Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tudat, valóság, identitás A Magyar Pszichiátriai Társaság XV. Vándorgyűlése.

2009.01.28. 11:12 SI

A Magyar Pszichiátriai Társaság XV. Vándorgyűlését 2008 január 29-31 között Debrecenben rendezik meg. Az előadások témái a genetikától a közösségi pszichiátriáig terjednek. A központi mottó: a tudat, valóság, identitás.

 A mai gazdasági körülmények között igen nagy jelentősége van annak, hogy a társadalom miként tudja elviselni a kihívásokat.  A lelki krízisek oldásában, kezelésében a szakma feladatai meghatványozódhatnak. A XV. Vándorgyűlés aktuális tematikáját sajtótájékoztatón ismertették.

Füredi János professzor a depresszió világméretű terjedésére hívta fel a figyelmet. Románia számára az Európai Unió a felvételi követelmények között fogalmazta meg pszichiátriai intézmények létesítését. Magyarországon ellentétes folyamat zajlott az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetésével. A legújabb intézkedések nyomán létrejött országos módszertani központban négyfős testület látja el az adatgyűjtés feladatát. A központ koordinálja a szakmai munkát, amely a korábbi helyzethez képest jelentős lépésként értékelhető. Az OPNI-ban hosszú évtizedek alatt felhalmozott adatok és ismeretek sorsa azonban továbbra is homályos.

Dr. Kurimay Tamás felhívta a figyelmet arra a negatív tendenciára, hogy a pszichiáterek és az ápolószemélyzet elvándorlása mérhető folyamat. Az OPNI megszüntetésével ez a tendencia felerősödött, Svédország, Amerika, legújabban Dánia is szívesen alkalmaz magyar szakembereket.

A Vándorgyűlés tematikájában jelentős szerepet kap a pszichikai rehabilitáció hatékonyságának erősítése, keretfeltételeinek kidolgozása. Emellett hangsúlyozottan a komplex terápiás megközelítés kérdése, a gyógyszeres terápia, a szoció -és pszichoterápia, valamint a művészetterápia együttes alkalmazása.

 

Tausz Anikó

 

komment

süti beállítások módosítása