Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

München magyarul Múzeumok Őszi Fesztiválja a Magyar Nemzeti Galériában

2009.10.04. 18:14 SI


Szép kiállításokkal ünnepli a Galéria a Múzeumok Őszi Fesztiválját, azoknak a magyar festőknek a műveiből rendezett kiállítást, akik Münchenben tanultak. Ez a kiállítás minden korosztálynak ajánlható. Megtalálhatók azok a nagy művek, amiket a XIX. századi magyar művészettörténetből ismerünk, és azok, amik ritkán láthatók, időrendi és tematikai sorrendben.  350 festmény és grafika mellett 30 szobrot mutatnak be.

A Nemzeti Galéria kiállításán nem csak magyar művészek alkotásait vehetik szemügyre az érdeklődők. Franciaországból és Németországból is érkeztek képek, s a budapesti Szépművészeti Múzeum is több alkotással járul hozzá a kiállításhoz. E művek segítségével bepillantást nyerhetünk a korabeli magyar festészet fejlődésébe.

München magyarul.
Magyar művészek Münchenben 1850-1914

2009. október 1 - 2010. január 10.

München bizonyos értelemben a magyar művészet fővárosa. A magyar művészet jelentős mesterei Székely Bertalantól Benczúr Gyuláig, Szinyei Merse Páltól Munkácsy Mihályig, Hollósy Simontól Csontváryig, Ferenczy Károlytól Vaszary Jánosig mind Münchenben tanultak. Münchenben születik meg a magyar festészet számos olyan remekműve, mint az impresszionizmus előfutáraként ismert Majális Szinyeitől, a modern népies zsánert képviselő Tengerihántás Hollósytól, vagy a sejtelmesen bonyolult fényhatásai miatt csodált Árvák Csók Istvántól. Münchenben formálódik meg a nagybányai művésztelep gondolata, s München növendéke az a művészgeneráció is, aki Budapest 19. századi világvárosi arculatát megformálta az épületektől a szobrokig, a freskóktól az iparművészeti berendezési tárgyakig. München nevelte azokat a művészeket is, akik tanárként az újabb nemzedékeket irányították, s kiknek befolyása még az 1930-as években is meghatározó volt a magyar művészképzésben.

A királyi művészeti akadémia, a Glaspalast kiállításai, Hollósy szabadiskolája, a Café Lohengrin és a Café Probst kávéházi asztalai, a műtermek, a város száznál is több galériája és művészeti kiadója éppúgy részei bajor főváros, izgalmas és egyedülálló nemzetközi művészeti életének, mint a magyar művészettörténetnek. Ezekből táplálkozik mindaz, ami a kor művészetét olyan egyedülállóan jellegzetessé tette, s amit röviden a München-jelenségnek nevezhetünk.

Az elmúlt két évtizedben a müncheni akadémia és a bajor főváros mint művészeti centrum szerepének vizsgálata a közép-kelet-európai országok művészettörténeti kutatásaiban is előtérbe került. A téma aktualitását növeli, hogy 2008-ban ünnepelte 200 éves évfordulóját a müncheni Királyi Képzőművészeti Akadémia, s ebből az alkalomból nagyszabású kiállítással, illetve a legújabb kutatásokat feltáró katalógussal tisztelegtek az intézmény előtt. Itthon is fontos hangsúlyozni, hogy München jelentős nemzetközi művészeti centrum volt, amelyben a magyarok különösen fontos szerepet játszottak. Három magyar professzora (Liezen-Mayer Sándor, Benczúr Gyula, Wagner Sándor) is volt az akadémiának, s ők, a külföldi hallgatóikon kívül népes magyar művésznövendék-sereget is maguk köré gyűjtöttek.

Kiállításunkra - azon túl, hogy a 19. századi művészetünk legszebb és legismertebb alkotásait új összefüggésben mutatjuk be - több kulcsfontosságú mű érkezik Franciaország és Németország különböző múzeumaiból. A müncheni Neue Pinakothek és a lipcsei Szépművészeti Múzeum mellett Bécsből, Tournai-ból, Pozsonyból és a Varsói Nemzeti Múzeumból is kölcsönzünk képeket, összesen mintegy 30 darabot. Jelentős esemény, hogy a Marosvásárhelyi Képtárból 10 mű érkezik, köztük olyanok is, amelyek az első világháború óta nem voltak Budapesten láthatók. Nagyobb anyagot mutatunk be számos magyar közgyűjteményből és magántulajdonban őrzött, a közönség által eddig nem látott képekből. A kiállítás grafikai egysége elsősorban az akadémiai oktatásba nyújt bepillantást, megismerkedhetünk a szigorú akadémiai elvárások apró mozzanataival, ugyanakkor az egyes művészek rajzi tudásáról is képet alkothatunk. A kiállításon a grafikai osztály legszebb, a korszakban készült lapjaiból válogattunk, s emellett láthatók a legnevesebb illusztrátorok munkái is.

A kiállításon 350 festmény és grafika mellett mintegy 30 szobrot mutatunk be. Ezen kívül levelek, fotók, karikatúrák, valamint Somogyi Miklós 1912-es, a müncheni magyar művészekről összeállított felbecsülhetetlen jelentőségű kézirata teszik színesebbé a kiállított anyagot. A kiállítást tudományos katalógus kíséri.

A kiállítás kurátorai: Bakó Zsuzsanna, Hessky Orsolya, Róka Enikő
A kiállítás 2009. október 1. és 2010. január 10. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galéria A épületben.. Nyitva: Hétfő kivételével naponta 10.00 - 18.00 óráig

Bővebb információ a kiállításról a Magyar Nemzeti Galéria honlapján olvasható.

www.mng.hu

 

AZ MNG Szabadegyetem programjai a Borsos József festő és fotográfus (1821-1883) című kiállításhoz kapcsolódóan



2009. október 8. csütörtök

17.00

AZ MNG Szabadegyetem programjai a Borsos József festő és fotográfus (1821-1883) című kiállításhoz kapcsolódóan
A Magyar Nemzeti Galéria hagyományaihoz híven ismét olyan előadásokat ajánl a látogató közönség figyelmébe, melyek segítenek elmélyíteni a kiállítás nyújtotta élményeket, s bővítik a kiállítás kapcsán szerzett ismereteket. A művészettörténeti, fotóművészeti, történeti előadásokat magába foglaló sorozatunk programjai csütörtöki napokon délután 5 órakor kezdődnek a Magyar Nemzeti Galéria B épületének előadótermében. A programok látogatása ingyenes.

A fény és optika által létrehozott kép rögzítésének története.
Gadányi György, fotóművész és fotótörténész előadása

2009. október 10. szombat

Múzeumok Őszi Fesztiválja

"A Nagy Rajzolás"

10.00

"Big Draw", azaz "A Nagy Alkotás"
Itt a nagy lehetőség, hogy alkotásod bekerüljön a Galériába! Gyere, alkoss velünk és engedd szabadon fantáziád!

2009. október 10. szombat

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumi tanösvény
Biciklivel a Palotában

11.00

A közösen szervezett biciklis programmal célunk a bringás látogató közönséget megismertetni kiállításainkkal, intézményeinkkel, valamint a budai várral, mint a kulturális örökség részével.

Regisztrálás: Kérjük, jelezze részvételi szándékát a: http://www.kerekparosklub.org/ weboldalon vagy az info@kerekparosklub.hu e-mail címen.
Gyülekező: Budapesti Történeti Múzeum, Budavári Palota E épület (Oroszlános udvar), Jegyár: 1200 Ft

Menetrend:
Budapesti Történeti Múzeum
13.00-14.45
Tárlatvezetés: A Budavári Palota Évszázadai
A vezetés során megtekintjük a Budavári Palota legrégebbi helyszíneit és megmaradt emlékeit, a gótikus királyi kápolnától kezdve az Anjou-kori selyem trónkárpit darabjain keresztül a Mátyás-kori palota padlócsempéjéig.
Reneszánsz ruhák, reneszánsz táncok
A foglalkozás keretében az európai reneszánsz királyi udvarok viseletével lehet megismerkedni. (Felvehető ruhák, fényképezési lehetőséggel.)A foglalkozás végén történelmi táncház.

Magyar Nemzeti Galéria
15.00-16.45
Tárlatvezetés: München magyarul. Magyar művészek Münchenben 1850-1914 c. időszaki kiállításban.
Mondhatjuk-e, hogy München a magyar művészet egyik fővárosa? Hatását tekintve mindenképpen, hiszen a magyar művészet jelentős mesterei Székely Bertalantól Benczúr Gyuláig, Szinyei Merse Páltól Munkácsy Mihályig, Hollósy Simontól Csontváryig, Ferenczy Károlytól Vaszary Jánosig mind München fiai. A bajor főváros nevelte azokat a művészeket is, akik tanárként az újabb nemzedékeket irányították, s kiknek befolyása még az 1930-as években is meghatározó volt a magyar művészképzésben.
Alkotóműhely: Big Draw, azaz "A Nagy Rajzolás"
Itt a nagy lehetőség, hogy alkotásod bekerüljön a Galériába. Engedd szabadon a fantáziád és alkoss velünk!

2009. október 13. kedd

17.00

AZ MNG Szabadegyetem programjai a Borsos József festő és fotográfus (1821-1883) című kiállításhoz kapcsolódóan
A Magyar Nemzeti Galéria hagyományaihoz híven ismét olyan előadásokat ajánl a látogató közönség figyelmébe, melyek segítenek elmélyíteni a kiállítás nyújtotta élményeket, s bővítik a kiállítás kapcsán szerzett ismereteket. A művészettörténeti, fotóművészeti, történeti előadásokat magába foglaló sorozatunk programjai csütörtöki napokon délután 5 órakor kezdődnek a Magyar Nemzeti Galéria B épületének előadótermében. A programok látogatása ingyenes.

Borsos József élete. Legendák és tények.
Békefi Eszter művészettörténész, a kiállítás kurátorának előadása

2009. október 15. csütörtök

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok délidőben
Őszi Galéria

12.00

Szokatlan időben szervezett tartalmas múzeumi program könnyed stílusban, ebéd helyett, előtt és után.

Ősz a barbizoni erdőben. Munkácsy Mihály és Paál László tájképei.

2009. október 18. vasárnap

11.00

Vasárnapi kórusmuzsika

Vasárnaponként 11 órakor kórusmuzsikával várjuk látogatóinkat.
A programon az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. A koncertek helyszíne a C épület I. emeleti kupolacsarnoka.

11.00

Ifjú zenebarátok kórusa

2009. október 20. kedd

17.00

"Császárváros csak egy van - Es gibt nur ein Kaiserstadt!" Magyarok Bécsben: 1840-1860.
Fábri Anna irodalomtörténész előadása

2009. október 21. szerda

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Pincétől a padlásig
Múltidéző séták II.

16.00

A kalandvágyó és a történelem iránt érdeklődő látogatóink előtt feltárjuk a Budavári Palota rejtélyes múltját. Megidézzük az egykori fényes élet pillanatait, valamint bemutatásra kerülnek az 1945 utáni rekonstrukció jelentősebb állomásai.

2009. október 22., csütörtök

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok délidőben
Őszi Galéria

12.00

Szokatlan időben szervezett tartalmas múzeumi program könnyed stílusban, ebéd helyett, előtt és után.

Az ősz melankóliája. Vaszary, Gulácsy és a századelő művészete.

2009. október 25. vasárnap

11.00

Vasárnapi kórusmuzsika

Vasárnaponként 11 órakor kórusmuzsikával várjuk látogatóinkat.
A programon az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. A koncertek helyszíne a C épület I. emeleti kupolacsarnoka.

11.00

Babits Mihály Gimnázium Vegyeskara
Usti Nad Laben-i Középiskolások Vegyeskara

 

 

komment

süti beállítások módosítása