Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A klasszikus zeneművészet új nemzedéke, koncertsorozat az MTA Dísztermében

2008.11.13. 21:08 SI

Az MTA Dísztermében zajló, Trónörökösök a színen című sorozat célja a klasszikus zenét játszó, kiemelkedő tehetségű fiatal előadóművészek széleskörű bemutatása, új közönség megnyerése.

A sorozat a Starlet Music Management rendezésében jött létre.



A sorozat első hangversenye:
2008. november 17. hétfő, 19:30h Farkas Gábor lemezbemutató koncertje

A sorozat első rendezvénye különleges alkalom, hiszen Farkas Gábor lemezbemutató koncertet ad, az album az egyik legrangosabb kiadónál, a Warner Music Hungary gondozásában jelenik meg a napokban. An Evening with Liszt – ezzel a címmel lát napvilágot a CD, amely a koncert napjától kapható az ismert hazai hanglemezboltokban, valamint a Warner Classics and Jazz kiadó nemzetközi terjesztési pontjain világszerte. Farkas Gábor a koncerten a debütáló lemez teljes műsorát szólaltatja meg, amely a következő:

Miserere du Trovatore S. 433 - koncertparafrázis G. Verdi: A trubadúr című operából
Réminiscences de Boccanegra S. 438 - fantázia G. Verdi: Simon Boccanegra című operából
Ave Maria S. 182
Liszt: XII. magyar rapszódia S. 244/12
Liszt: h-moll szonáta S. 178

Farkas Gábor zongoraművész elsősorban Liszt Ferenc (1811-1886) emléke előtt tiszteleg első lemezével. Különleges, értő-érző, bensőséges kapcsolatról szól, amely a művészt Liszt Ferenc muzsikájához fűzi. A lemez, illetve a koncert műsorát Liszt koncerttermekben és hangfelvételeken egyaránt ritkán hallható művei képezik, elhangzik a leginkább személyes hangvételű, zenei önarcképként értelmezhető főműve, a h-moll szonáta is. Farkas Gábor debütáló hanglemeze nem jöhetett volna létre a következő nagyszerű emberek támogatása, segítsége nélkül: Polgár Krisztina Emlékalap (Polgár András), Summa Artium (Török András), Phoenix Studio (Tóth Ibolya, Bohus János), Kovács Géza-NFZ, Dr. Batta András.

A hanglemezt elsőként a koncert közönsége vásárolhatja meg a koncert helyszínén, majd azt követően mindenki számára elérhető lesz az ismert hanglemezboltokban.

Farkas Gábor a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2005-ben zongoraművész-tanári diplomát szerzett. Jelenleg az egyetem doktoriskolájának hallgatója, valamint az egyetem tanársegédje. Tehetségét itthon és külföldön egyaránt elismerik, ezt egyebek között olyan díjak is bizonyítják, mint a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyének első helyezése, a Baden bei Wien-i Bartók Béla Zongoraverseny első díja, a Karlstadi Greta Erikson Nemzetközi Zongoraverseny második helyezése, a budapesti Liszt Nemzetközi Zongoraverseny harmadik helyezése. Farkas Gábor nemcsak a szakmát, hanem a közönséget is meghódította, sikeres koncerteket adott például Bécsben, Berlinben, Stuttgartban, Strassbourgban, Firenzében, Párizsban, Londonban, Pekingben és Tokióban. Olyan karmesterekkel dolgozott már együtt, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás.

Íme: két jeles dirigens véleménye: Vásáry Tamás zongoraművész-karmester szerint: "Farkas Gábor generációjában igen sok a kiváló zongorista, de kevés, akire azt mondanám, hogy költő. Ő az!"
Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester véleménye: "Tökéletesen elégedett voltam Gábor művészi előadásával. Kiváló teljesítménye alapján igazán tehetséges zenésznek tartom."


A sorozat második rendezvénye:
2009. február 3. kedd, 19:30h Fülei Balázs zongora- és Várdai István gordonkaművész hangversenye


Ludwig van Beethoven: f-moll „Appassionata” szonáta No.23 Op. 57
Allegro assai, Andante con moto, Allegro ma non troppo
C.Debussy: L’Isle Joyeuse ( A boldog sziget)
Bartók Béla: Szonáta
szünet
Kodály Zoltán: Szonáta Op.8
III.tétel-Allegro molto vivace
L. Janáček: Pohádka (’Mese’)
Con moto, Con moto, Allegro
I. Stravinsky: Olasz szvit
Introduzione, Serenata, Aria, Tarantella, Minuetto e Finale

Várdai István felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályába, jelenleg a bécsi Zeneakadémiának és a budapesti Zeneművészeti Egyetemnek egyaránt növendéke. Professzorai Mező László és Reinhard Latzko. Adott már koncertet Fischer Ádám vezényletével. 2006 nyarán a Santander-i Nemzetközi Zenei Fesztivál keretében Radovan Vlatkovics kürtművésszel, az utóbbi egy-két évben szólistaként fellépett többek között a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral és Kínában a Qingdao Szimfonikus Zenekarral, valamint több alkalommal a Liszt Ferenc Kamarazenekarral.

Tehetségét többször jutalmazták külföldi zenei versenyeken is, 2007 júniusában elnyerte Moszkvában a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny harmadik díját, a Nemzetközi Csajkovszkij Alapítvány Különdíját, 2006-ban Berlinben a Kronberg-i Akadémia Különdíját az Emanuel Feuermann Gordonkaversenyen, illetve első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms versenyen. Várdai István mindemellett kivételes sikersorozattal is büszkélkedhet: háromszor nyerte meg a David Popper Nemzetközi Zenei Versenyt. Nemzetközi mesterkurzusok keretében olyan mesterektől volt szerencséje tanulni, mint Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaja és Starker János. 2008. március 15-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó „Márciusi Ifjak” állami kitüntetést.

Legújabb elismerése: október 27-én Várdai István nyerte meg a rangos Genfi Nemzetközi Zenei Verseny 20.000 svájci frank összegű fődíját, valamint a közönségdíjat, a Pierre Fournier elismerést, továbbá a Coup de coeur Breguet díjat is, amely egyebek között CD-felvétellel és kétéves koncertlehetőséggel is jár

Fülei Balázs 2008-ban kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Nádor György, Réti Balázs, Devich János és Gulyás Márta tanítványaként. 2003-ban a konzervatóriumok X. Országos Zongoraversenye és a 10. Jubileumi Földes Andor Zongoravereseny I. helyezettje volt. 2005-ben A tarantói (Olaszország) 43. „Arcangelo Speranza” Nemzetközi Zongoraverseny győztese. 2005-ben a The International Holland Music Sessions a New Master On Tour koncertkörút 2006/2007-es évadjának szólistájává választotta, szólóestet adott az amszterdami Concertgebouw-ban, a hágai Diligentiában és Európa számos nagyvárosában. 2006-ban Chopin és Liszt balladáival DVD felvételt készített Tokióban. 2007. júniusában a moszkvai Csajkovszkij Verseny különdíjasa volt, majd a milánói 25. Ettore Pozzoli Nemzetközi Zongoraversenyen kapott 3. díjat. Több nemzetközi zenei fesztivál meghívott vendége volt, mint például a Miami International Piano Festival, Ferruccio Busoni Festival, Santanderi Nyári Fesztivál, 14 éves kora óta rendszeresen fellép szóló- és kamarazenei művekkel egyaránt Magyarországon valamint Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, Oroszországban, Kínában, Japánban és Ausztráliában, 2008. novemberében a New York-i Carnegie Hallban debütál. Kortárs művek ősbemutatói fűződnek nevéhez.

"Zenei elmélyültség jellemzi a fiatal magyar zongoristát, Fülei Balázst (…) világos és finom muzikalitás." - Jan Marisse Huizing zongoraművész, a "The International Holland Music Sessions" művészeti igazgatója.

A sorozat harmadik koncertje:
2009. április 28. kedd, 19:00h Baráti Kristóf hegedűművész szólóestje
Műsoron:
J.S. Bach: g-moll szólószonáta No.1 BWV 1001
J.S.Bach: a-moll szólószonáta No.2 BWV 1003
J.S.Bach: C-dúr szólószonáta No.3 BWV 1005
szünet
J.S.Bach: h-moll partita No.1 BWV 1002
J.S.Bach: d-moll partita No.2 BWV 1004
J.S.Bach: g-moll partita No.3 BWV 1006


Baráti Kristóf. Zenész családból származik, édesanyja hegedűs, édesapja csellista. Gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte, ahol 8 évesen lépett először színpadra szólistaként a Maracaibói Szimfonikus Zenekarral. Zenei tanulmányait édesanyjával kezdte, majd Caracasban, Emil Friedman professzor irányításával folytatta. 12 éves korában nyert felvételt a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára, ahol Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei.

Baráti vendégtanárként részt vett – Ida Hendel, Vadim Repin és Natalia Gutman mellett – azokon a mesterkurzusokon, melyeket Eduard Wulfson szervezett a Château de Champs-Sur-Marne kastélyban, illetve a párizsi Sorbonne Egyetemen.

Rendszeresen fellép Magyarország és a világ nagy koncerttermeiben, kiváló zenekarokkal, jeles karmesterekkel, ünnepelt előadója jelentős fesztiváloknak.

Baráti Kristóf a Stradivárius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű, 1703-as Stradivári mesterhegedűn játszik, amely hozzájárul előadó-művészetének még teljesebb kibontakozásához.

A budapesti szólóest műsorát hatalmas sikerrel adta elő a Moszkvai Konzervatórium nagytermében, telt ház előtt, 2008 januárjában.

Napjaink egyik legnagyobb hegedűművésze, nyilatkozta Vadim Repin: „Kristóf hihetetlenül nagy tehetség. Óriási karrier előtt áll”. „Kristóf nem csak a saját generációjának, hanem több nemzedéknek az egyik legtehetségesebb hegedűművésze. Rendkívüli ember. Játékát tiszta intonáció, gyönyörű hangzás, természetes muzikalitás, elegáns ízlés jellemzi. Igazi szólista.”
A koncertekre a jegyek 2500 forintba kerülnek, a belépők megvásárolhatók az ismert jegyirodákban, illetve a hangverseny előtt – 18 órától – a helyszínen.

További információk: Bíró Csilla Starlet Music Management 327-0105 impresario@starlet.hu

Everernst

komment

süti beállítások módosítása