Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2010-2011-es hangversenyévada

2010.09.12. 20:40 SI

Nemzetközileg is elismert, nagy tekintélyű művészek állnak a MÁV Szimfonikus Zenekar élén

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2010-2011-es hangversenyévadtól kezdődően olyan kiemelkedő egyéniségű karmestereket sikerült megnyerni a zenekar művészeti vezetésébe, akiknek személye garanciát jelent arra, hogy a zenekar nemcsak megújult erővel folytassa a több mint hatvan éve megkezdett küldetését, de a mai kor és a nemzetközi elvárásoknak megfelelően még magasabb szintre is emelje azt.

Takács-Nagy Gábor a világhírű hegedűművész, kamaramuzsikus, pedagógus és karmester tölti be a vezető karmesteri és művészeti vezetői posztot 2010. szeptemberétől, mellette Kesselyák Gergely karmester, rendező, a Magyar Állami Operaház korábbi főzeneigazgatója, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője, a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója, a "Bartók+" Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója karmesterként segíti munkánkat. Állandó vendégkarmesterünk továbbra is Rodrigo de Carvalho, São Paolo-i Teatro Municipale szimfonikus zenekarának zeneigazgatója lesz.

 Minden korosztálynak muzsikálunk

 Továbbra is töretlen lelkesedéssel folytatjuk a 2008. januárjában indított, várandós kismamáknak meghirdetett zenei programunkat Szeretethang címen, majd a néhány hónappal később, az időközben megszületett „szeretet-babáknak” pedig a Búgócsiga foglalkozásainkat. Az óvodás korosztálynak hangszerbemutató kiskoncerteket is szervezünk Zene-Tér-Kép címmel. Mindhárom program ötletgazdája és háziasszonya Ácsné Székely Edit, zenepedagógus, a MÁV Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze.

 A kisiskolások – 8-14 évesek – részére immár másfél évtizede szervezzük az Unokák és nagyszülők hangversenyei című bérletsorozatunkat, melynek a kezdetektől a Magyar Honvédség Művelődési Háza, a Stefánia Palota biztosított helyszínt. A 2010-2011-es évadtól kezdődően ezt az ifjúsági bérletet a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében, a múzeum munkatársaival közösen szervezzük, így színesebb programot tudunk az ifjú koncertlátogatóknak ajánlani. A kb. egyórás hangverseny után a múzeumpedagógusok tárlatvezetést és kreatív foglalkozásokat tartanak az érdeklődő gyerekeknek, amelyeken természetesen a kísérő felnőtteket is szívesen látják.

A korábbi egy előadás helyett kettőt tartunk: 10.30-kor és délben kezdődnek a hangversenyek, a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője továbbra is Fenyő Gábor.

 

Bérletsorozataink

 A következő évadban is folytatjuk a már évtizedek óta nagy sikerrel megrendezésre kerülő Erdélyi és Lukács bérletsorozatainkat. Ezeknek a hangversenyeknek korábban a Zeneakadémia Nagyterme volt az állandó helyszíne, de a jól ismert körülmények miatt 2009 őszétől a Budapesti Operettszínházban rendezzük meg őket. Az Operettszínház technikai és személyi feltételei ideális helyszínt biztosítanak számunkra, így a most induló évadban is ide hirdetjük meg legnépszerűbb bérletsorozatainkat.

 

Továbbra is változatlan formában, a Művészetek Palotájában rendezzük meg az alapító karmesterünkről elnevezett, Szőke Tibor Mesterbérletünket, valamint az Andrássy Egyetemnek helyet adó Festetics Palotában a kamarazenekari hangversenysorozatunkat.

- 2 –

 

A Szőke Tibor Mesterbérletet Rost Andreának, az elmúlt két évtized legnagyobb sikereket elért magyar énekesnőjének áriaestje nyitja. A Liszt-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas, érdemes művész mindent elért már pályáján, amit egy operaénekes kívánhat. A legnagyobb operaházak ünnepelt sztárja, kitűnő karmesterek vezényletével, a legjobb zenekarok kíséretével aratja sikereit. A MÁV Szimfonikusokkal nagy gála-koncertek közreműködőjeként többször énekelt már, de most végre önálló esten lép zenekarunk közönsége elé. Az est különlegessége, hogy a művésznő, aki Mozart és az olasz opera-irodalom szinte minden, az ő hangfajára komponált nagy operaszerepét végigénekelte, ezúttal csak magyar műveket tűz műsorára.

 

Ugyanennek a sorozatnak az áprilisi hangversenye is különleges élményt kínál, hisz a 20. század két kiemelkedő művészegyénisége, két élő legenda Rogyion Scsedrin és Maja Pliszeckaja tiszteli meg jelenlétével az előadást.

A Takács-Nagy Gábor által dirigált hangverseny műsorán Csajkovszkij IV. szimfóniája és Bizet-Scsedrin Carmen-szvitje szerepel. Rogyion Scsedrin termékeny zeneszerző, szimfóniákat, versenyműveket és jelentős színpadi műveket komponált. Különösen eleven a kapcsolata a nagyszerű hagyományokkal rendelkező orosz táncművészettel, annál is inkább, mivel felesége 1958 óta a világhírű balett-táncosnő, Maja Pliszeckaja, akinek legnépszerűbb művét, Bizet Carmen című operája nyomán készült balett-szvitet komponálta1967-ben.

 

Kamarazenekari hangversenysorozatunkat a Festetics Palotában Takács-Nagy Gábor egyik, a tőle megszokott nagy gonddal összeállított műsorával kezdjük. Antonin Dvořák egy-egy a vonósoknak és a fúvósoknak komponált szerenádja között felcsendül Mozart egyik különleges és nagyon kedvelt műve, az Esz-dúr Sinfonia Concertante sokáig elveszettnek hitt, eredeti változata, amelyben a megszokott klarinét helyett fuvola szerepel. A szólisták valamennyien a MÁV Szimfonikusok tagjai: Oross Veronika - fuvola, Kőrösy Miklós – oboa, Falusi Melinda – fagott és Kovács Gergely – kürt.

 

A 2010-2011-es hangversenyévadot a Lukács-bérlet június 9-ei Bartók-estjével zárjuk.

Az est karmestere Kocsis Zoltán, a kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, Bartók Béla zenéjének legelmélyültebb, legkiválóbb ismerője lesz. Bartók 1938-ban keletkezett remekműve, a II. hegedűverseny Baráti Kristóf, napjaink egyik legkiválóbb magyar hegedűművésze tolmácsolásában csendül majd fel.

 

Vendégművészeink

Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évadban is kitűnő hazai és külföldi vendégművészeket sikerült megnyernünk bérleti előadásainkra, mint például Rost Andrea, Vásáry Tamás, Perényi Miklós, Kocsis Zoltán, Medveczky Ádám, Fenyő László, Baráti Kristóf és Várdai István – hogy csak néhány nevet emeljünk ki az impozáns névsorból.

 

Az évadnyitó előadásunk szólistája Jeremy Menuhin zongoraművész lesz, aki világszerte koncertező művészként a legnagyobb zenekaroknál vendégszerepelt már, kamarazene-partnerei között is számos világnagyság található, első helyen édesapja, Yehudi Menuhin.

 

Vendégművészeink között ismét üdvözölhetjük Irwin Hoffman karmestert, a Bogotai Filharmonikus Zenekar zeneigazgatóját, akit három évvel ezelőtti budapesti bemutatkozása óta mindig nagy szeretettel vár vissza a zenekar, ebben az évadban két hangversenyen is vezényli a MÁV Szimfonikusokat. Február 7-ei hangversenyén egy különleges, kortárs versenyművet is megismerhet a magyar közönség. Közép-Amerika mai zenéjét idézi meg a Costa Rica-i zeneszerző, Vinicio Meza Versenymű négy harsonára és zenekarra című alkotása, amelyet a kísérletező kedvű magyar Corpus Harsona Quartet mutat be. A kvartett egyik tagja zenekarunk első harsonása, Sütő András.

 

 

- 3 -

 

A 2007-es Budapesti Tavaszi Fesztivál Rózsa Miklós szerzői estjén, zenekarunk partnereként ismerhette meg a hazai közönség Gilad Karni brácsaművészt és Máriusz Smolij karmester. A két művésszel azóta is szoros a kapcsolatunk, a Naxos gondozásában megjelent Rózsa-CD is az ő közreműködésükkel jött létre. Smolij karmester producerként és dirigensként egyaránt jegyzi azt a Zádor Jenő műveiből összeállított és szintén a Naxos kiadásában megjelenő lemezt, melynek próbái a napokban is tartanak. A zenekar szeptember 13-tól vonul stúdióba, hogy elkészítse a felvételeket.

 

Magyar Szimfonikus Körkép

A Szőke Tibor Mesterbérlet március 1-jei hangversenyén egy új mű, Madarász Iván második fuvolaversenyének ősbemutatójára kerül sor. A versenymű szólistája, Gyöngyösi Zoltán az új zene egyik legelismertebb hazai előadóművésze lesz, az est karmestere Kesselyák Gergely.

 

Bérleten kívüli előadásaink

v     A 2010-2011-es évadot már augusztus utolsó vasárnapján elkezdtük, amikor az újpesti Zsinagógában héber imákból és népszerű operaáriákból összeállított műsort adtunk elő, Oberfrank Péter vezényletével.

v     Szeptember 22-én egy merőben más műfajba kirándulunk, Nyári Károly zongoraművész Love Story című koncert show-ján közreműködik a zenekar a Művészetek Palotájában.

v     A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében több alkalommal is megrendezzük koradélutáni előadásainkat. Első alkalommal október 1-jén, a Zene Világnapján adunk ünnepi hangversenyt Takács-Nagy Gábor vezényletével és egy brazil csemballóművész, Felipe Nabuco-Silvestre közreműködésével.

v     Októberben két alkalommal – 9-én a Pécsi Tudományegyetem Aulájában, majd 12-én a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében - közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar Zádor Jenő emléke előtt tisztelgő hangversenyen, mindkét előadást Howard Williams vezényli.

v     A Filharmónia Budapest Kht. ifjúsági sorozatának rendszeres közreműködője lesz zenekarunk a Millenáris Teátrumban.

v     Ez év júniusában a komáromi Jézus Szíve nagytemplomban az esti, ünnepi mise után Beliczay Gyula szerzeményeiből összeállított hangversenyt adott zenekarunk. A Beliczay-műsor olyan sikert aratott, hogy az előadást megismételjük, ezúttal a Duna túloldaláról, Révkomáromból, a Szent András templomból érkezett a felkérés. Erre az előadásra november 13-án kerül sor.

v     December 21-én Bécsben, a Városháza Nagytermében koncertezünk Takács-Nagy Gábor vezényletével, másnap ugyanő dirigálja a Festetics bérletsorozat karácsonyi hangversenyét.

v     December 23-án, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ismét bemutatjuk Erkel Ferenc István király című operáját Csányi Valéria vezényletével. A júliusi premierre Komáromban, a Monostori Erődben került sor.

v     Ebben az évadban is, mint eddig minden évben, meghívást kaptunk a BFZ által szervezett zenei fesztiválra. A Schubert-maratonon, vezető karmesterünk és művészeti vezetőnk, Takács-Nagy Gábor vezényletével közreműködünk.

 

Médiapartnereink

A 2010-2011-es évadban is folytatódik együttműködésünk az MR3 Bartók Adóval, amely kilenc hangversenyünket választotta ki felvételre.

 

A Magyar Televízió újjáalakult Kulturális Főosztályával hosszútávú együttműködési megállapodást írtunk alá. Ennek keretében az MTV több hangversenyünket is rögzíti, majd felvételről, terveik szerint esti fő műsoridőben közvetíti. Az első közös produkcióra az évadnyitó előadásunk kapcsán kerül sor, amelyet zenekarunk új vezető karmestere és művészeti vezetője, Takács-Nagy Gábor vezényel, a szólista Jeremy Menuhin lesz.

 

Budapest, 2010. szeptember 9.

                                                                                                         

MÁV Szimfonikus Zenekar

bővebben:http://www.mavzenekar.hu/

 

komment

süti beállítások módosítása