Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Három héttel meghosszabbítva látható Ferenczy Károly kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában.

2012.05.21. 08:48 SI

 
 

 

 

Három héttel meghosszabbítva, azaz 2012. június 17-ig látogatható

Ferenczy Károly (1862-1917) gyűjteményes kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában.

Kilencven évvel az utolsó, 1922-ben rendezett műcsarnoki Ferenczy-kiállítás után most a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg az egyik legnagyobb hatású magyar festő életművének minden korábbinál teljesebb bemutatója.

 

Ferenczy Károly neve a köztudatban leginkább az 1896-ban formálódó nagybányai művészteleppel kapcsolódott össze, életműve szinte egybeforrt Nagybánya művészetével. Ferenczy a művészkolónia kiemelkedő alkotójaként és vezető mestereként, az impresszionizmus és posztimpresszionizmus hazai változatának megteremtésével a modern magyar festészet megalapozójává vált.

 

A kiállításon közel 150 festmény és 80 grafika kerül bemutatásra. A válogatás a hazai és a határon túli köz- és magángyűjtemények feltérképezése nyomán az életmű legjelesebb darabjaira fókuszál. A kiállítás a tucatnyi múzeumból kölcsönzött remekművek mellett több mint hatvan, magántulajdonban lévő alkotással egészült ki. Külön kiállítótérben ismerkedhetnek meg a látogatók a Ferenczy Károlynak a festői életműve által eddig némileg háttérbe szorított grafikai munkásságával is.

 

TÁRLATVEZETÉSEK
Minden szombaton 11 órakor tárlatvezetés a kiállításban.

Tematikus tárlatvezetések: 2012. június 12-15. 16.00 órai kezdettel

A tárlatvezetéseken a kiállításra megváltott belépőjeggyel lehet részt venni.

Találkozási pont : A épület, földszint

Tárlatvezetések a Múzeumok Éjszakáján: 2012. június 16.

 

VIRTUÁLIS SÉTA ÉS GIGAPIXEL GALÉRIA

A Magyar Nemzeti Galéria és a 360 World együttműködése eredményeként a Ferenczy-tárlat három termében a múzeum honlapjáról induló virtuális sétát tehetnek az érdeklődők. A kiállítás két főműve (Madárdal, Október) gigapixeles felbontásban is tanulmányozható. Ferenczy Virtuális kiállítás

 

KERESETT ÉS MEGTALÁLT FERENCZY KÁROLY-FESTMÉNYEK

A Magyar Nemzeti Galéria 2011 novembere óta látható Ferenczy Károly-kiállításához kapcsolódva a kurátorok, Boros Judit és Plesznivy Edit "FERENCZY WANTED" akciót indítottak, hogy elősegítsék az életmű lappangó darabjainak felkutatását és kiállítását. Ennek eredményeként az elmúlt fél év során több, eddig lappangó Ferenczy-mű került elő, köztük a festő jelentős alkotásai is.

A keresett művek, valamint az akció hatására előkerült képek listája, és adatai a Magyar Nemzeti Galéria honlapján tekinthetőek meg.

 

KEDVEZMÉNYES JEGYEK

Csodáld meg Ferenczy Károly, a magyar impresszionizmus mesterének életmű-kiállítását a Magyar Nemzeti Galériában, féláron a citbrands oldalán!

 

FERENCZY BLOG
A kiállításról, annak háttérmunkálatairól sok részletet tudhatnak meg a kiállításhoz kapcsolódó blogon, amely a kiállítás rendezésébe is beavatja az olvasókat, a szerkesztők válaszolnak kérdéseikre és sok érdekes részletet árulnak el Ferenczy Károly munkásságáról.

 

FERENCZY KISFILM

Rövid ajánlónkat ide kattintva találhatják.

 

komment

süti beállítások módosítása