Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Magyar múzeumok a Google globális virtuális múzeumában

2012.04.04. 00:40 SI

Két magyar múzeum részvételével a világ több mint 150 múzeumának 30 ezer műalkotása válik elérhetővé bárki számára néhány kattintással az interneten. A Google magyar és nemzetközi múzeumokkal, illetve új technológiával bővítette kulturális gyűjtőoldalát, az Art Project-et. Az új technológiának köszönhetően szabad szemmel láthatatlan részletek fedezhetőek fel a magyar múzeumok műkincseiből is. 

Az Art Project a Google kulturális kezdeményezése, melynek célja, hogy megőrizze és mindenki számára hozzáférhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A Google technológiájával, a múzeumok pedig műkincseikkel és szakértelmükkel járultak hozzá az együttműködéshez. Mostantól összesen 40 ország 151 intézménye jelenik meg ezen az ingyenes online platformon és 30 000 műkincs nagy felbontású digitalizált változatát csodálhatja meg bárki a projekt honlapján (googleartproject.com). Virtuális sétát mától már 46 külföldi múzeumban lehet tenni a Street View („Utcakép”) nézet segítségével, ez a szám pedig várhatóan tovább bővül. A látogatók az alkotásokat saját gyűjteményekbe rendezhetik, ezeket pedig ismerőseikkel is megoszthatják.

A mai napon az egész világon egyszerre jelentették be, hogy a projektet 4 kontinensre terjesztik ki. A programhoz két hazai múzeum csatlakozik. A Magyar Nemzeti Galéria összesen 40 művész 52 műalkotásával, a Szépművészeti Múzeum pedig 106 művész 151 műtárgyával jelenik meg az Art Project honlapján.

A Magyar Nemzeti Galéria új lehetőséget lát a magyar művészet számára az Art Project-ben. A korábban csatlakozott múzeumok tapasztalatai alapján a látogatók számának növekedését is várják. „A Google Art Project-nek köszönhetően a magyar művészettörténet kiemelkedő alkotásai eddig soha nem látott felbontásban érhetőek el a világ minden pontján. A gigapixeles képeken a festmények legapróbb részletei is megfigyelhetőek, a festők minden egyes ecsetvonása látszik.

A Szépművészeti Múzeum szerint az Art Project a régió legfontosabb, de mindeddig rejtve maradt kincseit hozza a felszínre. Négy kontinensen egyszerre 30 ezer műalkotás válik bárki számára hozzáférhetővé az interneten.

A felhasználók emellett mostantól egy felületen kereshetnek a műalkotások között, a művész neve, műalkotás, művészeti ág, múzeum, ország, gyűjtemény és időszak szerint is. A „Collection” funkció segítségével pedig a műalkotásokból tetszés szerinti összeállíthatják személyre szabott gyűjteményüket.

Emellett diákok és pedagógusok számára is ideális eszközt jelenthet közös projektek, tananyag vagy más gyűjtemények elkészítéséhez.  Az oldalon a Google+ és annak videós chat szolgáltatása (Hangout) is elérhető.

 A világhálónak köszönhetően a digitális táblákon újra és újra felidézhető a múzeumlátogatás élménye, valamint a megszerzett ismeretek szélesebb körben való hasznosítása.”


Szépművészeti Múzeum (Museum of Fine Arts) Claude Monet: Virágzó szilvafák, 1879

 A program a segítségével beléphetünk a Fehér Házba, a francia kastélyokat is meglátogathatjuk.

A Versailles-i kastély készített egy toplistát arról, mi hozza a látogatókat hozzájuk, az Art Project a leghatásosabb öt megoldás közé került. Az Uffizi honlapjának látogatottsága pedig az Art Project előtti napi 5 ezer főről 30-40 ezer főre nőtt, közölték a múzeumok képviselői.

googleartproject.com

komment

süti beállítások módosítása