Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zsidó Nyári Fesztivál 2009.

2009.06.21. 00:37 SI

2009. AUGUSZTUS 30. - SZEPTEMBER 7.

Klasszikus és világzenei sztárok a Dohány utcai zsinagógában, kántorkoncert a budai Frankel Leo utcai zsinagógában.

 

 

 

 

Ebben az évben szeptemberben ünnepeljük a Dohány utcai zsinagóga megnyitásának 150 éves évfordulóját, továbbá a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok megújulásának 20 éves évfordulóját.

Programjaink között több olyan koncert is található, amely a szefárd zenekultúra világába ad betekintést. Célunk, hogy a balkáni, spanyol, indiai, bolgár és török hatások által is gazdagított zsidó zenét bemutassuk, hiszen a zsidóság évszázadokon keresztül, a világ minden tájára szétszóródott.

A Dohány utcai zsinagóga nyitó koncertjén, augusztus 30-án Szefárd varázs címmel hallhatják Palya Bea estjét, amelyen a nemzetközi hírű fiatal énekesnő első alkalommal mutatja be spanyol, bolgár és török szefárd dalokból összeállított új műsorát olyan kiváló muzsikusokkal, mint Dés András és Bolya Mátyás. Az est programját a müvésznő a XII. Zsidó Nyári Fesztiválra állította össze.

Igazi különlegesség lesz Timna Brauer és az Elias Meiri Ensemble koncertje szeptember 2-án. Ausztriából érkezik hozzánk az izraeli származású énekesnő, Timna Brauer, aki Dalok Jeruzsálemből című estjével számíthat komoly érdeklődésre.

Augusztus 31-én a mediterrán dallamok kedvelőit várjuk Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate koncertjére. A kiváló kubai származású énekesnő együttesében olyan muzsikusok játszanak, mint Babos Gyula, Winand Gábor és Szakcsi Lakatos Béla.

Szeptember 1-jén rendhagyó, balkáni zsidó dallamokból összeállított programmal lép fel a Dohány utcai zsinagógában a Nikola Parov Quartett. A koncert másik vendége Illényi Katica lesz, aki a klezmer és jazz világából ad ízelítőt.

Hagyományainkat megtartva, természetesen sokak kedvence, a Budapest Klezmer Band sem fog hiányozni a programból. Szeptember 3-i koncertjük vendége ezúttal a kiváló roma és zsidó muzsikusokból néhány éve alakult Judrom együttes és Klein Judit lesz.

Az állandó programjaink közé tartozó kántorkoncert helyszíne idén a frissen felújított budai körzet Frankel Leo utcai zsinagógája lesz. A kántorkoncert, amelynek sztárvendége Shai Abramson, az izraeli hadsereg főkántora, egyben a kívül belül megfiatalított zsinagóga ünnepi megnyitója is lesz. Az esten fellép még Fekete László főkántor és Zucker Imanuel, zongorán közreműködik Neumark Zoltán.

komment

süti beállítások módosítása