Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

AEGON Művészeti Társdíj

2008.10.29. 07:35 SI

 

 

 

 

Különleges, egyedi elismerésben részesült Kovalik Balázs rendező.  

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg az előző esztendőben megjelent kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi műért.Az első elismerést Spiró György vehette át Fogság című regényéért Jeney Zoltán zeneszerzővel, 2007-ben Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg a díjat Vojnich Erzsébet festőművésszel együtt. A szakmai zsűri az idén Térey János költőt választotta Asztalizene című drámájáért, így ezúttal Térey János jelölt másik művészeti ágban magyar művészt a társdíjra.

Térey János rövid indoklása: Kovalik Balázs rendező alkotó személyiség, másik védjegye, hogy képes közösséget építeni maga köré.

 

 

Az ünnepélyes díjátadás október 30-án csütörtökön 19 órakor lesz a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán, a díjhoz és a társdíjhoz kapcsolódó, "Képzett társítások – AEGON estek a Nemzetiben" című sorozat keretében, - tájékoztatott Eszéki Erzsébet a program kidolgozója, szakmai vezetője és a sorozat szerkesztője.

Alföldi Róbert vendége Térey János költő az idei AEGON Művészeti Díj kitüntetettje, valamint az általa jelölt alkotó, Kovalik Balázs rendező, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője, aki az esten veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat. Térey János költő műveiből Péterfy Bori és Rába Roland olvas fel. Ezen az esten hangzik el Térey János laudációja jelöltjéről.

A beszélgetésre, felolvasásra és a vetítésekre ezúttal is kitűnő zenészek reagálnak a maguk nyelvén: zenével.
Zene: Dés András ütőhangszerek és Lukács Miklós cimbalom.
A szobor alkotója Molnár Levente szobrász.

A következő Képzett társítások –AEGON-est a Nemzetiben:

2008. december 4-én 19 órától két kitűnő alkotó lesz Alföldi Róbert vendége:
Gellert Tamás Svédországban élő író, akinek A lézeres gyilkos című, hatalmas sikerű dokumentumregénye az idén jelent meg magyarul,
valamint
Almási Tamás filmrendező, aki jelentős dokumentumfilmjei után most játékfilmet forgatott: a Márió, a varázsló november 6-tól látható a mozikban.
Zene: David Yengibarjan-tangóharmonika

http://www.nemzetiszinhaz.hu/aegon_muveszeti_tarsdij_2008/

További információk: Eszéki Erzsébet  eser@t-online.hu

 E. É.

komment

süti beállítások módosítása