Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

„Mily szépek a sátraid” Regős László Művészeti albuma: A Dohány utcai zsinagóga

2009.09.17. 01:20 SI

2009. szeptember 15-én mutatta be az Alexandra Kiadó Regős László: A Dohány utcai Zsinagóga című képes művészeti albumát. Frölich Róbert főrabbi írta az előszót a kötethez.

 

Regős Lászlóval, a kötet szerzőjével Nagy György, a Magyar Televízió szerkesztője, műsorvezetője beszélgetett.
Közreműködött Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija.

A kötet a Dohány utcai zsinagóga felszentelésének 150. évfordulójára jelenik meg.

A világ egyik legnagyobb neológ zsinagógája, egyben a zsidóság imahelye, a budapesti Dohány utcai zsinagóga idén százötven esztendős. Kelet-Európa szívében, két világháború pusztító viharai után is, otthont ad mindazon céloknak, melyek az alapítók szívét is fűtötték.
Másfél évszázad alatt a magyarországi zsidóság, élete gyökeresen megváltozott, tragédiák sorát szenvedte el, a mártír sorsú emberek elhunytak, hiányuk ma is égető, fájó, e templom fensége és szellemi ereje azonban változatlan maradt. Generációk sora volt és maradt a templom hűséges híve.
A szenvedélyes fotós Regős László is csatlakozott ehhez a népes táborhoz, és egy pazar kiállítású kötettel tiszteleg az évforduló és a zsidó kultúra előtt.
A Dohány utcai zsinagóga Feszl Frigyes közreműködésével Ludwig Förster tervei alapján épült 1854 és 1859 között. A tóraszekrényt Feszl Frigyes tervezte. Az épület mindenekelőtt hangulatával kelt ámulatot.

A templom nemcsak Budapest egyik nagyszerű látványossága, de mindig is a nagy hagyománnyal rendelkező magyar zsidóság jelképe volt. Mintha a mesés kelet egy darabja tárulna szemünk elé a közép-európai főváros szívében, hangversenyeket is rendeznek ősi falai között, a művészet iránti tisztelet egészíti ki a vallásos hódolatot. Így volt ez hajdanán is, amikor kiváló kántorok imája töltötte meg az építészeti remekmű legrejtettebb zugait. Ezért vésték a bibliai szöveget a főbejárat fölé: Készítsetek számomra szentélyt, hogy köztük lakozzam".

Regős László vegyészmérnökből lett építészeti fotós. 8 éve kezdte el a munkát, a képek 4x5 inches 10x15 cm-es hagyományos fényképezőgéppel készültek. Előző munkája az Operaházról készült. Éles optikájával megmutat, közel hoz nekünk olyan apró részleteket is, amiket korábban nem vettünk volna észre. Képfeliratok és lírai esszék Faragó Vera és Corelli Gréta munkája. 

Az ötletet Szabó István Napfény íze című filmje adta, néhány jelenete ott játszódott, mikor látta, úgy gondolta ebben a filmben benne van sok ember története, és az egész történelem, elhatározta, hogy gyerekkori kedves helyét, ahová még édesapja vitte el megörökíti. Alázattal megy be és a történetét is tudja, a Dohánynak van egy aurája, levegője.

Frölich Róbert főrabbi a bemutatón így fogalmazott: Arra vagyunk büszkék, hogy ezt a küldetést segítünk továbbvinni. Olvassák és szeressék ezt a könyvet. 


Nyelv: magyar; angol
ISBN: 9632970622
Megjelenés: 2009.
Kötésmód: cérnafűzött kötött, védőborítóval
Oldalszám: 132
Méret [mm]: 238 x 256 x 17

 http://www.laszlofoto.com/portfolio.htm

komment

süti beállítások módosítása