Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Magyar sztárokkal koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2015.02.14. 21:41 SI

 

Új oldaláról mutatkozik be a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2015 tavasszala Budapest Music Centerben, olyan előadók vendégszereplésével, mint Wolf Kati vagy Harcsa Veronika. Február 20-án, a könnyű- és komolyzenei szólistákat egyaránt felvonultató sorozat első koncertjén Ittzés Gergely fuvolaművész lép fel.

 

A két éve megnyitott Budapest Music Center mára már megtalálta a helyét a budapesti jazz- és kortárszenei szcéna térképén. Olyan zenészek fordultak már meg itt, mint a Voces8 angol énekegyüttes, Andreas Scholl vagy Erik Truffaz.

 

2015 tavaszán a Liszt Ferenc Kamarazenekar is itt rendezi meg három koncertből álló sorozatát, melyen olyan szólisták lépnek fel, mint Wolf Kati és Harcsa Veronika énekesnők, Ittzés Gergely fuvola-, Varga Gábor klarinét-, Balog József zongora- és Dienes Gábor oboaművész.

 

„Ritkán játszunk könnyűzenei darabokat, ebben a sorozatban ilyen kivételes előadásokra kerül sor”- meséli Rolla János, az együttes művészeti vezetője. „A BMC-t mint helyszínt 2013 decemberében kipróbáltuk és mivel kamarazenekaroknak ideális a terem akusztikája, úgy gondoltuk, a 2014-es koncertek, Harcsa Veronika és Szakcsi Lakatos Róbert meghívása után az idén újra rendezünk itt koncertet. Gershwin-és Enrico Pieranunzi-dalokat, Lutoslawski- és Peter Warlock- műveket sem játszunk gyakran, így ezúttal új oldalunkról mutatkozunk be.”

 

Ittzés Gergely fuvolaművész, a február 20-i est szólistája számos nemzetközi verseny díjazottja: többek között a Zenei Egyéniségek 2. Aleksander Tansman Nemzetközi Versenyének nagydíját nyerte el Lengyelországban, itthon 1998-99-ben Fischer Annie-ösztöndíjban részesült, 2001-ben Liszt-díjjal, 2010-ben Lajtha-díjjal tűntették ki. A világ legnagyobb fuvolafesztiváljainak vendége fellépett már Párizsban, New-Yorkban, Pekingben, Brazíliában, Manchesterben, Freiburgban. A kísérleti darabokat is komponáló és publikáló fuvolista a Liszt Ferenc Kamarazenekarral Felix Mendelssohn d-moll hegedűversenyének fuvolaátiratát, valamint Frank Martin ritkán hallott Ballada c. opuszát adja elő. A koncert nyitányaként az együttes Mendelssohn h-moll szimfóniáját, a második félidőben pedig Sosztakovics kamaraszimfóniáját mutatja be.

 

Tavasszal még két alkalommal koncertezik a zenekar a Budapest Music Centerben. Április 2-án Harcsa Veronika énekesnővel és Varga Gábor klarinétművésszel, május 22-én, Wolf Péter szerzői estjén a zeneszerző lányával, Wolf Katival, valamint Dienes Gábor oboa- és Balog József zongoraművésszel lép fel.

 

 

2015. február 20. 19.30 - Budapest Music Center, BMC-sorozat I.

km.: Ittzés Gergely, fuvola

           

Felix Mendelssohn: h-moll vonósszimfónia, No.10

Felix Mendelssohn: d-moll hegedűverseny (átirat fuvolára)

Frank Martin: Ballada

***** 

Witold Lutoslawski: Gyászzene Bartók emlékére

Dmitrij Sosztakovics: Kamaraszimfónia op.110

 

További információ:

 

 www.lfkz.hu illetve  www.bmc.hu

komment

süti beállítások módosítása