Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Pannon Filharmonikusok bérletsorozata 2009 tavaszán

2009.04.01. 11:06 SI

A tavasz megszentelése

A Pannon Filharmonikusok bérletsorozata 2009 tavaszán

a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben


A Pannon Filharmonikusok 2009 tavaszára ötödik alkalommal hirdette meg budapesti bérletsorozatát, a PFZ volt egyébként az első vidéki zenekar, amely a fővárosban saját koncertsorozatot indított. A négy koncertből álló budapesti bérlet címe: A tavasz megszentelése. A helyszín a Művészetek Palotája, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, a koncertek 19.30-kor kezdődnek.

A legutóbbi, március 13-i hangversenyen hatalmas sikert aratott a kitűnő német karmester, Christian Gansch a remekül játszó zenekarral, valamint a rendkívüli tehetségű fiatal francia hárfaművész, Xavier de Maistre, aki Ginastera izgalmas Hárfaversenye, a vastaps után két ráadást is adott.

A bérletsorozat következő koncertjén egy kimagaslóan tehetséges, 23 éves magyar gordonkaművész lép fel szólistaként a zenekarral, Várdai István, aki 2009 februárjában mutatkozott be Fülei Balázs zongoraművésszel együtt saját szólóesten, az MTA Dísztermében, azok után, hogy az utóbbi egy-két esztendőben üstökösként robbant be a nemzetközi zenei életbe. 2008 októberében például ő nyerte meg a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny fődíját (a zsűritagok állítólag állva tapsoltak neki), valamint az öt különdíj közül négyet is ő vehetett át.

 

A sorozat következő, harmadik koncertje:

2009. április 9. csütörtök

 

Wagner: A bolygó hollandi – nyitány

Elgar: e-moll gordonkaverseny, op. 85

Mendelssohn: 4. („Olasz”) szimfónia

Vezényel: Howard Griffiths

Közreműködik: Várdai István – gordonka

 

 

Várdai István 1985-ben született Pécsett, zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdte, ahol Mátrai Mária volt a tanára. 1996-ban az országos Friss Antal Gordonkaversenyen 1. helyezést ért el, majd az ezt követő évben a verseny elnöke, Mező László Kossuth-díjas gordonkaművész felvette a különleges tehetségek osztályába, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol jelenleg végzős hallgató. 2005-től a Bécsi Zeneakadémián Reinhard Latzko növendéke.

Több rangos verseny győztese, ő nyerte meg 2003-ban az ausztriai Brahms-versenyt, a 2004-es 39. budapesti nemzetközi versenyt, s 2002 után háromszor nyerte meg a David Popper Nemzetközi Gondonkaversenyt, ötven év alatt első alkalommal került dobogóra magyar versenyző, amikor 2007-ben harmadik helyezést ért el a XIII. Moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij-versenyen. 2008-ban a Magyar Köztársaság miniszterelnökétől megkapta a legígéretesebb ijfú zeneművésznek járó Márciusi Ifjak kitüntetést.

Legújabb elismerése: október 27-én Várdai István nyerte meg a rangos Genfi Nemzetközi Zenei Verseny 20.000 svájci frank összegű fődíját, valamint az öt különdíj közül négyet is ő vehetett át, köztük a közönségdíjat, a Pierre Fournier elismerést, továbbá a Coup de coeur Breguet díjat is, amely egyebek között CD-felvétellel és kétéves koncertlehetőséggel is jár.

Howard Griffiths Angliában született, tanulmányait Londonban, a Királyi Zeneakadémián folytatta. 1981 óta Svájcban él. Vendégkarmesterként a világ vezető zenekaraival lépett fel, ilyen a Londoni Királyi Filharmonikus Zenekar, a Francia Nemzeti Zenekar, a Moszkvai Rádió Csajkovszkij Szimfonikus Zenekara, a Luxemburgi Filharmonikus Zenekar, a Varsói Filharmonikusok, a Bázeli Szimfonikus Zenekar, a London Mozart Players, az Orquestra Nacional de España, a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara, a német NDR és SWF szimfonikus zenekara, a Lengyel Kamarazenekar.

Az Angol Kamarazenekarral és az Északi Szimfonikus Zenekarral a koncertek mellett több CD-felvételt is készített. A zürichi kortárs zenére szakosodott Novum Collegium zenekarral mutatta be Hans Werner Henz Rekviem című művét, továbbá olyan zeneszerzőkkel dolgozott együtt, mint Sofia Gubaidulina, George Crumb, Arvo Pärt és Mauricio Kagel. A Zürichi Kamarazenekarhoz hosszan tartó kapcsolat fűzte. 1996-tól 2006-ig a zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere volt, vezetésével az együttes sikeres amerikai, távol-keleti és európai turnékon vett részt. A Howard Griffiths és Thomas Pfiffner által 2001-ben alapított Zürichi Mozart-fesztivál (2001, 2004 és 2006) időközben a zürichi koncertélet elválaszthatatlan része lett.

A 2007/2008-as évadtól Howard Griffiths a Brandenburgi Állami Zenekar Frankfurt/Oder fő-zeneigazgatója. Howard Griffiths új és szokatlan projektek támogatója és kivitelezője, így például Mahler 8. szimfóniáját több mint 1000 résztvevővel mutatta be Bázelben. A Zürichi Kamarazenekart vezényelte például Giora Feidman vagy Abdullah Ibrahim közreműködésével, s nagy sikert aratott a Zürichi Kamarazenekarral a Charlie Chaplin-filmek élő vetítésén játszott eredeti zenével.

Howard Griffiths széles művészi spektrumát több mint 60 CD-felvétel is tanúsítja (Warner, Universal, CPO, Sony, Koch stb.). E felvételeken például kortárs svájci és török zeneszerzők művei mellett a 18–19. század újra fölfedezett zenéje is hallható. Ferdinand Riesnek, Beethoven tanítványának összes, 8 szimfóniáját tartalmazó nemrég kiadott felvételét világszerte kritikusok dicsérete övezte. A Classic CD angol folyóirat olvasói Gerald Finzi műveiből készült felvételét – kategóriájában – „az év CD-jévé” választották. A Zürichi Kamarazenekarral készített Mozart-szimfóniák koncerttermi interpretációja és CD-felvétele szintén sok dicséretben részesült.

Howard Griffiths híres művészekkel dolgozott együtt, ilyen például Maurice André, Kathleen Battle, Joshua Bell, Rudolf Buchbinder, Augustin Dumay, Sir James Galway, Bruno Leonardo Gelber, Evelyn Glennie, Edita Gruberova, Mischa Maisky, Olli Mustonen, Güher és Süher Pekinel, Mihail Pletnyov, Julian Rachlin, Vadim Repin, Maria João Pires, Fazil Say, Gil Shaham és Thomas Zehetmair.

2000 óta.a fiatal művészek támogatására létrehozott Orpheum alapítvány művészeti vezetője.

A New Year Honours List („újévi kitüntetettek listája”), melyet II. Erzsébet angol királynő minden évben újév napján ismertet, 2006-ban Member of the British Empire címet adományozott Howard Griffithsnek a svájci zenei életben nyújtott szolgálataiért.

 

A következő koncert:

2009. május 16. szombat, 19.30

Magyar Szimfonikus Körkép

 

Szőllősy András: 3. concerto

Michael Haydn: B-dúr concertino fagottra és zenekarra

Mozart: B-dúr fagottverseny, K. 191

Sztravinszkij: Le sacre du printemps

 

Vezényel: Hamar Zsolt

Közreműködik: Milan Turkovic – fagott

Amadinda Ütőegyüttes

 

A pécsi zenekar rövid története

Pécsett Lickl György (Johann Georg Lickl) alapította meg 1811-ben a Zeneművész Társaságot, azóta – különböző elnevezéssel – mindig működött a városban szimfonikus együttes. A Pécsi Szimfonikus Zenekar – mint önálló művészeti intézmény – 1984-ben alakult meg, Breitner Tamás karmester vezetésével. 1989-től négy éven át Howard Williams brit dirigens volt az együttes művészeti igazgatója, akit az uruguayi Nicolás Pasquet követett, majd 1997-ben Williams újabb három évre visszatért.

A zenekar 2000 augusztusa óta Hamar Zsolt művészeti vezetésével dolgozik, az együttes 2004. január 1-je óta Pannon Filharmonikusok – Pécs néven folytatja szakmai munkáját. Az együttes igazgatója Horváth Zsolt, aki trombitaművészi és közgazdász diplomával is rendelkezik. A Pannon Filharmonikusok fenntartója Pécs Megyei Jogú Város. A névváltoztatás is érzékelteti: a Pannon Filharmonikusok bérleti sorozataik és pécsi hangversenyeik mellett kiemelt figyelmet fordítanak a dél-dunántúli régió más városaira is.

Az utóbbi két évtizedben a zenekar számos lemezfelvételt készített. A PFZ A víz című hangversenyén koncertfelvétel készült, amelyet a Pannon Filharmonikusok és a Művészetek Palotája CD-n forgalomba hozott, s az album eladásából származó bevételt a két intézmény a távol-keleti cunami áldozatainak juttatta el adományként. Szintén akkoriban látott napvilágot az együttes Mahler-albuma a Hungaroton gondozásában, a CD-n Gustav Mahler Titán című szimfonikus költeménye csendül fel, mégpedig az 1893-as, weimari verzió eredeti változatában. Mivel ebből a változatból még nem készült stúdiófelvétel, a kiadás világpremiernek számított. A zenekar az utóbbi években közreműködött Jef van Hoof belga kortárs zeneszerző műveinek belgiumi kiadásában.

A Pannon Filharmonikusok sikerrel vendégszerepelt egyebek között Németországban, Svájcban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában. 2006 tavaszán a Bécsi Filharmonikusok bérletsorozatában nagy sikerű hangversenyt adott a bécsi Konzerthausban, ősszel pedig a bécsi 1956-os forradalmi megemlékezések díszhangversenyét adta a Stephansdomban. A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben Baranya Megye Művészeti Díját, 1998-ban a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat. A zenekar 2007-ben elnyerte a Baranya Megyei Területi Príma-díjat. A Pannon Filharmonikusok együttese 2007-től a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete.

A Pannon Filharmonikusok a Pécs2010 EKF program nagykövete:

További információk:

Graf Orsolya pr-menedzser: 06-20-449-85-05, grafo@pfz.hu

 

komment

süti beállítások módosítása