Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mítoszok földje: Gustave Moreau művészete kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

2009.02.23. 16:26 SI

Mítoszok földje

Gustave Moreau művészete

2009. február 19 – 2009. május 3.

A francia szimbolista alkotó, Gustave Moreau alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum február 19-én nyíló kiállítása. A párizsi Moreau Múzeum együttműködésével megvalósuló, több mint 160 alkotást felvonultató nagyszabású tárlat május 3-ig látható.
Gustave Moreau a francia és a nemzetközi szimbolizmus egyik elindítója, a 19. század végén egy egész festőgeneráció bálványa volt. Szoros baráti szálak fűzték a kor megújuló irodalmi életének radikális képviselőihez, művei ihletésével született egy sor költői és prózai alkotás, és kortársai róla formázták meg a kor művészének jellegzetes alakját.
Gustave Moreau az 1860-70-es években számos alkalommal keltett feltűnést a Szalon-tárlatokon pompás gazdagsággal ábrázolt, impozáns mitológiai jeleneteivel. Stílusa a romantika érzéki hatású festőiségét követi. A Szépművészeti Múzeum összeállítása Moreau művészetének a gazdagságát, tematikai sokszínűségét és formai leleményességét a nagy kiállításokon sikerrel szereplő népszerű alkotások mellett későbbi, sokáig rejtve maradt műveinek bemutatásával kívánja érzékeltetni. A válogatás a Moreau festészetében fontos szerepet játszó mitológiai, illetve mitikus alakok (Orpheusz, Prométheusz, Herkules, Jupiter, Léda, Salome, Egyszarvú) köré szerveződik. Az összeállítást, Az emberiség története című 10 részes külön bekeretezett és szorosan egymás mellé illesztett kis táblaképekből álló együttese vezeti be, késői képei közgyűjteményekben nem láthatóak, a Gustave Moreau Múzeum kiállítótermei és raktárai őrzik. Bemutatnak, korábban nem látható nagyméretű rajzot, önarcképet is.
A kiállítás a párizsi Gustave Moreau Múzeummal együttműködésben jött létre. A művek – egy kivételével – a művész műteremlakásából kialakított múzeum gyűjteményéből érkeztek Budapestre. A Musée d’Orsay hozzájárulása révén ezek sorát egészíti ki a festő munkásságának egyik korai főműve, az 1866-ban kiállított Orpheusz. 
A kiállítás kiemelt partnere a budapesti Francia Intézet.
A tárlat kurátora: Tóth Ferenc művészettörténész.

További információk:

http://www.szepmuveszeti.hu 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása