Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Líra és Lant Könyvkiadó új könyvei 2009. szeptember

2009.08.31. 00:13 SI

Új, érdekes könyveket jelentetett meg a Líra és Lant könyvkiadó válogatást láthatunk a választékból.

Anna Gavalda: Vigaszág

 Kezdj új életet!

 Fordította: Tótfalusi Ágnes

 Charles Balanda sikeres párizsi építész, szép feleséggel, egy kamaszodó nevelt lánnyal és gigantikus megrendelésekkel. Egy napon levelet kap, mely csak két szóból áll: "Anouk meghalt." Az elhunyt nő Balanda fiatalkori, plátói szerelme volt, legjobb barátjának anyja. Charles nem tudja folytatni addigi életét, így hosszas vívódás után felkeresi Alexist, Anouk vidéken élő fiát, hogy szembenézzen a múltjával és önmagával. Balanda hirtelen kizökken a látszatmegoldásokkal és rutinokkal teli, érzelemszegény életéből, és úgy dönt, maga mögött hagyja a lelketlen szállodai szobák és az óriásprojektek világát.
Anna Gavalda olyan jellemeket teremt a Vigaszág című könyvében, akiket nem lehet nem szeretni. Ha elmerülünk a szereplők életében, elégedett és álmodozó mosollyal búcsúzunk el tőlük. Jó lenne még velük időzni, de tudjuk: egyelőre csak nekik sikerült. Aki szerette az Amélie csodálatos élete című filmet, szeretni fogja Charles Balanda szokatlan és nem kevésbé franciás útkeresését.

Anna Gavalda könnyedén, érzékenyen meséli el a sírnivalóan szép történetet: nagy élethazugságokról, még nagyobb tragédiákról, elszalasztott lehetőségekről és szerelemről. Mindezt humorral, hogy ne fájjon. Annyira.


Terjedelem: 544 oldal
Méret: 125x197 mm
Kötés: keménytábla védőborítóval
Ár: 3490 Ft
ISBN 978 963 142 705 9

 Mirko Kovaŕ10D: Város a tükörben

 

Család és történelem a mediterrán nap és a tenger vonzásában.

 

Fordította: Orcsik Roland

 

Kígyómarások, kirekesztett gnómok és a vak nagybácsi aberrált "libatömése". Kicsapongó apa, áldott anya és a kistestvér vonaton születésének misztériuma. Holtában csodává lett apáca, kommunista észvesztés és egy hibbant magyar lány őrjítő szerelme. A mindezeket felvonultató regény a képzelet szüleménye, azé a képzeleté, mely visszatekintve az ember saját életét is átrendezi; színezi, vagy éppen elmaszatolja az egyes állomásokat. A történet Hercegovina és Montenegró határvidékéről indul, és nem állják útját sem hegyek, sem időközben keletkezett nemzet- és országhatárok, biztos tempóban zakatol Belgrádig, a Vajdaságig, és a végállomás Isztria, egészen pontosan Rovinj, az emlékezés és a megállapodás helye, ahol a vándor elbeszélő nyugalomra lel, ahogyan az író - az egyik legjelentősebb kortárs dél-szláv író - is. Dubrovnik közelségéből, ahol a város visszatükröződik a tengerben, az ember közelébe jutunk, akiben visszatükröződik a történelem. Mert éppúgy regénye ez a soknemzetiségű, színpompás, ugyanakkor a nagyhatalmak által nem egyszer gyakorlótérnek használt és etnikai konfliktusoktól lőporszagú Balkán XX. századi át- meg átrendeződésének, ahogyan regénye az egyén származástól, tettvágytól, szerelemtől és nélkülözésektől sújtott lelkének is.


Terjedelem: kb. 392 oldal
Méret: 140x215 mm
Kötés: keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN 978 963 142 713 4

Elina Hirvonen: Hogy ő is ugyanarra emlékezzen

 

"Csöndes és visszafogott szeretet-terápia"

 

Fordította: Huotari Olga

 

Két érzékeny és családi traumákkal terhelt lélek találkozik Helsinkiben: a fiatal finn írótanonc és az ötven körüli amerikai irodalomprofesszor hamar egymásba szeretnek, de ez a szerelem nem a romantikus filmekből és lányregényekből ismert perzselő érzés: kapcsolatuk a görcsök és gátlások feloldásával kezdődik, hiszen a férfi édesapja a vietnami háború után megőrült, édesanyja pedig tehetetlenül sodródott a világban. A nő múltja is hasonló: bátyja elmegyógyintézetben végezte, mivel édesapjuk folyamatos lelki és fizikai terrorja felőrölte.

A könyv története és nyelvezete, hőseihez hasonlóan szintén erősen visszafogott: filmszerű állóképek, különféle színek és szagok, háttérben bujkáló érzések keverednek az alig hallható, mégis feszült suttogásokkal és sikolyokkal.

Elina Hirvonen finn író, újságíró, dokumentumfilm-rendező. Ez az első regénye, melyet olaszra és angolra is lefordítottak.
 


Terjedelem: 164 oldal
Méret: 120x185 mm
Kötés: keménytábla védőborítóval
Ár: 2490 Ft
ISBN 978 963 142 729 5

 


Daniel Kehlmann: Hírnév

 

"A világ fölmérése írójának legújabb regénye"

 

Fordította: Fodor Zsuzsa

 

Mi a közös egy halni vágyó öregasszonyban, a világ legismertebb ezoterikus írójában és egy izzadógép, kövér bloggerben? Még ha a valóságban nem is, egy nagyszerű regény lapjain sorsuk menthetetlenül összefonódik. Az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb irodalmi műfaja lett a novellafüzér, melyben az egyes epizódok, amellett, hogy külön-külön izgalmasak, együtt is összeadnak valamiféle titokzatos egészt. Kehlmann kilenc többé-kevésbé összefüggő történetből építi fel legújabb regényét, a tőle megszokott gazdag nyelvvel és finom humorú, ironikus látásmóddal. A történetek egésze az elmúlásról, a csalásról és csalódásról, és természetesen a hírnév elviselhetetlen nehézségéről szólnak.
 

 


Terjedelem: 192 oldal
Méret: 130x197 mm
Kötés: keménytábla védőborítóval
Ár: 2490 Ft
ISBN 978 963 142 731 8

Lángh Júlia: Párizs fű alatt

 

Az Egy budai úrilány szerzőjének új könyve

 

"Lehet, hogy ez is csak varázslat volt, egy a sok közül, hogy megbűvöljön, és tovább mélyítse azt a szerelemhez hasonlatos édes-fájó érzést, amitől mindig felnyögök: istenem, micsoda város. Nem tudom, hogy volt-e reménytelen szerelem az életemben, bár az is lehet, hogy tán mindegyik az volt; Párizs mindenesetre az. De kokettül csinálja. Néha még át is ölel kicsit, csak odaadni nem hajlandó magát. Nem is kell. Ilyennek szeretem."

Lángh Júlia 1977-ben hagyta el Magyarországot, hogy gyerekeivel Párizsban töltsön egy évet. Az egy év meghosszabbodott, a hajdani "budai úrilány" világcsavargása közel húsz évig tartott. A Párizs fű alatt az első hét esztendő történetét meséli el, mely ugyan szűkösségben telt, ám mégis minden percét áthatotta a szabadság megélése. Kommuna, volt ´68-asok, művészek, csavargók, szociális munkások, mindenféle rendű, rangú és bőrszínű emberek, jóga, vízizene, dobterápia, sztrájkok, tüntetések, munkanélküliség, feketemunka - minden, ami és aki egy nyitott társadalomban előfordul. A Párizs fű alatt a rácsodálkozás, az útkeresés könyve és szívvidító vallomás Párizsról.

 


Terjedelem: 280 oldal
Méret: 123x184 mm
Kötés: keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN 978 963 142 727 1

Rakovszky Zsuzsa: A Hold a hetedik házban

 

Kis életek - kis csodák

 

Rakovszky Zsuzsa költő 2002-ben A kígyó árnyéka című regényével mutatkozott be prózaíróként, és a közönségsikeren túl elnyerte a Magyar Irodalmi Díjat. Ezt követte 2005-ben második regénye, A hullócsillag éve. Prózaírói indulásától különleges szemléletmód jellemzi, amely különleges nyelvi megoldásokhoz vezeti. Rakovszky mindkét regényében kvázi-narrátorszereplőket alkalmaz, s az ő életkorukból, illetve a cselekmény történelmi idejéből következő megfogalmazásokkal dolgozik. A novellák megőrzik Rakovszky különleges nézőpontjait, de a műfajból következően sűrítettebb formában: kevesebb történettel és élesebb megfigyelésekkel. A cselekmények történelmi ideje az 1950-60-as évektől napjainkig tart, szereplői pedig egy kivétellel nők, akik három életszakasz: a kiskamaszkor, a felnőtt élet és az öregkor képviselői. Problémáik, amelyekről a történetek szólnak, ezeknek az életkoroknak a tipikus problémái: a függetlenné válás vágya és a szexualitás megjelenése; a párkapcsolatok, a házasságok, a megélhetés nehézségei, kudarcai, az útkeresések; a gyász, a magány, a fizikai leépülés, a számadás a halál előtt.
 

 


Terjedelem: 352 oldal
Méret: 140x215 mm
Kötés: keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN 978 963 142 742 4



Kiss Noémi: Rongyos ékszerdoboz

 

"A Dominó gyönyörű. Van szaga és színe. Büdös és rózsaszín."

 

Az utazás késztetése: elindulni a máshol hívására, otthagyni az ismerőst, az otthont, hogy azután csupa ismerőset és otthonosat keressünk abban, amit épp az idegensége, a mássága tett vonzóvá számunkra. Utazás nincs emlékezés nélkül. Az otthon emlékével megpakolva indulunk, és a változás emlékeivel érkezünk vissza. Mert az utazás mindenekelőtt csevely; tapogatózás, (verbális) topográfia. Bemélyedések és kiugrások, egyenesek és kanyarulatok feltérképezése a tájban, az arcokban és a mondatok mögötti szándékokban, hangulatokban. Ha az ember képes megnyílni, ha hagyja magába áradni az idegent, akkor nemcsak sajátmagát hozza haza az utazásról. Így lesz Kiss Noémi Közép-Európája érzékeny, sokhangú, ellentmondásosságában izgalmas és maradandó. A figyelem hozza elő kopottas díszletekből a történelmi csillogást, és teremt távlatokat a jelenkori szűkösségben. Nyitottsága teszi hitelessé, csakis ennek köszönhetően hisszük el neki, hogy nemcsak a világ legszebb és legrondább nője, de a közepe is Ukrajnában van.
 


Terjedelem: 184 oldal
Méret: 123x184 mm
Kötés: keménytábla védőborítóval
Ár: 2490 Ft
ISBN 978 963 142 699 1



Szentkuthy Miklós: Doktor Haydn

 

Franz Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából újra megjelenik

 

Szentkuthy Miklós 1957 és 1967 között öt életrajzi fantáziát írt ("Divertimento" W. A. Mozartról, "Saturnus fia" A. Dürerről, "Arc és álarc J. W. Goethe-ről, "Doktor Haydn" J. Haydnről és G. F. Händel). Az öt művész életrajzának semmi köze az ún. "biographie romancée", regényes életrajz stílusához és felfogásához. Ezek inkább elmélkedések öt művész életéről, és annak demonstrációja, hogy a szerző milyen kapcsolatban van a zenével, a festészettel és az irodalommal: a regényszerű pittoreszk és a filozófiai elmélkedés polifóniájában. A szerző azért választotta ezt az öt művészt, mert a velük érzett lelki rokonságot és a karakterbeli analógiát akarta felszínre hozni ezekben a regényekben. Az öt életrajz közül a centenáriumra tekintettel most a Doktor Haydn című munkáját adjuk újra közre.
 

 


Terjedelem: 616 oldal
Méret: 135x197 mm
Kötés: keménytábla védőborítóval
Ár: 2490 Ft
ISBN 978 963 142 737 0



xx

Utánnyomás:

 

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen

 
Bolti ár: 2690 Ft
ISBN 978 963 142 348 8









Szerb Antal: Utas és holdvilág


Bolti ár: 2990 Ft (ÚJ ár!)
ISBN 978 963 142 463 8

Jude Deveraux: Madame Zoya látogatói

 

Mit tennél, ha újraírhatnád a múltad?

Fordította: Sóvágó Katalin

 

Három tehetséges fiatal lányt egymás mellé sodor a sors New York Cityben: mindegyikük szerencsét próbálni jött, hírnévre, elismerésre vágynak az ismeretlen és mégis lehetőségekkel teli nagyvárosban. Útjaik szétválnak, és 19 évvel később találkoznak csak újra, hogy együtt ünnepeljék 40. születésnapjukat egy Maine állambeli nyaralóban. Sok minden megváltozott - anyák, feleségek, szeretők lettek, és számot kell vetniük azzal, hogy nem teljesítették az egykor maguknak kitűzött célt... Azonban feltűnik a színen a titokzatos Madame Zoya, akinek a segítségével visszautazhatnak a múltjukba és változtathatnak régi döntéseiken.
 

Terjedelem: 320 oldal
Méret: 125x195 mm
Kötés: kartonált füles
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 293 029 9

Ladislaus Löb: Megvásárolt életek - Kasztner Rezső vakmerő mentőakciója

 

Egy túlélő története

Fordította: Bihari György és Sóvágó Katalin

 

Kasztner Rezső személye a mai napig heves vitákat gerjeszt: némelyek árulónak, mások hősnek tekintik. Ez a könyv annak az embernek a történetét meséli el, aki sok száz - sőt, valószínűleg sok ezer - ember életét mentette meg. Ugyanakkor egy gyermek története is, aki Kasztner Rezsőnek köszönhetően megérte a felnőttkort. Ez a krónikát és emlékiratot egyesítő könyv nyomon követi Kasztner tárgyalásait az SS-szel és Adolf Eichmann-nal, miközben részletesen leírja a szerző és társai életét Bergen-Belsenben. Löb közvetlen beszámolója kivételes képet nyújt a "zsidók elleni háború" legkevésbé ismert és legdöbbenetesebb epizódjairól.
 




Terjedelem: 368 oldal
Méret: 140x220 mm
Kötés: keménytábla
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 963 293 020 6


 

Boston Teran: Kegyetlen kötelék

 

Bűnös apák és fiúk - létezik-e megbocsátás?

Fordította: Nagy Gergely

 

Mexikó, 1910. A levegő vibrál a feszültségtől, teljes az anarchia: a forradalom kitörése elkerülhetetlen, az erőszak egy évtizedre mindent elsöpör.

Az amerikai-mexikói határon a bűnöző, Csontésbőr megszerez egy rakomány fegyvert. Elfogják, és az amerikai kormány nyomozóhatóságának kezére kerül. Szabadságát úgy válthatja meg, ha részt vesz egy titkos kormányakcióban, amelynek során a fegyvereket a mexikói olajmezőkre szállítják. Veszélyes útjára a fiatal kormányügynök, John Lourdes kíséri, aki nem más, mint saját, évekkel ezelőtt elhagyott fia. Az ügynök azonban nem fedi fel származásának rejtélyét.

Utazásuk célja, hogy lebuktassák a forradalom mögött álló bűnözői csoportot, ám a véres eseményekkel teli néhány nap egyben az utolsó lehetőség arra is, hogy apa és fia megismerje egymást...


Terjedelem: 240 oldal
Méret: 125x195 mm
Kötés: kartonált füles
Ár: 2490 Ft
ISBN 978 963 293 016 9



Kácsor Zsolt: István király blogja

 

"Hogyan alapítottam meg Magyarországot valójában?"
 

 

I. (Szent) István királyunk a virtuális világban merész kormányzati kommunikációs eszközhöz nyúl: végigblogolja életét, hogy az állampolgárok értesüljenek lelkének minden titkos rezdüléséről, és a keménykezű, sziklaszilárd uralkodóról alkotott kép némileg árnyaltabb legyen. Ebben az "ómagyar szatírában" a magyarokat keresztény hitre térítő püspök életvidám és lelkes borivó, Imre herceg elvarázsolt holdkóros, Vazul pedig raccsoló arisztokrata.

Csupán egyetlen tanács az olvasáshoz: nem szabad túl komolyan venni!






Terjedelem: 192 oldal
Méret: 124x165 mm
Kötés: keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 293 026 8



Roger Corder: Bordiéta

 

Teljes étkezési és életviteli terv

Fordította: Bihari György és Sóvágó Katalin

 

A kötet útmutatást nyújt az egészséges életmódhoz, amelyhez - a legújabb kutatások értelmében - a gyümölcsök, a diófélék és a csokoládé mellett a vörösbor fogyasztása is szervesen kapcsolódik. Corder professzor górcső alá veszi a bor élettani hatásait, kitér arra, hogyan építhető be az étkezési és életviteli tervbe e nedű fogyasztása. Rámutat, hogy így egészségesek maradhatunk, és életünket is meghosszabbíthatjuk. A kötet fontos része az a receptgyűjtemény, amely borivóknak és bornemisszáknak egyaránt egészséges, finom ételek elkészítésében segíthet.







Terjedelem: 264 oldal
Méret: 150x230 mm
Kötés: kartonált füles
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 293 018 3



Henrik Lange: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak

 

Tömör tudásanyag: 90 klasszikus könyv 3 képkockába sűrítve!

Fordította: Pap Zoltán és Takács Orsolya


 

Ez a kiadvány a világ legnagyszerűbb könyveiről szól. Azokról a regényekről, amelyeket mindenkinek el kellene olvasni. Négy képkockába sűrítve, szellemesen, néhány rövid mondatban foglalja össze mindazt, amit ezekről a művekről "tudni érdemes". Olyan, mintha a történeteket leszűrve-párolva kapná kézhez a nyájas olvasó. Csak a lényeg marad.
 










Terjedelem: kb. 188 oldal
Méret: 160x230 mm
Kötés: keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 293 025 1


Kim "Howard" Johnson: A Monty Python Tunéziában

 

Bepillanthatunk a Brian élete forgatásának kulisszái mögé

Fordította: Mallász Rita


 

A Magyarországon is népszerű brit társulat, a Monty Python Repülő Cirkusza 1977-ben nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy elkészítsék sajátos verziójukat a krisztusi időkről. Ez lett a Brian élete című, 1978-ban bemutatott, mára klasszikussá vált film, amelyet több országban betiltottak, vagy csak jóval a bemutató után engedtek levetíteni. Svédországban például a következő reklámmal ajánlották a filmet: "Olyan vicces film, hogy Norvégiában be is tiltották!". A történet egy fiatal júdeai ácsról, Brianről szól, aki véletlenül pont ott és akkor éli életét, mint Jézus.

A könyv szerzője, az amerikai Kim "Howard" Johnson eleinte a társulat lelkes rajongója volt, később azonban barátságot kötött a hat humoristával, így csöppent bele a film tunéziai forgatásába. Az öthetes forgatás közben a szerző állandóan jegyzetelt és fényképezett, ennek eredménye ez a szórakoztató könyv, amely minden Python-rajongó számára kötelező, de annak is érdemes elolvasnia, aki kíváncsi, hogyan készült egy filmvígjáték a 70-es években.
 

 

Terjedelem: kb. 328 oldal
Méret: 140x220 mm
Kötés: kartonált füles, színes és ff melléklettel
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 293 017 6



Utánnyomás:

 

Keszler Lőrinc: Zenei alapismeretek 4. kiadás

 
Bolti ár: 1680 Ft
ISBN 9 789638 596666

 

Pierre és Délia Vignes: Nagy képes füvészkönyv

 

275 növény leírása és bemutatása
Fák, virágok, gyógyfüvek, örökzöldek

 

A francia szerzőpár nem mindennapi könyve a hazájukban és Európa különféle vidékein vadon élő növények szépségét tárja az olvasó elé. A rendkívüli minőségű fényképek szinte megfogható, tapintható módon jelenítik meg a könyvben szereplő 275 virág-, fa- és cserjefaj minden részletét, ideértve a föld alattiakat is. A frissen szedett növénymintákról különleges technikával készített képek hihetetlen pontossággal mutatják meg a leheletfinom formákat és a ragyogó színeket.

Minden nagy képhez leírás tartozik, mely megismerteti az olvasót
- a növény latin nevének jelentésével és eredetével,
- a növény azonosítását segítő növénytani jellemzőkkel, utalva az illusztráción található egyes részekre,
- más növényváltozatokkal, amelyeket kis ábrák illusztrálnak, s amelyekkel együtt 400-ra emelkedik a könyvben bemutatott növények száma,
- a növényeknek túlélésük és szaporodásuk érdekében kifejlesztett, olykor meghökkentő alkalmazkodási képességével,
- a növény és az ember kapcsolatával: a bemutatott faj konyhai, kozmetikai, kertészeti és orvosi felhasználásával.

 

Terjedelem: 576 oldal
Méret: 194x280 mm
Kötés: 1/1 vászon
Ár: 8990 Ft
ISBN 978 963 13 5795 0



Szent szimbólumok

Szerkesztette Robert Adkinson


 

Az ősi kultúra szent szimbólumai közel állnak az emberi lét lényegéhez. A közös jelképek még a racionalizmus, fogyasztói mentalitás és a szüntelenül megújuló látványvilág uralta nyugati kultúrában is változatlanul formálják szellemi és érzelmi világunkat.

Könyvünk képekkel szemlélteti az emberiség ősi törekvését, hogy megmagyarázza és befolyásolja az őt körülvevő világegyetemet. Három kategóriába (népek, vallások, misztériumok) sorolva gyűjtöttük csokorba a világ néhány igen erőteljes szent szimbólumát és képét. Mindhárom téma látóköre végtelen. Beletartozik mind a keleti, mind a nyugati, mind az ősi, mind a kortárs kultúra, s azon belül a művészet, rítus, mítosz és szellemiség.

A könyvünkben vizsgált tartós hatású szimbólumok a kultúrák és hagyományok sokféleségét képviselik. Együtt pedig nem annyira a hiedelmek különbözőségét mutatják fel, mint inkább a közös ösztönt, amely az alkotás erejével próbálja megfogalmazni az emberi alapélmény legalapvetőbb igazságait.


Terjedelem: 792 oldal
Méret: 161x178 mm
Kötés: 1/1 papír
Ár: 7990 Ft
ISBN 978 963 135 834 6


Horváth István: Az elszalasztott lehetőség

 

A magyar-német kapcsolatok 1980-1991

 

Horváth István 1984 és 1991 között volt Magyarország nagykövete az NSzK-ban, majd az újra egyesült Németországban is -- hét sorsdöntő éven át képviselte a magyar érdekeket abban az országban, melynek sorsa ezekben a történelmi időkben oly szorosan összefonódott a nemkülönben történelmi fordulóponthoz érkezett Magyarország sorsával. Ez a hét év egybeesett azzal az időszakkal, amikor a magyar külpolitika egyre tudatosabban próbált élni a "reformok éllovasaként" élvezett tekintélyével, részben a táguló nemzetközi mozgástér kitöltése végett, részben az eladósodás szorongató hatása által kiváltott cselekvési kényszer ösztönzésére. Ez mozgatta a hazai reformerőket, melyek a magyar diplomácia útkeresése mögött álltak, s egyúttal, a diplomáciát is bevonva, személyi változások kikényszerítésére törekedtek a magyar politikai életben. A sok szálon, kül- és belföldön, Moszkvától Bonnig párhuzamosan futó események összefonódása vezetett ahhoz a történelmileg páratlan helyzethez, hogy a magyar diplomácia fontos szerephez jutott nem csak a magyarországi rendszerváltozás előkészítésében, de hatással volt az európai folyamatokra is.

 

Terjedelem: 316 oldal
Méret: 150x230 mm
Kötés: 1/1 papír védővel
Ár: 2900 Ft
ISBN 978 963 13 5846 9



Soós Károly Attila: Rendszerváltás és privatizáció

 

Elsődleges és másodlagos privatizáció Közép-Európában és a volt Szovjetunióban

 

"A könyv hat volt kommunista ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Szlovénia és Ukrajna - privatizációs politikáját, gyakorlatát és a magánosítás eredményeit vizsgálja, különös figyelmet fordítva a privatizáció egyes országok közötti különbségeire és az utóbbiak összefüggésére az országok politikai átalakulási folyamatainak sajátosságaival.

Az elemzés a közép- és nagyvállalatok privatizációjára korlátozódik, és csak érintőlegesen foglalkozik a bankok, a természetes monopóliumok és a mezőgazdaság magántulajdonba kerülésével. Ugyanakkor azonban túl is terjed más (főleg magyarországi) elemzések témakörén. Ugyanis a szoros értelemben vett privatizáción, az állami tulajdonú vállalatok, vállalatrészek magántulajdonba kerülésén kívül - amit elsődleges privatizációnak nevezünk - vizsgáljuk a másodlagos privatizációt is."
Soós Károly Attila: Előszó (részlet)
 

 

Terjedelem: 148 oldal
Méret: 165x238 mm
Kötés: kartonált
Ár: 2500 Ft
ISBN 978 963 13 5838 4


 Rózsaligeti László: Magyar olimpiai lexikon

 

xxxCsaknem 700 magyar sportoló életrajzát tartalmazza ez a kötet. Olyanokét, akik a nyári és téli olimpiai játékokon a dobogóra állhattak, így szerezve dicsőséget hazánknak.

A szerző, Rózsaligeti László, akinek már több, sporttal foglalkozó könyve jelent meg, a Magyar olimpiai lexikon immáron harmadik, bővített és átdolgozott kiadásában az első újkori, Athénban 1896-ban rendezett olimpiától egészen a 2008-as pekingi játékokig veszi sorra az arany-, ezüst- és bronzérmes magyar helyezetteket. Részletesen ismerteti sportpályafutásukat, és az olimpiai szereplésükön kívül kitér legfontosabb eredményeikre is. Ezenkívül aprólékosan foglalkozik a sporton kívüli tevékenységükkel is, gyermekkoruktól elbeszélve élettörténetüket. A címszavakat az olimpiák érmes helyezetteinek jegyzéke, éremtáblázatok, illetve az egyes ötkarikás játékok tömör, olvasmányos jellemzése egészíti ki.



Terjedelem:436 oldal
Méret: 168x238 mm
Kötés: 1/1 vászon védővel
Ár: 4990 Ft
ISBN 978 963 13 5847 6



 

Somogyi Zsolt: A magyar szecesszió bútorművészete


 

A XIX. század végén kibontakozó és a XX. század első évtizedében virágzó szecesszió az iparművészetben teljesedett ki. A nemzetközi stílusirányzatok hatására és a hazai stíluskeresés eredményeként átformálódott a magyar bútorművészet is. A nemzeti stílus megteremtését célzó törekvések létrehozták a szecesszió magyaros változatát, egyes tervezők külföldi példákat követtek, a néprajzi kutatások a népi bútorformákat és díszítőelemeket emelték be a polgári otthonok falai közé. A tervezők köré csoportosított tárgyak a hazai bútorművészet eredményein keresztül mutatják be a magyar szecesszió sokszínűségét. A kötet ismert életművek - Lechner Ödön, Horti Pál, Toroczkai Wigand Ede, Lajta Béla, Kozma Lajos - darabjai mellett olyan, szinte elfelejtett művészek alkotásait is bemutatja, mint Pálinkás Béla, Wessely Vilmos vagy Menyhért Miklós. A kötet a bútorok mellett tervek, rajzok, archív felvételek segítségével igyekszik minél teljesebb képet adni egy-egy alkotói pályáról és a korszak bútorművészetéről.


Terjedelem: 200 oldal
Méret: 168x238 mm
Kötés: füles kartonált
Ár: 4490 Ft
ISBN 978 963 13 5851 3


xx

 

Frank Júlia: Halak, vadak

 

A Frank Júlia konyhája sorozat 11. kötete

 

x"Tisztában vagyok étkezési szokásainkkal, vagyis azzal, hogy itthon nem sok halat, és még annál is kevesebb vadhúst fogyasztunk. Sajnos. Az a néhány halétel, ami húsvétkor és karácsonykor az asztalunkra kerül, nem reprezentálja azt a sok finomságot, amit a halhúsból el lehet készíteni. A legáltalánosabban elterjedt tonhal nem drága, és nagyon sokféle étel készíthető belőle. Természetesen a tengeri halak között vannak nagyon drága, különleges minőségűek, de ezeket nem minden nap eszi az ember. (A receptek között bőven találnak olcsóbb halfajtából készíthető ételt.) A tenger "gyümölcsei" (kagyló, rák, polip, tintahal stb.) pedig a legínyencebbeknek is csodálatos ízélményt kínálnak!

A vadhús ugyancsak nagyon egészséges húsfajta, sok benne az ásványi anyag, és nem zsíros. Élvezeti értéke magas, magyarán, nagyon finom! Tudom, hogy nem olcsó, de néha engedjék meg maguknak!

E kötetben szereplő ételek nagy része ünnepi alkalmakra tartogatott receptek, de találnak köztük hétköznapra való ízletes, és egyszerűen készíthető fogásokat is. Sok sikert kívánok az elkészítésükhöz!"
(Frank Júlia)



Terjedelem: 64+8 oldal
Méret: 130x197 mm
Kötés: spirál kötés
Ár: 1600 Ft
ISBN 978 963 13 5842 1


 

Gran Canaria - Marco Polo


 

Naprakész információk, bárhová utazunk!

Kalandok és élmények 24 órába sűrítve. Ötletek és javaslatok, hogy kevés pénzből hogyan érezzük jól magunkat és hová menjünk vásárolni. Minden fejezet végén takarékos ajánlat.

Új fejezetek: zene, klubok, művészet és építészet, kulturális élet és étkezési szokások, minden fontos esemény, dátum és cím! Hasznos internet oldalak, interaktív térképek, telefonszámok és e-mail címek.


Terjedelem: 136 oldal
Méret: 106x190 mm
Kötés: kartonált
Ár: 1990 Ft
ISBN 978 963 13 5841 4


 

Svájc - Marco Polo

 

Naprakész információk, bárhová utazunk!

Kalandok és élmények 24 órába sűrítve. Ötletek és javaslatok, hogy kevés pénzből hogyan érezzük jól magunkat és hová menjünk vásárolni.

komment

süti beállítások módosítása