Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Strém Kálmán: A hangversenyrendezés művésze könyvismertetés

2009.05.28. 15:05 SI

Strém Kálmán a kiváló hangversenyrendező és zeneszociológus 2009-ben lenne 75 éves, és már negyedik esztendeje, hogy jelenlétét fájdalmasan nélkülözi a magyar zenésztársadalom, a kulturális közélet.

Az évforduló alkalmából "Strém Kálmán: A hangversenyrendezés művésze" címmel jelent meg a Gramofon könyvek sorozat új kötete, amelyet szerdán mutattak be Budapesten. Csütörtökön pedig hangversenyen emlékeznek rá a Zeneakadémián, ahol a 93 éves, világhírű zongorista, Rév Lívia utoljára lép pódiumra.

 „Embersége, impozáns életműve, lebilincselő egyénisége és személyiségének kiemelkedő emberi kvalitásai e könyv oldalain lapról lapra bontakoznak ki a magyar zenei élet fontos szereplőinek visszaemlékezéseiből. A képet tovább gazdagítja a hely és családtörténeti anyag, amely személyes relikviák közrebocsátásával teszi még árnyaltabbá és közkedveltebbé a portrét, míg szakmai hitvallása autentikus forrásból, két fontos interjúból rekonstruálható”, - írja a könyv ismertetője.

 A könyv gerincét mintegy nyolcvan emlékezés, nyilvánosan elhangzott beszéd alkotja többek között Jeney Zoltántól, Schiff Andrástól, Somfai Lászlótól és a már elhunyt Szőllősy Andrástól. Az emlékezések között kapott helyet Kurtág György kompozíciója is, melyet Strém Kálmán emlékére írt, és amely e kötetben jelenik meg először. A könyv lezárása, "kódája" Sári József Vorfall című dalának kottája, melynek ősbemutatója május 28-án, a Zeneakadémián rendezendő emlékhangversenyen lesz.  

„Különleges igényességgel összeállított ciklusai - például Beethoven összes szonátája Schiff András előadásában vagy A Zongora című sorozat – pezsgést és lendületet vittek a hazai koncertéletbe", - írja Gerő Katalin. Maradandó érdeme a Földvári Napok és a Fertőd –Eszterháza eseménysorozat megrendezése, illetve a magyarországi új Haydn kultusz kialakítása, fesztivállá fejlesztve a Budapesti Vonósok sikeres kastélykoncertjeit, inspirálva a Magyar Haydn Társaság létrejöttét.  

Ezeken a lapokon nemcsak a nagyszerű ember életútja rajzolódik ki, hanem a kor is, amelyben felnőtt, valamint családi háttere is. A könyvet publikációi, és az általa rendezett hangversenyek listája teszi teljessé.

A könyv ötletgazdája, motorja, az életmű kutatója, szerkesztője Gerő Katalin, a könyv társszerkesztője Várkonyi Tamás. A Kanizsai Klasszikusok Kulturális Közhasznú Egyesület megbízásából kiadja a Klasszikus és Jazz Nonprofit Kft. www.gramofon.hu. Felelős kiadó: Retkes Attila.

Az évforduló előtt tisztelgő Kanizsai Klasszikusok Kulturális Közhasznú Egyesület Nagykanizsáról és más vidéki városokból külön busszal kíván közönséget vinni a színvonalas koncertre, amelyre már minden jegy elkelt. A világhírű, Párizsban élő zongoraművész, Rév Lívia, aki 46 év távollét után Strém Kálmán tevékenysége révén robbant be a magyar zenei köztudatba, ezzel a szerepléssel mond búcsút a hangversenyterem közönségének. A koncertet követő napon, május 29-én 5 órakor a nagykanizsai Medgyaszay Ház előterében avatják fel Strém Kálmán mellszobrát, Gerő Katalin alkotását.

komment

süti beállítások módosítása