Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kiváló festmények a BÁV 66. Művészeti aukcióján

2015.05.13. 11:47 SI



Több mint 700 műalkotás kerül kalapács alá május 19-20-21-én a BÁV 66. Művészeti aukcióján. Az ékszerek és műtárgyak szokásosan változatos kínálata mellett kiemelkedően gazdag a festményválaszték: Mednyánszky László, Vaszary János, Márffy Ödön, Csók István és további festőóriások képei kerülnek kalapács alá. Az aukciós anyag május 17-ig tekinthető meg a BÁV Aukciósházban.

A festményaukció jelentős művészek munkáit felvonultató gazdag anyagából számos kiváló kvalitású alkotás érdemel figyelmet. A 17-18. századi külföldi mesterek festményei közül kiemelkedik egy ismeretlen itáliai festő 17. század végi, mitológiai témát feldolgozó, Galathea és Poliphemos történetét ábrázoló festménye. Nemes Marcell műgyűjtő gyűjteményének egyik darabja volt a biztos provenienciával rendelkező, a 18. században François Boucher követője által készített „Puttó tűkörrel” című kisméretű, fára festett alkotása.

A magyar festészet kitűnő műveinek sorát a romantikus tájképfestészet mesterének, ifj. Markó Károlynak 1869-ben festett „Olasz táj vízeséssel” című alkotása nyitja, de kiemelést érdemel Corini Margit bravúros technikájú, hangulatos „Alkonyat a Côte D’Azuron” című festménye is. A természet legszebb évszakát idézi Mednyánszky László 1900 körül készített nagyméretű remekműve a „Tavaszi táj”. A gondos restaurátori tisztítás eredményeként elénk tárul a festmény eredeti szépsége: a fákat és bokrokat díszítő apró, rügyező bimbók és virágok vagy a háttér ragyogó színei.

Ferenczy Károly „Parkrészlet padokkal” című nagybányai alkotása a M.I.É.N.K. második kiállításán, 1909-ben volt először látható a Nemzeti Szalonban. A kalandos történetű festmény a teljes életmű kivételesen szép darabja. Egy szintén sokáig lappangó, a szakirodalom számára szinte ismeretlen alkotás Vaszary János „Merengő” című képe, amely feleségét, Mimit ábrázolja. A festmény, a katalógusban olvasható részletes tanulmány szerint, párdarabja, előtanulmánya lehet a művész „Modell” című alkotásának. Márffy Ödön két művel is szerepel az aukción: a „Csendélet gyümölcsökkel” és a „Gyümölcsárus fiú” érett, nagyszerű alkotások, melyek méltón reprezentálják alkotójuk életművét.

Feltétlenül meg kell említeni Udvardy Pál 1936 körül festett, „Kapuvári búcsúsok” című képét. Az izgalmas beállításból készült festmény szinte filmszerűen mutatja be a búcsúsok színpompás pünkösdi körmenetét. Pechán József 1911-ben készített „A vén kópé (Mézeskalács)” című festménye több tulajdonos kezén ment át elkészülte óta. A mester nagyon szerette ezt az alkotását, a legjobbak között tartotta számon műveinek hierarchiájában.

Az aukción további nagyszerű alkotók: Csók István, Perlmutter Izsák, Gruber Béla, Batthyány Gyula, Kádár Béla kvalitásos alkotásaival is találkozhatunk. A Barcsay-életmű most előkerült, „Vihar” című korai alkotása feltehetően azonos a Nemzeti Szalonban 1925-ben kiállított képpel. A festmény expresszivitásával, mély színeivel a fiatal tehetség zsenialitásának minden jegyét magán hordozza. Anna Margit munkássága rendkívül gazdag önarcképekben. A most árverésre kerülő önportré a műtermében 1939-ben megrendezett kiállítás alkalmával készült fotók segítségével tökéletesen beazonosítható.

Nem hiányoznak a kínálatból a kortárs művészet kiváló alkotói sem: Hencze Tamás, Gyémánt László, Földi Péter, Bukta Imre, Deim Pál, ef Zámbó István, Köves Éva művei jelentős kortárs gyűjtemények részét képezhetik.

A TV2 és a BÁV ZRt. között kialakult jó kapcsolat folytatásaként, jótékonysági céllal a TV2 gyűjteményéből két fiatal festőnő alkotása kerül kalapács alá.
A TV2 Csoport társadalmi felelősségvállalási feladataként 2014-ben a tehetséget és a tehetséggondozást állította középpontjába. A médiavállalat a „TV2 a Jövőért” koncepciójában összefoglalt filozófiája szerint elkötelezett a gyermekek védelmét illetően, fontosnak tartja a gyermekek jövőjét és az esélyegyenlőség biztosítását, valamint támogatja az egészség- és környezettudatos gondolkodásmódot.
A BÁV ZRt. egyetértve a TV2 céljaival felvállalta a jótékonysági aukció lebonyolítását a „Süss fel nap” program támogatását.

A közel 250 darabos ékszerkínálat gazdagsága és változatossága még a rendszeres aukciós látogatóinkat is meglepheti. A kínálat első részében a 30-as, 40-es években készült, gyönyörűen megmunkált magyar ötvösékszerekkel találkozhatnak az érdeklődők. A férfi vásárlókat már az aukció elején különleges tárgyak várják: Doxa zsebóra, karláncos Montblanc, Longines, Omega karórák, art deco tisztilánc, briliánssal díszített kézelő és inggomb pár, aranygyűrűk gazdagítják a nekik szóló kínálatot. A numizmatika iránt vonzódók is találkozhatnak néhány igazán különleges darabbal. Az 1908-ban, Ferenc József uralkodásának 60. évfordulójára kiadott 100 koronás aranyérem, valamint a szintén Ferenc Józsefhez kötődő, 18 karátos aranyból készült, kitüntetési díszdobozban elhelyezett, Osztrák Császári Ferenc József Rend polgári szalagos nagykeresztje igazi ritkaságnak számít.

A 19. század második felében készült ékszerek közül említésre méltók, a természetes korallok pusztulása miatt mára igen keresett, korallos ékszerek, nyakláncok, melltű és fülbevaló garnitúrák. A század ékszerei dekorativitásukkal, díszítményeikkel hívják fel az ékszerkedvelők figyelmét. A drágakővel díszített ékszerek ebben a korban ritkábbak voltak.
A 20. században ismét divat lett a színes drágakővel díszített ékszer, kedvelt az ametiszt, a világoskék színű topáz és az akvamarin. A 40-50-es évek ékszerművészetéből is kínál az árverés kiváló gyűjtői darabokat, közülük figyelmet érdemelnek a glides karkötők, ónix, zöld achátdíszítéssel, plasztikus virágforma tűkkel.

Az 50-60-70-es évek rendkívül változatos modern ékszerei mellett igen gazdag a szecessziós és az art deco-s ékszerek kínálata is, a kisméretű, art deco stílusú, briliáns díszítésű mechanikus ékszerórák külön figyelemreméltóak. A nyári ékszerek között közkedvelt a gyöngy, az aukción is széles a választék tenyésztett gyöngyből fűzött, ékszer csatos nyakláncokból, karkötőkből. Közülük is kitűnnek a nagy déltengeri tahiti gyöngyök, köztük egy nagyméretű, illusztris gyöngysor. Egy másik gyönyörű tétel különlegessége a pasztell multicolor szín, a rendkívül nagyméretű, tenyésztett tahiti gyöngyszemekből álló nyaklánc amely ahcant briliáns csiszolású, golyóforma csattal záródik. A hagyományosnak mondható zafíros ékszerek, garnitúrák is megtalálhatók a választékban, akárcsak olyan nagy ékszerházak remekei, mint a Fope, Barakka, Damiami, Bulgari.

Nagyértékű, gazdagon díszített ékszerek és órák uralják az ékszernap utolsó blokkját. A pazar briliánssal ékített szoliter gyűrű és a nagy brillel dekorált fülbevaló pár mellett kiemelkedő darab az a 14 karátos fehérarany láncra rögzített függő, amelyet 99 kisebb-nagyobb, összesen 9,98 karátnyi briliáns díszít. Szintén rendkívül mutatós a fehéraranyból készült, 92 db briliánssal ékített, medálból és gyűrűből álló ékszergarnitúra. Az IWC, Patek Philippe férfi zsebórák és a sok más neves márkájú karóra között két kivételesen értékes, magas kikiáltási árról induló, 18 karátos arany férfióra található: egy kerek tokba foglalt, egészen különleges Breitling, valamint egy gyönyörű, egyedi Zenith karóra.

Az aukció harmadik napjának gazdag polgári ezüstkínálatából kiemelkedik a magyar art deco ötvösanyag. Rendkívül dekoratív, a Magyar Művészeti Műhely kiváló munkájaként a Wiener Werkstätte stílusában készült, nagyméretű asztalközép, és figyelemre méltó a szintén nagyméretű, három golyó talpon álló gyümölcskínáló, amely kolozsvári mesterek munkája. A polgári ezüstkínálatban szép számmal találhatók a biedermeier, a historizmus és a szecesszió stílusában készített, szépen kidolgozott tálcák, cukor- és gyertyatartók, kínálók és egyéb, a lakást díszítő dekoratív tárgyak. Az antik ezüstanyag legrégebbi darabja a 17. században készült díszserleg, mely az elmúlt közel fél évszázadban egy gyűjtemény féltve őrzött darabjaként lappangott.

A Zsolnay-tárgyak gyűjtőinek örömére rendkívül nagy és különlegesen szép kollekció állt össze aukcióra. A mintegy 30 alkotás historizáló darabjai közül méretével és jellegzetes virágminta-kincsével kiemelkedik a feltehetően Sikorsky művészeti géniuszát dicsérő, áttört mintázatú váza. A szecessziós stílusban készült Zsolnay-kerámiák közül Apáti Abt Sándor munkásságának több darabjával ismerkedhetünk meg. Apáti a Zsolnay-gyár iskolájának tanára volt. Lenyűgözően szép az általa szignált domborműves fajdkakasos falitál és az art deco kidomborodó vonaldíszes mintázatú kisváza. A Zsolnay-kollekció kiemelkedő darabja a három gyíkfigurával díszített, kékeszöld eozinmázas asztalközép, valamint a máztechnikáját tekintve egészen különleges kétfüles, szecessziós váza.

Az üvegművészetet hat darab biedermeier emlékpohár mellett a francia szecessziós üvegművészet nagy mestereinek munkái képviselik. A kínált kollekcióban megtalálhatók a nyugat-európai műtárgypiacon igen magas árat elérő Daum fivérek, Emile Gallé, Lamartine és Legras munkái. A legnagyobb meglepetés azonban az aukciókon rendkívül ritkán előforduló Sovánka István finom ábrázatú üvegvázája. Sovánka korának meghatározó üvegművésze volt, a 20. század kezdetétől résztvevője a rangos hazai és nemzetközi kiállításoknak. A régi Herendi-tárgyak mellett a 20. század első felének stílusjegyeit mutató kisplasztikák és lakásdíszítő porcelán dísztárgyak a francia és német műhelyek munkáit dicsérik.

Figyelemre méltó az aukció bútorválasztéka. A 18. század 20-30-as éveiben alakult ki és vált közkedvelté az emeletes írószekreter, amely a komód, a kétajtós szekrényrátét és egy ferde írólapos középrész összeillesztéséből áll. Aukciós kínálatunkban egy 18. századi magyar gyönyörű diógyökér borítású, emeletes írószekrényre, és egy szintén 18. században készült, két oldalán intarzia képekkel díszített fiókos szekrényre hívjuk fel a figyelmet. A jó állapotban lévő, rendkívül elegáns bútorok a barokk művészet szép darabjai. Hasonlóan különleges az 1810-es években, Erdélyben, vélhetően Kolozsváron készült, feketére pácolt tusfestéssel díszített komódpár, amelyben rejtett fiókok is találhatók.

A Thék Endre által jelzett hálószoba garnitúra a kiegyezést követően létrehozott, Thék által alapított és historizáló-eklektikus munkáiról híres gyárban készült. A rendkívül míves, mahagóni borítású, paliszander intarziával és festett díszítéssel dekorált garnitúra a gyár minőségi munkáját dicséri. Ekkor és ugyanitt készültek a korszak számos új, reprezentatív épületében  (Operaház, Parlament, Károlyi -palota, Wenckheim-palota, Tőzsde, Kúria) elhelyezett bútor-együttesek is. A XX. századi bútorművészet kínálatából a feltételezhetően Nagy Lázár tervei alapján készült, festett magyaros mintákkal szépen dekorált, jávorborítású, a magyar szecesszió stílusában készült szobaberendezésre hívjuk fel a figyelmet. Rendkívül ritka, hogy a korszak meghatározó tervezőjének kezéből egy teljes szobaberendezés kerüljön aukcióra.

A tavaszi aukciót az antik zene- és játékgépek mellett az ipari formatervezés kiemelkedő darabja, egy Berkel sonkaszeletelő zárja majd.

Az árverésen vásárló ügyfeleink között 2 db premium economy repülőjegyet sorsolunk ki New Yorkba 1 millió forint értékben!

66. Művészeti aukció: 2015. május 19-20-21.
Aukciós kiállítás: 2015. május 9-17. között hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-18 óráig
Helyszín: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)
További információk, letölthető katalógus: www.bav.hu/aukcio

komment

süti beállítások módosítása