Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

MÁV Szimfonikusok orgonaünnepe

2009.03.05. 00:31 SI

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye

Jegyvásárlás

Jegytérkép

2009. március 10. kedd 19:30 - 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

MAGYAR SZIMFONIKUS KÖRKÉP

Schubert: VIII. (h-moll, „Befejezetlen”) szimfónia, D. 759
Hidas Frigyes: Orgonaverseny
Saint-Saëns: III. (c-moll, „Orgona”) szimfónia, op. 78

Közreműködik: Varnus Xaver – orgona
Vezényel: Kollár Imre

Világhírű orgonaművész, Varnus Xavér vendégszerepel a MÁV Szimfonikus Zenekar Mesterbérletében, március 10-én a Művészetek Palotájában. Tolmácsolásában először egy Hidas Frigyes kompozíció hallható, az Orgonaverseny, mely a szerző utolsó versenyműve. Hidas még 1997-ben komponálta Virágh Endre orgonaművész, a Belvárosi Plébániatemplom karnagya számára, aki azonban váratlanul meghalt és ezért a mű bemutatója elmaradt. A kotta néhány évig pihent, majd előkerült és éppen ebben az időben kereste meg a zeneszerzőt Varnus Xavér azzal a kérdéssel, van-e olyan műve, amely alkalmas a Művészetek Palotája új orgonáján való előadásra. Így történt, hogy a mű ősbemutatójára keletkezése után kilenc évvel, 2006. május 22-én került sor az új orgona ünnepélyes avató hangversenyén. A MÁV Szimfonikusok a komponista emléke előtt tisztelegve tűzi programra ezt az orgonaversenyt, hisz a kétszeres Erkel díjas, érdemes művész, Bartók Béla-Pásztory Ditta díjas Hidas Frigyes a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány megalakulásától 10 éven át volt a Kuratórium tagja. 

A hangversenyt Saint-Saëns 1886-ban komponált, Liszt Ferenc emlékének ajánlott III., c-moll szimfóniája zárja, amelyet, mivel fontos szerepet játszik benne a hangszerek királynője, orgona-szimfóniának is szokás nevezni.

Varnus Xavér, ezen az estén nemcsak szólistaként, de egy számára új szerepben, zenekari tagként is színpadra lép. A művész 1977 óta koncertezik világszerte, ezalatt mintegy 3000 szólóhangversenyt adott, fellépései hatalmas mindig tömegeket vonzanak. Legendásak a budapesti Zsinagóga-beli hangversenyei: alkalmanként több mint hétezer hallgató előtt játszik, de ugyanúgy teltházasak párizsi és angliai koncertjei is. Hangfelvételeit mindig nagy érdeklődéssel várja rajongói egyre növekvő tábora, pl. a 2007-ben, a Művészetek Palotája új orgonáján készített lemeze egy év alatt négyszeres platinalemez lett. A koncertezés mellett rendszeresen ír, több könyve jelent meg, zenetörténeti előadásokat tart és gyakran szerepel különböző televíziós műsorokban. Előadóművészi sikereit 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el, míg szűkebb hazája, Kőbánya díszpolgárrá választotta.

A MÁV Szimfonikus Zenekar március 10-ei hangversenyére a magyarországi szimfonikus zenekarok legjelentősebb seregszemléje keretében, a Szimfonikus Körképben kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az est karmestere, Kollár Imre, a zenekar művészeti vezetője lesz, aki az előadás előtt fél 7-től, az Előhang című pódiumbeszélgetés keretében vall zenéről, művekről, hivatásról.

 

(Schubert: „Befejezetlen” szimfónia, Hidas Frigyes: Orgonaverseny, Saint-Saëns: III. szimfónia,

2009. március 10., kedd 19.30 Művészetek Palotája, a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye.

Közreműködik: Varnus Xavér, vezényel:KollárImre

http://www.mupa.hu/programreszletes.jsp?id=K_17313&genre=KomolyzeneOpera

 

 

komment

süti beállítások módosítása