Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

10. Budapesti decemberi programok – ünnepel a főváros

2008.11.19. 22:01 SI

  

 Különleges év az idei, hiszen a Főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata tizedik alkalommal várja Pest legszebb terére a látogatókat a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. szervezésében.

  Mára az esemény túlnőtte Európa határait is, hiszen a közelmúltban Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának díszvendégeként mutatkozott be. A fesztivál művészeti igazgatója személyesen hívta meg a Vörösmarty téri kézműves áruk színvonaláért felelős Népművészeti Egyesületek Szövetségét, miután 2006-ban végiglátogatta Európa legnagyobb karácsonyi vásárait, s a szakmai szempontok alapján a budapestit ítélte a legszínvonalasabbnak.

  A több mint 100 kézműves a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékkel, különleges ajándéktárgyakkal valamint népi- és iparművészeti díszekkel vonul fel.

A Vörösmarty téren felállított vendéglátó pavilonoknak, forró italoknak, csemegéknek és a színpadi programoknak köszönhetően ez nem csupán egy népművészeti vásár, hanem egy hosszabb tartózkodásra is alkalmas, emlékezetes családi, baráti program.

 A Gerbeaud ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium. December 1-24. között minden nap, gyönyörű harangjátékkal és ünnepi fúvósokkal kísért ablaknyitás veszi kezdetét 17 órakor. Az ablakok mindegyike egy-egy gyönyörű kortárs festmény képét rejti, amelyet zenei és fényjáték kísérettel fednek fel.

  Idén is lehetőség nyílik, hogy a gyerekek megismerjék a régi korok hagyományos ajándékait, annak elkészítési módjait, és különböző népi mesterségekkel is találkozzanak hétvégente 10-18 óra között, hétköznap pedig 15-18 óra között a Vörösmarty téren felállított fűtött kézműves gyermekjátszóban. Idén is eljön a gyerekekhez a Mikulás, aki a Gerbeaud ház sarkában, szokásos székében szeretettel várja a kívánságokat a legkisebbektől a legnagyobbakig. A Mikulás december 6-7. (szombat-vasárnap) 10-13 óra és 15-18 óra között várja a látogatóit.

 A rendezvénysorozat immáron hagyományos fénypontja Kárászy Szilvia zongoraművésznő és művészvendégeinek ünnepi hangversenye, amely idén december 21.-én 18 órai kezdettel kerül megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri dísztermében. A koncerten közreműködik többek között a Solti Kamarazenekar, Tolcsvay László, valamint a Kisharang együttes, Lajhó Gyula vezetésével. A hangverseny végén ünnepélyes keretek között kerül átadásra a Kárászy Szilvia által 2001-ben alapított „Aranyharang” díj, amelyet kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményük alapján vakok és gyengénlátók kaphatnak. A díj jelentőségét leginkább a vele együtt járó megbecsülés és szeretet adja, valamint az a bátorítás, amelyben nemcsak a díjazottak osztozhatnak. A díj hozzájárulhat ahhoz is, hogy a hasonló problémákkal küzdők higgyenek a teljes értékű életben, illetve abban, hogy teljes értékű emberként élhetnek a társadalomban, s teljesítményükkel kivívhatják a többi ember figyelmét és tiszteletét. A díjazottak történetei a látóknak is üzennek: kitartással, az élet és embertársaink szeretetével nemcsak a nehézségeket küzdhetjük le, de különlegeset, maradandót is alkothatunk. Az idei díjazott a székesfehérvári Lions „VAGYOK” találkozón feltűnt, kiemelkedő színészi képességekkel rendelkező Ézsiás László.

 Ez a tizedik éve annak, hogy ez a színes hagyományokkal bíró, rendkívül népszerű esemény megrendezésre kerülhet, amely nem csupán a Főváros, hanem a Nemzeti Kulturális Alap támogatását is élvezi. A 10 éves évforduló alkalmából december 7-én az elmúlt évek karácsonyi vásárainak legsikeresebb együttesei lépnek fel. Nem csupán a rendezvény, de az annak otthont adó város is most ünnepli születésnapját, hiszen idén 135 éves Budapest! Decembertől kerül bemutatásra a Budapest Anno, a Főváros múltidéző kiállítása, amelyet szintén a Vörösmarty téren, a szobornál felállított pavilonban lehet megtekinteni. A kiállítás részeként egy művészeti szakközépiskolák számára kiírt, régi idők karácsonyi ajándéktárgyaira vonatkozó diákpályázat díjazott munkái is bemutatásra kerülnek. Pest-Buda-Óbuda egyesítésének évfordulója alkalmából Budapest egy emlékalbummal is készül, olyan neves fotóművészek munkáival, mint Korniss Péter, Schäffer Zsuzsa vagy Fejér Gábor. A 3000 példányban, magyar-angol nyelven kiadásra kerülő 135 év-135 kép című fotóalbum november végétől megtalálható többek között a budapesti Tourinform irodákban is.

Budapest Főváros Önkormányzata mindenkinek Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket kíván!

Sajtóinformáció:

Németh Judit

Public Relations

BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht.

Tel: 328-40-89

E-mail: nemeth@budapestinfo.hu

www.budapestinfo.hu

 

komment

süti beállítások módosítása