Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kertész Imre: Haldimann-levelek könyvbemutató

2010.03.16. 23:07 SI


              Ünnepélyes keretek között mutatták be Kertész Imre Nobel-díjas magyar író Haldimann levelek című legújabb kötetét a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Károlyi Palotában. A szerző jelenlétében mutatták be a Magvető gondozásában kiadott könyvet.
                    Ebből az alkalomból Hafner Zoltán Kertész-bibliográfiáját is bemutatták.
     
             E. Csorba Csilla az Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntötte az ünnepeltet, őt követte a Magvető kiadó igazgatója Morcsányi Géza.
     
              Szörényi László
irodalomtörténész, az Irodalomtudományi Intézet igazgatója ismertette, méltatta a kötetet, és Szabó Aliz hegedűművésznő játszotta el Petrovics Emil: Rapszódiaszóló hegedűre, című darabját. Nagy érdeklődés mellet Kertész Imre felolvasott a Végső kocsma című készülő könyvéből. Megható és felemelő este volt, érezhető volt a feléje irányuló figyelem és érdeklődés.
      
               Eva Haldimann magyar származású Svájcban élő irodalomkritikus 1977-ben méltatást írt a Sorstalanságról a Neue Zürcher Zeitungba, innen kezdődött ismeretségük és levelezésük, az irodalmárral éveken keresztül folytatott levelezését kísérhetjük végig.
      
              A levelek a saját életére vonatkozó eseményeken kívül, korrajzot is tükröznek, talán olyan emlékek is eszünkbe jutnak, amik már szinte feledésbe merülnek, mivel az író mindig beszámol leveleiben az itthoni aktuális eseményekről is. 
      
              ” Izgalmas alkotói és kordokumentumok ezek a levelek, sajátosan személyes perspektívában mutatják meg a közelmúlt évtizedeit, illetve az azóta már jól ismert regények, esszék születő félben levő legjellegzetesebb motívumait.”

komment

süti beállítások módosítása