

 

 

• Továbbra is a zenekar állandó karmestereként dolgozik, KESSELYÁK GERGELY, aki idén megkapta az Érdemes művész kitüntetést. Karmesteri tevékenysége mellett rendező, a Magyar Állami Operaház korábbi főzeneigazgatója, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője, a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója, a "Bartók+" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója.

 

• A vezető karmester és karmester munkáját állandó vendégkarmesterként, immáron negyedik éve RODRIGO DE CARVALHO segíti, aki hazájában, Brazíliában, a São Paolo-i Teatro Municipale szimfonikus zenekarának zeneigazgatója.


 

A művészeti vezetés a 2012-2013-as évad programját úgy alkotta meg, hogy a műsor kialakításában három fő alapelv domináljon :

 

- a már kialakult bérletközönség igényeinek kielégítése és a törzsközönség megőrzése

- a repertoár kiszélesítése és más művészeti ágazatokhoz való fokozatos közelítés

- egy új generáció - a nemzetközi és magyar zenei élet kirobbanó tehetségeinek -felléptetése és különleges feladatokkal való megbízása a legfontosabbak.

 mavzenekar.hu

 

komment

süti beállítások módosítása