Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A MÁV SZIMFONIKUSOK márciusi programjai

2015.03.02. 23:03 SI



Ritkán hallható, de annál izgalmasabb művek, valamint igazi nagy klasszikusok szerepelnek a MÁV Szimfonikusok márciusi koncertjeinek műsorán. Elhangzik például Mahler monumentális II. (Feltámadás) szimfóniája, valamint Grieg a-moll zongoraversenye, Várjon Dénes előadásában.


Március 13.
Erdélyi Miklós-bérlet/5., Zeneakadémia, 19.00

Kesselyák Gergely – aki 2010. szeptembere óta a zenekar dirigense – nemcsak karmesteri kvalitásaival szerzett hírnevet magának zenei körökben. „A nagy felfedező” néven is emlegetik, mivel több addig ismeretlen zeneszerző, vagy neves zeneszerzők eddig rejtőzködő művei csendülnek fel koncertjein. Ezt a gyakorlatot folytatja idén is, hisz két bérletsorozatban is megjelenik egy eddig kevéssé ismert orosz név: Alekszej Ribnyikov. Az 1945-ben született, Hacsaturján tanítványaként szárnyait bontogató művészről azt tartják, ő a „népopera-elmélet guruja”. Világhírű kortárs orosz zeneszerző, több opera, rock-opera és filmzene komponistája. Kesselyák a Bartók + elnevezésű Miskolci Operafesztivál igazgatójaként került vele kapcsolatba; márciusi hangversenyünk alkalmával a zeneszerző VI. szimfóniáját vezényli majd. Az est másik műsorszáma, A tékozló fiú Debussy fiatalkori műve, ezzel nyerte el a Conservatoire-on a nagy presztízsű Római-díjat. Műfaja saját meghatározása szerint „lírai jelenet”, amely Jézus híres példabeszédét jeleníti meg. A régi pásztorjátékok módjára előadott történet Massenet stílusát követi, de feltűnnek benne a későbbi Debussyt megelőlegező harmóniák is. Közreműködik: Molnár Ágnes (szoprán), Balczó Péter (tenor), Cseh Antal (bariton).

Március 24.
Szőke Tibor-mesterbérlet/2., Művészetek Palotája, 19.30

 
A mesterbérlet második koncertje Grieg zongoraversenyével indul, amely romantikus jegyeket, Liszt és Schumann hatását viseli - hangvétele mégis félreismerhetetlenül skandináv. Tükröződik benne a zord északi táj, középső lassú tételét pedig bensőséges népi líra hatja át. A norvég zeneszerző remekművét Várjon Dénes tolmácsolásában hallhatjuk, aki rangos nemzetközi fesztiválok rendszeres meghívottja. Karrierje a legnagyobbakéval egyenrangú, szerénysége és művészi alázata a magyarázat arra, miért tud erről keveset a magyar közönség. A koncert második felében Gustav Mahler II., Feltámadás alcímű szimfóniáját szólaltatja meg az együttes Csaba Péter vezényletével. A művészeti vezető sorra veszi Mahler szimfóniáit: 2014 januárjában adta elő az elsőt, most pedig a másodikat hallhatja a közönség. Mint minden szimfóniája, ez is egyetlen, nagy ívvel vezet a befejezésig - az első tétel gyászzenéjétől a végítélet rettenetén keresztül a feltámadás eufórikus boldogságáig. Fordulatot jelent ez a mű, hisz először benne kap szerepet az énekhang – ezúttal Rácz Rita és Meláth Andrea előadásában. Közreműködik: a Nemzeti Énekkar.

Gyermekkoncertek

Március 17
-én 16.30 órakor kezdődik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától kezdődnek a zenekar Szeretethang elnevezésű koncertjei várandós kismamák, illetve az őket kísérők részére. Március 28-án délelőtt 10 órától folytatódik a zenekar új gyermekprogram-sorozata, az Évszak koncertek. A négy alkalomból álló, 3-7 éves korosztálynak szóló foglalkozás zenei anyaga mindig az aktuális évszakhoz igazodik Vivaldi: A négy évszak című hegedűverseny-ciklusa alapján. Az elhangzó darabokat az adott időszakra jellemző természeti képek, képzőművészeti alkotások vetítésével egészítjük ki - ezúttal tavaszias hangulatot varázsolunk a koncertterembe. A programokat Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével. Jegyár: 1000 forint. Bővebb információ a zenekar honlapján, a www.mavzenekar.hu-n!


A 2014/2015-ÖS ÉVAD RÉSZLETES MŰSORA

Aktuális műsorfüzetünket az alábbi linken olvashatja elektronikus formában:
http://mavzenekar.hu/_new/public/uploads/evadfuzet_2014-2015_WEB.pdf

 

komment

süti beállítások módosítása