Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Titkos hatalom, Kati Marton könyvbemutatója a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2009.03.16. 17:29 SI

KATI MARTON
Titkos hatalom, avagy, amikor az elnök felesége beleszól a történelembe

A könyvbemutatót április 1-jén, délután tartjuk a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Amikor az amerikaiak elnököt választanak, nem csak egy férfit  vagy egyszer talán majd egy nőt választanak meg. Az elnöki házaspárok együtt jutnak be a hatalomba, együtt kormányoznak, és ha a sors úgy hozza, együtt is buknak el. Az elnök karrierje egyben a felesége karrierje is. Az elnöki házasságok ezért szükségképp különböznek minden más házasságtól. Nemcsak a jelöltnek, de a feleségének is teljes elszántsággal kell küzdenie, ha azt akarja, hogy megválasszák az ország vezetőjének. Az elnöki házaspárnak le kell mondania a magánélete nagy részéről és a családi élet számos vonatkozásáról, hogy beteljesítsék álmukat.
Az amerikai elnök feleségének nem elég egyszerűen elegánsnak lenni, hiszen amikor egy házaspár beköltözik a Fehér Házba, óhatatlanul a nyilvánosság elé kerül életük legmeghittebb színtere, a házasságuk. Az elnökséggel járó terhek pedig magát a házastársi viszonyt is átformálják, némely házasságot megszilárdítanak, más házasságokat tönkretesznek. Voltak feleségek, akik összeomlottak a súly alatt, mások válságos pillanatokban átvették a kormányrudat, megint mások a maguk jogán váltak fontos, esetleg ellentmondásos közszereplővé. A legmagabiztosabb elnökök mindazonáltal olyan férjek voltak, akik tisztelték a feleségüket, akik kikérték és meg is hallgatták feleségük személyes és politikai tanácsait.
És noha az amerikaiak néha kétkedve gondolnak az elnökfeleségek titkos hatalmára, az elnöktől valóban nem várható el, hogy olyan teljes értékű társ nélkül végezze a feladatát, aki a közéletben és a magánéletben is ne állna mellette.
Ez a könyv azonban nem az elnökfeleségek életének krónikája. Sokkal inkább a hatalom, a szerelem és a házasság vészterhes keresztútjánál álló férjekről és feleségekről szóló tanulmány. Tizenkét 20. századi elnöki pár nyilvános és magánéletének összefonódását vizsgálja, és röviden szót ejt a nemrég megválasztott Michelle és Barack Obama házasságáról. Továbbá azt a kérdést is felteszi, hogy mi módon befolyásolta a Fehér Házban történteket, valójában a világpolitikát az elnöki házasság nyilvános látszata és annak privát valósága.

T a r t a l o m
Bevezető
1. Edith és Woodrow Wilson A szerelem bolondjai
2. Eleanor és Franklin Roosevelt Egy frigy, mely megváltoztatta a világot
3. Bess és Harry Truman A jó férj
4. Jacqueline és John F. Kennedy Különös házasság
5. Lady Bird és Lyndon Johnson A közös szerelem
6. Pat és Richard Nixon Rangon alul
7. Betty és Gerald Ford Az átlagember
8. Rosalynn és Jimmy Carter A jó elnyeri méltó büntetését
9. Nancy és Ronald Reagan Tökéletes illúzió
10. Barbara és George Bush Anya úgyis jobban tudja
11. Hillary és Bill Clinton Korlátlan felelősségű társaság
12. Laura és George Bush A történelem közbeszól
Epilógus. Michelle Obama, a first lady


A szerzőről:

KATI MARTON magyar származású amerikai író és újságíró. Rádió- és tévériporterként, valamint olyan neves folyóiratok és újságok munkatársaként, mint a The New Yorker, az Atlantic Monthly, a The Times of London, a The Washington Post, a The Wall Street Journal vagy a Newsweek, számos szakmai elismerést és díjat kapott, a Titkos hatalom című könyve felkerült a The New York Times bestseller-listájára. Első könyve egy Wallenberg-életrajz volt, Egy amerikai asszony című regényével szépíróként is bemutatkozott már. Jelentős emberi jogi tevékenységet fejt ki egy nők és leányok jogait védő nemzetközi szervezet élén, s 2001 óta a háborús zónákban élő gyermekeket gondozó ENSZ szervezetnek is munkatársa. 2008-ban Pro Cultura Hungarica díjat kapott, 2009-ben pedig a kulturális miniszter a Magyar Kultúra Követének nevezte ki abból az alkalomból, hogy ő lett az Extremely Hungary Csordultig magyar címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad védnöke.

 

komment

süti beállítások módosítása