Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Vásáry Tamás első találkozása a MÁV Szimfonikusokkal - Budapesten

2009.01.15. 21:51 SI

Január 23-án, pénteken lép először közösen koncertpódiumra a MÁV Szimfonikus Zenekar és a világhírű zongoraművész, karmester Vásáry Tamás.

 

Mintegy húsz évvel ezelőtt, Olaszországban, az Assisi Fesztiválon már dolgozott a MÁV Szimfonikusokkal Vásáry Tamás, de azóta nem volt alkalom a közös muzsikálásra. Most viszont, a zenekar Lukács Miklós bérletsorozatának következő hangversenyén, melyre január 23-án, pénteken, a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor, végre újra találkozhat a zenekar és közönsége Vásáry Tamással – méghozzá mindkét minőségében: karmesterként és az est szólistájaként is üdvözölve a hazai és nemzetközi zenei világban egyaránt elismert és nagy tiszteletnek örvendő művészt.

 

A koncert programjában Rossini A tolvaj szarka nyitány és Beethoven Eroica szimfónia között felcsendül Mozart C-dúr zongoraversenye Vásáry tolmácsolásában, miközben a zongora mellől irányítja a zenekart. Mozart zongoraversenyei a szerző előadásában is így szólaltak meg, a zongora mellől vezényelte a zenészeket. Ezt a gyakorlatot azóta sok nagy zongoraművész átvette, ezt teszi most Vásáry Tamás is. Ilyenkor sokkal élénkebben figyel egymásra szólista és zenekar, az együttjátéknak, a közös ihletettségnek gyönyörű percei születhetnek az ilyen előadásokon.

 

Vásáry Tamás, mint karmester nagy varázslóként vált ismertté: nem annyira kézmozdulataival, mint inkább szellemének sajátos kisugárzásával csalja ki a hangokat zenekarának muzsikusaiból. Energiája és munkastílusa még mindig bámulatra, pedig néhány hónappal ezelőtt az egész zenei világ ünnepelte 75. születésnapja alkalmából a kitűnő művészt.

Régóta hangoztatott óhaja teljesült most azzal a MÁV Szimfonikusok muzsikusainak és hűséges bérlőközönségének, hogy sikerült a MÁV Szimfonikusok pódiumára meghívni Vásáry Tamást.

 

http://www.mavzenekar.hu/

 

komment

süti beállítások módosítása