Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

ILOSFALVY RÓBERT - MONOGRÁFIA ELBŰVÖLŐ TENORISTÁNKRÓL

2014.05.06. 15:55 SI

Ilosfalvy Róbert halála után öt évvel z. Tóth Antal kiváló munkája nyomán a HOLNAP kiadó bábáskodása mellett megszületett egy egyedülállóan nagyszerű könyv.

„Forró szívvel, hideg fejjel” címszó alatt olyan monográfia birtokába jut az aki megvásárolja a több mint 250 oldalas könyvet, a hozzá kapcsolódó CD lemezzel, ami a hazai zenei témájú kiadványok sorában első helyen áll.

A hihetetlen munkát végző z. Tóth Antal nem csupán életrajzi adatokkal és szerepek felsorolásával töltötte meg a könyvet. Részletesen elemezte Ilosfalvy operaénekesi pályájának minden szerepét, begyűjtötte a világ nagy operaházaiban énekelt előadások kritikáit, mérsékelt mennyiségű idézetet használt a nagy művész édesanyjához írott leveleiből és bőséges fotó dokumentumokkal színesítette és bizonyította mondanivalóit.

Világossá tette, és dokumentálta, hogy az évtizedek alatt felgyülemlett pletykák mennyire igaztalanok voltak.

Viszont pontos képet adott Ilosfalvy egyéniségéről, művészi lelkiismeretéről, egyedülállóan gyönyörű hangi adottságairól, lelkiismeretes szerepfelfogásairól, hihetetlen szorgalmáról, emberi kedvességéről, kollegalitásáról.

A Magyar Állami Operaház fénykorában volt egyik legkiválóbb szólistánk, s ugyanekkor a világ jelentős zenei centrumaiban aratott egyedülálló sikereivel öregbítette hazai zenekultúránk hírét. A korszak nagy szopránjai voltak partnerei, a legjelentősebb opera-karmesterek és rendezők ragaszkodtak hozzá előadásaikon.

„Szabadúszó” művészként hódította meg Európa és Amerika közönségét, ám soha nem hagyta el hazáját, rendszeresen visszajött és szívesen énekelt nem csupán anya-színházában, hanem az ország hangverseny-termeiben, rádió és tv stúdióiban.

A könyvben részletes információt kapunk a forrás-munkákból, a hatalmas névmutatóból, bőséges idézeteket olvashatunk a kollégák visszaemlékezéseiből.

Ilosfalvy Róbert (1927-2009) hosszú és végig sikeres pályája során közel háromezer produkcióban vett részt, s ezek háromnegyede volt élő operaelőadás és klasszikus hangverseny.

Köszönet mindazoknak, akik segítették z.Tóth Antal munkáját, és remélhetjük, hogy a kiváló alkotó még sok hasonló monográfiával járul hozzá hazai könyvkiadásunkhoz.

 

László Zsuzsa

komment

süti beállítások módosítása