Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

UNICEF kampány a Víz Világnapján

2016.03.22. 22:06 SI

A klímaváltozás és a nem megfelelő higiénia milliók vízbiztonságát veszélyezteti
Az UNICEF Instagram kampányt indít ma, a Víz Világnapján
A cél, hogy milliók számára biztonságos mennyiségű és minőségű vizet juttassunk, még nagyobb kihívás lesz a jövőben a klímaváltozás miatt, amely a szárazsággal, az árvízzel sújtott és a veszélyeztetett területeken élő több milliónyi gyermek vízellátását és vízbiztonságát fenyegeti.

A klímaváltozás által okozott hőmérséklet emelkedés megnöveli az egyéb, vízben terjedő betegség, mint a malária vagy a dengue-láz – és most a Zika vírus – kockázatát, ahogy a szúnyog populáció megnő és egyre nagyobb területen jelenik meg.

Az UNICEF szerint a legveszélyeztetettebb az a 160 millió öt év alatti gyermek, akik a nagy szárazságú területeken élnek Afrikában és Ázsiában. Körülbelül fél milliárdan árvízveszéllyel fenyegetett területeken élnek, legtöbbjük Afrika és Ázsia szubszaharai részein.

A Víz Világnapjával kezdődően és a Párizsi egyezmény április 22-i aláírásával végződően az UNICEF egy Instagram kampányt indít, amelyben felhívja a figyelmet a víz, a környezet és a klímaváltozás közötti összefüggésre.

A #ClimateChain hashtag használatával az UNICEF Ügyvezető Igazgatója Anthony Lake, az ENSZ Közgyűlés Elnöke Mogens Lykketoft, az ENSZ éghajlatvédelmi vezetője Christiana Figueres és további prominens közszereplők fogják virtuálisan kézen fogni a képekkel szereplő emberek láncolatát, a klímaváltozás megállítását sürgető kampány keretében. Ezt a Párizsi Egyezmény aláírásakor kerül bemutatásra.

Az UNICEF a klímaváltozás kihívásaira a víztartalékok csökkenésével járó katasztrófaelhárításával is akcióba lép. Például:

• Közel 20 ezer gyermek jut katasztrófa- és klímaváltozás-ellenálló vízforrásokhoz egy visszatöltődő-víztározó rendszer keretében, amely a monszun idején összegyűjti a vizet, megtisztítja azt, majd földalatti víztározókban tárolja.
• Madagaszkáron az UNICEF a helyi hatóságokkal együttműködve 80 ezer gyermek számára biztosít tantermeket, amelyek ciklon- és árvíz ellenállóak, és emellett katasztrófa-ellenálló vízforrásokat is biztosítanak.
• A szárazságtól szenvedő Kiribatiban, az új esővízgyűjtő víztározó rendszerek segítik elő a közösségek biztonságos ivóvízhez való hozzájutását.

Egy közelmúltban kiadott publikációban - Unless We Act Now – az UNICEF egy 10 pontos célkitűzést állított össze gyermekek számára. Meghatározott lépéseket ír le a kormányok, a privát szektor és a közemberek számára, hogy biztosíthassák gyermekeik jövőjét és jogait.
További információ:

 Hadzsipetkova Krisztina
Kommunikációs Igazgató

UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány

unicef.hu

komment

süti beállítások módosítása