Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Szépművészeti Múzeum hallássérültek számára készített okostelefon alkalmazása

2013.04.22. 09:22 SI

A Szépművészeti Múzeumban a közelmúltban létrehozott, a hallássérültek számára kifejlesztett egyedi „okostelefonos” alkalmazást méltatta a brit The Guardian folyóirat online kiadása. A 90 decibel Project és az MSL Accessibility együttműködésével és támogatásával létrehozott SzépMűSL (sing-language/jelnyelv) nevű, Európában egyedülálló alkalmazás a múzeum épületéről, a gyűjteményekről és 150 műtárgyakról kínál a hallássérülteknek magyar jelnyelven információkat.

 

A Laura Barnett által írt cikk a világ nagy múzeumait vette szemügyre az egyre bővülő online tartalmak szempontjából. Az újságíró értékelte a honlapot, annak tartalmát, a különböző kiegészítő szolgáltatások (mobil applikációk, audio guide-ok) minőségét, gazdagságát, kivitelezését, hozzáférhetőségét. Összesen nyolc kategóriát állítottak fel (online tartalom; audioguide; látvány; megtévesztő „ingyenes” applikációk; digitális tartalmak; információgazdagság; akadálymentesítés; interaktivitás).

A cikk olyan múzeumokat vizsgált, mint a Louvre, az Ermitázs, az Uffizi, a Victoria and Albert Museum, a Prado vagy a Metropolitan Museum. A Szépművészeti Múzeum SzépMűSL applikációja egyedüliként kapta meg a legjobban akadálymentesített helyezést. A mobil alkalmazás a múzeum épületéről, a gyűjteményekről és 150 műtárgyakról kínál a hallássérülteknek magyar jelnyelven információkat. Az eligazodást az alkalmazásban található interaktív térkép és QR kódok segítik, melyek beolvasásával a kiállított tárgyról azonnali jelnyelvi információ kapható. A cikk kiemeli, hogy az alkalmazás díjmentesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokra és táblagépekre.

http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2013/apr/09/worlds-best-museum-galleries-online/print

 www. szepmuveszeti.hu

komment

süti beállítások módosítása