Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Igaz Dóra új könyve: Az első BÉ hörcsöge

2017.04.28. 13:06 SI
7 - 10 éveseknek

Igaz Dóra: Az első bé hörcsöge

Igaz Dóra: Az első bé hörcsöge

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar "olvasni tanulok"-­sorozatot építünk.

A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is
olvashatók. Berg Judit, után most Igaz Dóra folytatja a sort az első bés Pali történetével. Elsősnek lenni ­izgalmas, hát még ha az osztálynak saját állata is van! A hörcsögöt a legjobb gyerek viheti haza a nap végén, de nem olyan könnyű ám csöndben lenni, ha az ember a legjobb barátja mellett ül.
 • Horváth Ildikó illusztrációival.
  Kiadó
  :Pozsonyi Pagony
  Kiadás éve 
  2017
  2017. április 22. szombat 12-13 óráig gyerekkönyv bemutató    Pagony Kiadó mesedélelőttje.
  A szerző korábbi művei:

  Nyár, nagyi, net
   Berci nem akar nyáron sem karatetáborba, sem nyelvtanfolyamra menni. Igazából nincs semmi máshoz kedve, mint számítógépezni. A szülői ítélet: egy szünidő a nagyinál, vidéken, jó levegőn. De mi történik, ha kiderül, hogy nagyinak egy egészen szuper tabletje van, és egyáltalán nem is haragszik a számítógépezésért?
  Katonadolog! - nyári doktormesék
  Igaz Dóra
  Igaz Dóra újabb doktormeséi ezúttal nyári betegségekre és balesetekre koncentrálnak: Roziról kiderül, hogy allergiás, Réka biciklizni tanul (ami bizony jó néhány eséssel és horzsolással jár), Emma napszúrást kap, Ákos pedig megtanulja, hogy nyáron miért különösen fontos, hogy hűtőben legyenek az ételek. De szó esik kullancs- és -darázscsípésről, falusi nyaralásról vagy éppen a strand törvénykönyvéről is.
  Szerencsére a legtöbb nyári baleset megelőzhető, vagy ha mégis megtörténik: katonadolog!
   
  Holnapra kutya bajod! - Doktormesék
  Igaz Dóra

  Dani, Bálint, Fanni, Réka, Csilla és a többiek a Kökörcsin utcai óvoda Mackó csoportjából pont olyanok, mint bármelyik más óvodás. Az egyik copfos, a másik szeplős, a harmadik félénk, a negyedik nagyon bátor. Néha bizony betegek is, sőt, néha akkor is meg kell látogatniuk a doktor nénit vagy doktor bácsit, ha éppen nem betegek. Bálint például eltöri a kezét. Réka influenzás lesz. Csillának tojásallergiája van, Rozi pedig bárányhimlős. Ha elolvassátok ezt a mesekönyvet, ti is megtudhatjátok, hogyan működik a varázsszemüveg, ami csak a saját gazdájának engedelmeskedik, hogyan láthatjuk a csontjainkat, ha egyszer nincs mindent látó szemünk, hogyan cselezhetjük ki a szemtelen Influenza tündért, és miért lett pöttyös a nagyravágyó bárányka... Igaz Dóra mesekönyv megtanítja, hogy egyik betegségtől, sőt, az oltástól sem kell félnünk - inkább meg kell érteni, hogyan működik a testünk!
   
  Réka oltásra megy
  Igaz Dóra

  A gyerekkönyvek piacára szánjuk Igaz Dóra hiánypótló és unikális munkáját, amely egy-egy kedves mese segítségével teszi barátságosabbá az orvosi rendelőt a gyerekek számára és ismerteti meg velük a gyakori betegségeket. A könyvet szakmai lektor ellenőrizte, a grafikák Halmai László munkáját dicsérik, a könyvet ajánlja és szakmailag támogatja a Magyar Orvosi Kamara, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány. 

  Réka és az influenza

50 éves a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó Múzeum

2016.09.25. 23:35 SI

Turizmus Világnapja
ingyenes belépés és délutáni tárlatvezetés

 

2016. szeptember 27., kedd


Ezen a napon mindenki számára ingyenes belépést biztosítunk, továbbá 17.00-tól ingyenes tárlatvezetést tartunk a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításunkban.

A tárlatvezetésen való részvételhez regisztráció szükséges a rendezvény központi honlapján.

A belépés díjtalan.

Borvirág Borklub
Merfelsz Pince
Szekszárd

 

2016. szeptember 27., kedd, 19 óra


Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Vendég: Merfelsz Pince Szekszárdról (Szekszárdi borvidék)
Házigazda: Borvirág Zenekar

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2000 Ft/fő; a helyszínen: 2500 Ft/fő.
Bejelentkezni a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon lehet.

Kortárs cukrászok
terefere kóstolóval

 

2016. szeptember 28., szerda, 18 óra


Ősztől folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei:
Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Vendégek:
Éliás Tibor az egykori szentendrei Nosztalgia Kávéházból, valamint Tóth István és családja a dunaföldvári Tóth Cukrászdából

Belépő: 1000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!
Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük.

RETRO kocsma FAKÉZ koncert
ingyenes zenei program

 

2016. szeptember 30., péntek, 19.00-22.00Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket. Zenél a FAKÉZ zenekar.
A belépés díjtalan.

Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből címmel nyílik új időszaki kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban.

2016.09.25. 23:33 SI

 


Nágák, Elefántok, Madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből címmel nyílik új időszaki kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban.

A szeptember 30-tól látható kiállítás anyaga Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformáját, a textilművességet követi nyomon.

Ez a művészet anyanyelve, legfontosabb megnyilatkozási formája, így Délkelet-Ázsia textiljeinek bemutatásával, típusaik, használatuk és szerteágazó

jelképrendszerük megismertetésével kulcsot kap az érdeklődő egy távoli világ működésének és gondolkodásának megfejtéséhez.

A kiállítás több mint 200 tárgyat vonultat fel: a magyarországi közgyűjtemények (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum)

értékes, nagyon ritkán látható anyaga mellett magángyűjtők és kutató-tudósok helyszínen gyűjtött tárgyait is bemutatja.

 

 

A kiállítás

Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója és

Kardos Tatjana, a kiállítás kurátora

http://hoppmuseum.hu/

 

PÁRIZSI ÉJSZAKA A Modigliani-kiállítás finisszázsa

2016.09.25. 23:25 SI

PÁRIZSI ÉJSZAKA
A Modigliani-kiállítás finisszázsa
2016. október 1., szombat, 19.00–24.00, C épület

Október 2-án, vasárnap látható utoljára a több mint nyolcvan alkotást felvonultató Modigliani-tárlatunk. A szombati finisszázs-esten hosszított nyitvatartással várjuk mindazokat, akik szeretnék velünk búcsúztatni a kiállítást. Tárlatvezetésekkel, előadásokkal, zenével és tánccal idézzük meg a 20. század elejét, Modigliani Párizsát.A Párizsi éjszaka az utolsó nagy lehetőség, hogy megnézzük az olasz festő életművének első nagyszabású magyarországi bemutatóját és izgalmas előadásokon keresztül közelebb kerüljünk Modigliani világához.


Programjaink az este folyamán:

19:00–19:30 Bejelentkezve itt: Párizs, café Montmartre | Földváry Piroska tárlatvezetése a Modern idők című kiállításban 
19:15–19:45 TÁNC: PR-EVOLUTION Dance Company: „A boldogság egy komoly arcú angyal”Az előadás Modigliani életét idézi fel a festő lánya, Jeanne Modigliani alakján keresztül.
19:45–20:45 Modigliani – mítosz és valóság | Kovács Anna Zsófia kurátor előadásaAmedeo Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Az előadás a Modigliani alakját övező legendákat igyekszik lebontani.
20:00–21:00 ZENE: Voice & Guitar: Micheller Myrtill és Pintér Tibor koncertje 
20:45–21:15 „Míg élt, a bujaságnak járta táncát, s ezért rendelte: illik, ami izlik”
| Lovass Dóra tárlatvezetése a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállításban 
21:00–23:45 ZENE:  Gáspár Károly Trió zenél
21:00–21:30 The Spirit of Montparnasse around Europe | Guided tour in English in the exhibition „Modern Times” with Evelyn Brockmann 
21:15–22:15 Modern Vénuszok – Az akt Modigliani festészetében | Bellák Gábor művészettörténész előadása. Azokban az években, amikor a futuristák és az avantgárd művészei lemondtak az érzéki szépségről, amikor a versenyautók, mozdonyok, gépek szépségét dicsérték az ember szépségével szemben, amikor szerkezet, az analízis logikája felülírta a látvány elemi élményét, Modigliani mindenkinél bátrabban és nyíltabban fordult az emberi test, a szép emberi test ábrázolása felé. Modigliani modern Vénuszai nemcsak a klasszikus reneszánsz szépségeszmény örökösei, hanem ízig-vérig 20. századi asszonyok is. 
22:30–23:00 Maszk vagy álarc? | Mácsay Krisztina tárlatvezetése a „Perspektívák – művészet és etnográfia” című kiállításban

19:00–22:00 WORKSHOP | Vintage szuvenírek
Századfordulós portrékkal vagy zsebórával díszített könyvjelzőt színezünk diópáccal, majd színesre festünk egy automobilt ábrázoló képeslapot!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Teljes árú jegy: 3200 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2300 Ft*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, így díjtalan belépő sem igényelhető.* Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogathatják;– 26 évesnél fiatalabbak vagy 62 évesnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai;– MAOE-tagok;– Baráti Kör-tagok.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve annak jogos felhasználójával szemben.

 

 PERSPEKTÍVÁK - MŰVÉSZET ÉS ETNOGRÁFIA című kiállításunk október 2-án, vasárnap látható utoljára.

Amikor a 20. század elején Modigliani, Picasso és művésztársai először láttak afrikai és óceániai szobrokat, a törzsi művészet emlékeit, nyilvánvaló volt számukra, hogy ezek a tárgyak is művészeti alkotások.Bár az európai világ számára nem volt ismeretlen ez a fajta egzotikus tárgykultúra, ezeket a szobrokat, maszkokat és faragványokat hosszú ideig mégsem tekintették művészetnek. A tárgyak formálása, a geometrikus díszítés és kifinomult formarend harmóniája óriási hatást gyakorolt a 20. század új utakat kereső modern művészetére, legyen szó festészetről, szobrászatról vagy grafikáról. Picasso és Modigliani munkássága óta a törzsi művészet az európai művészettörténeti hagyomány része, formai és szellemi inspirációs forrás.

 


ÚJ KIÁLLÍTÁS A HOPP FERENC ÁZSIAI MÚZEUMBAN

Nágák, Elefántok, Madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből
címmel nyílik új időszaki kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A szeptember 30-tól látható kiállítás anyaga Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformáját, a textilművességet követi nyomon. Ez a művészet anyanyelve, legfontosabb megnyilatkozási formája, így Délkelet-Ázsia textiljeinek bemutatásával, típusaik, használatuk és szerteágazó jelképrendszerük megismertetésével kulcsot kap az érdeklődő egy távoli világ működésének és gondolkodásának megfejtéséhez.
A kiállítás több mint 200 tárgyat vonultat fel: a magyarországi közgyűjtemények (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum) értékes, nagyon ritkán látható anyaga mellett magángyűjtők és kutató-tudósok helyszínen gyűjtött tárgyait is bemutatja.

Bővebb információért és a kiállításhoz tartozó programokért látogassa meg a múzeum honlapját!

Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2016.09.25. 23:20 SI

Asztali beszélgetések...
PARTI NAGY LAJOS és SZÜTS MIKLÓS disputája


Petőfi Irodalmi Múzeum /Budapest, V. Károlyi u. 16/ + élő internetes közvetítés
2016. október 27. (csütörtök) 18:00

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve következő disputájára szeretettel várja az érdeklődőket:

 

Disputapartnerek:

Parti Nagy Lajos – író

Szüts Miklós – festőművész

Moderátor: Galambos Ádám – evangélikus teológus

 

Téma: Beszélgetés a művészetről

 

Belépő: Felnőtt 600 Ft; diák, nyugdíjas: 300 Ft /A belépővel a Petőfi Irodalmi Múzeumot támogatja./

A beszélgetés élőben, a pim.hu oldalon is követhető!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/296288804078513/


--
***
Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány

Budapesten a Corvin moziban a Terminátor

2016.07.12. 12:12 SI

Sarah Connort újra mozivásznon üldözi a Terminátor

 

Július 7-től, több mint három évtized után visszatér a mozikba a klasszikus, 1984-es Terminátor. James Cameron kultikus sci-fi-akciófilmjének digitálisan felújított változatát Budapesten a Corvin moziban és országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik.

 

A filmklasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában számos kultikus sci-fi és akciófilm került vissza digitálisan felújított formában a hazai mozivásznakra, köztük pl. a 2001: Űrodüsszeia, A nyolcadik utas: a Halál, A bolygó neve: Halál vagy a Die Hard. Ezen filmek sorát követi most az az alkotás, amely James Cameron és Arnold Schwarzenegger azóta olümposzi magasságokba ívelt karrierjének legfontosabb mérföldköve volt és egyúttal egy legendássá vált karakter megszületését is jelentette: az 1984-es Terminátor - A halálosztó.

 

Előzetes a Youtube-on: https://www.youtube.com/watch?v=1QbZvmHBDF4  

 

A ’80-as években virágkorukat élték az apokalipszis-mozik: ahogy a korszak alkotásaira nagyban rányomta a bélyegét a hidegháborús paranoia és a rettegés egy atomcsapástól, úgy lettek egyre népszerűbbek pesszimista jövőképet és negatív utópiát ábrázoló filmek. Cameron azonban az addigiaktól eltérően közelítette meg a dolgot: nála a néző a sötét hangulatú visszaemlékezések miatt szinte a gyomrában érzi a baljós jövő fenyegetettséget. Az „orwelli évben” készült Terminátor, az addig csak egy félresikerült B-filmet felmutató James Cameron második filmje az egyre jobban automatizált, modern világunk vesztét jósolja, ahol az ember által létrehozott mesterséges intelligencia dönti nyomorba a civilizációt. A film ismert sztorija szerint egy ijesztően közeli jövőben a gépek a Skynet szuperszámítógép vezetésével már közel járnak az emberiség elpusztításához, ám az ellenállás bátor vezetője, John Connor megfordítja a háború menetét. A gépek ezért visszaküldenek a múltba egy kivégző-kiborgot, azaz Terminátort, hogy megölje Connor majdani anyját, ezzel megváltoztatva a történelem menetét. Ám az ellenállók is visszaküldik saját, mindenre elszánt harcosukat, Kyle Reese őrmestert, hogy bármi áron védje meg az anyát, Sarah Connort. A Terminátor és ellenfele meztelenül és fegyvertelenül érkezik meg 1984-be, ahol megkezdődik a versenyfutás az idővel és a kegyetlen harc egymással, a nő életéért és az emberiség jövőjéért…

 

Az akkoriban még kevés szerepet maga mögött tudó korábbi testépítő világbajnok, Arnold Schwarzenegger tökéletes választásnak bizonyult a rezzenéstelen arcú T-800 gyilkológép megszemélyesítésére, robusztus termete és mimikátlan színészi játéka sikeresen megteremtette a címszereplő kivégzőrobot hátborzongató gépiességének illúzióját. Személyével Cameronnak egy olyan kultikussá vált karaktert sikerült életre hívnia, amely mindkettőjüknek meghozta a világhírt és egy azóta is szárnyaló franchise-t teremtett (más kérdés, hogy a Terminátor széria egyik része sem tudta elérni az első, vagy a napokban a 25. éves jubileumát ünneplő második rész kultikus státuszát.). Filmbéli ellenfelét, a Sarah Connort akár az élete árán is megvédő Reese őrmestert a karizmatikus Michael Biehn játssza. Figyelemre méltó, hogy a forgatókönyv az akciók mellett nagy hangsúlyt fektet a karakterek fejlődésére is, erre a legjobb példa a Linda Hamilton által alakított Sarah Connor, aki a film elején egy átlagos, naiv fiatal nő, a történtek hatására azonban a törékeny lányból erős jellemű nő lesz, és innen már csak egy lépés választja el attól a kemény, férfiakat megszégyenítő anyatigristől, aki majd a folytatásban lesz.

 

A Terminátor amellett, hogy sokkoló, néhol horrorisztikus figyelmeztetést ad arról, milyen lehetséges jövő felé haladhatunk, a minden érzelemtől mentes, könyörtelen kivégző-kiborg és az emberiség jövőjéért küzdő, mindenre elszánt katona végletekig kiélezett harcával egy páratlanul izgalmas és nyomasztó atmoszférát teremt, amiben egyetlen perc üresjárat sincs. Mindezt tetézi az időutazás-paradoxon elgondolkodtató ábrázolása és a sejtelmes befejezés, meg persze a Terminátor kinézetéhez alkalmazott, a maga korában úttörő technikai megoldások és speciális effektek garmadája. Manapság persze egy-két jeleneten látszik az idő vasfoga, de ez semmit nem von le Adam Greenberg operatőr és Stan Winston effektmester munkájából. A film atmoszférája a mai napig a székhez szegezi a nézőt – különösen egy óriási vászon és mozihangszórók előtt.

 

A Terminátor digitális restaurációját 4K technológiával végezték (a HD felbontás 8-szorosa), ennek során képkockánként beszkennelték a film eredeti negatívját és kijavították a képi hibákat, majd James Cameron személyes felügyelete mellett elvégezték a színkorrekciót a Technicolor hollywoodi központjában. A 40 terabájtnyi képadat feldolgozása több mint 800 órát vett igénybe. A digitálisan felújított kép mellett a hangot is újrakeverték, a hátborzongató hangeffektek és Brad Fiedel fülbemászó, méltóságteljes gépzenéje az 5.1 térhatású mozis  hangrendszereken egész más dimenzióba helyezi a élményt, mint ahogy a fiatalabb generációk eddig találkozhattak vele.

 

Magyarországon sokan hangalámondásos VHS-en találkoztal először a filmmel, 1988-ban mutatták be a moziban, majd a 90-es évek legelején elkészült az azóta klasszikussá vált magyar szinkron Gáti Oszkár, Haás Vander Péter és Fehér Anna közreműködésével. 2004-ben egy újabb szinkron is készült a filmhez, de a három főszereplő hangja nem változott.

28 évvel és egy bő hónappal az eredeti magyarországi bemutatója után, 2016. július 7-től a Terminátor limitált vetítéssorozat keretében néhány hétre visszatér a hazai mozikba. Budapesten kizárólag a Corvin moziban vetítik – feliratos és szinkronos verzióban is – emellett országszerte számos további helyszínen, többek közt Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szombathelyen, Sopronban, Salgótarjánban és Nyíregyházán is bemutatják James Cameron kultfilmjének digitálisan felújított változatát. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/TerminatorMozi  címen olvasható.

Filmadatok

Terminátor – A halálosztó (16)

amerikai sci-fi-akciófilm, 108 perc, 1984

rendező: James Cameron
forgatókönyvíró: James Cameron, Gale Anne Hurd
zeneszerző: Brad Fiedel
operatőr: Adam Greenberg
díszlettervező: George Costello
jelmeztervező: Hilary Wright
producer: Gale Anne Hurd
executive producer: John Daly, Derek Gibson

Szereplők:

Terminátor: Arnold Schwarzenegger
Sarah Connor: Linda Hamilton
Kyle Reese: Michael Biehn
Vukovich nyomozó: Lance Henriksen
Traxler hadnagy: Paul Winfield
Matt: Rick Rossovich

http://pannonia-entertainment.com

 

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás

2016.07.12. 09:36 SI

Modigliani

 Az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást (köztük 61 Modigliani-művet) – aktokat, portrékat és szobrokat – felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket. A világ legnagyobb múzeumainak történetében is rendkívül ritka pillanat, hogy a 20. századi művészet történetének két olyan kiemelkedő személyisége, mint Modigliani és Picasso egyszerre legyen jelen egy-egy nagy, retrospektív tárlattal - úgy, mint a most következő hónapban a Magyar Nemzeti Galériában.

 

A nagyszabású kiállítás szobrokon, festményeken és rajzokon mutatja be Amedeo Modigliani (1884–1920) életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Modigliani ugyanis úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét, egyedi modern ízét. A fiatal Modigliani 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol hamar beilleszkedett a montmartre-i, majd a montparnasse-i művészi körökbe. A kiállítás különös hangsúlyt fektet e két meghatározó helyszín szellemi, művészi közegének és főbb szereplőinek ismertetésére.

 

A tárlat öt szekcióra tagolódik. Modigliani ma elsősorban jellegzetes, finoman stilizált arcképeiről, érzéki aktjairól ismert. Kevesen tudják azonban, hogy kezdetben leginkább szobrászként szeretett volna érvényesülni. Ezért a kiállítás nyitó szekciója, Az emberiség temploma, a művész 1909–1914 között kibontakozó szobrászati tevékenységét helyezi előtérbe. Az emberi arc vonásaira összpontosító plasztikáit az őket ihlető egzotikus művészeti tárgyak – afrikai maszkok, ókori egyiptomi és kükladikus szobrok – kíséretében mutatjuk be. Emellett a kortárs alkotók (Constantin Brâncuși, Pablo Picasso, Jacques Lipchitz, Henri Laurens) műveivel kiemelt párhuzamok mutatják, hogy Modigliani jól ismerte a korabeli szobrászat legfrissebb vívmányait és tisztában volt a párizsi avantgárdot foglalkoztató esztétikai, formai kérdésekkel is. Mindezek ellenére rossz fizikai állóképessége és pénzhiánya miatt kénytelen volt abbahagyni a kő megmunkálását. 1914-től Modigliani ismét kizárólag a festészetnek szentelte magát, és stílusa alapjaiban változott meg. Korábban a fauvizmus és a posztimpresszionizmus hatására hangsúlyos sötét kontúrokkal társította az intenzív színeket. A háború kezdetén, majd 1915-ben készült korai, a Vissza a festészethez című kiállítási szekcióban összegyűjtött portréi arról az állhatatos útkeresésről tanúskodnak, amelynek során rátalált saját stílusára.

 

A kiállítás harmadik egysége (Az avantgárd arcképfestője) a festő munkásságának meghatározó hányadát kitevő arcképeken mutatja be Modigliani visszatérését a festészethez. Kiemelt hangsúly kerül a művésztársairól készített portrékra, amelyek izgalmas körképet mutatnak a festő baráti közegéről és az 1914–1918 közötti párizsi művészeti élet szereplőiről. A különös arcképcsarnokban feltűnnek a Montparnasse olyan egyéniségei, mint a kor kiemelkedő költői, Max Jacob és Jean Cocteau, vagy a háború évei alatt Párizsban elő – ismert és kevésbé ismert – külföldi alkotók (Diego Rivera, Ossip Zadkine, Viking Eggeling). A tárlat egyik különlegessége, hogy a portrék több esetben a Modiglianihoz közel álló festők – Moïse Kisling, Celso Lagar vagy Chaïm Soutine – alkotásaival kerülnek párhuzamba, kiemelve a művésztársak közötti kapcsolódási pontokat és különbségeket.

 

1917-ben különleges lehetőség nyílik Modigliani számára: akkori támogatója, a lengyel származású műkereskedő és költő Léopold Zborowski modelleket, műtermet és pénzt biztosított neki egy aktsorozat elkészítésére. A negyedik egységben látható aktok kiválóan szemléltetik, hogy a régi mestereket is jól ismerő olasz művész miként értelmezte újra a hagyományos műfajt.

 

A kiállítás utolsó szekciója, A dél vonzásában, a harmincöt éves korában elhunyt alkotó életének utolsó két évében készült műveire összpontosít. Modigliani, azt remélve, hogy egészségi állapota jobbra fordul, 1918–1919-ben több hónapot töltött Nizzában és környékén, ahol szoros barátságot kötött az ott élő művészekkel, többek közt a japán Fudzsita Cuguharuval és az orosz származású Léopold Survage-al. Dél-Franciaországban ismét előtérbe került az olasz festő Paul Cézanne iránti rajongása: a szekciót záró, ismeretlenekről készült utolsó arcképek a nagy provence-i mester hatását tanúsítják.

 

A kiállítás kurátorai: Kovács Anna Zsófia (Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria) és Sophie Lévy, Jeanne-Bathilde Lacourt, Marie-Amélie Senot (LaM, Villeneuve d’Ascq). A tárlatot kétnyelvű (magyar-angol) katalógus kíséri.

 

A kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzem – Magyar Nemzeti Galéria, a Réunion des musées nationaux – Grand Palais, a Villeneuve d’Ascq-i LaM (LaM – Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d'art brut) és a helsinki Ateneum Art Museum együttműködésében, valamint a párizsi Musée de l’Orangerie szakmai támogatásával és a Musée national d’art moderne – Centre Pompidou  kiemelt kölcsönzésével valósult meg. Ezen kívül jelentős műtárgyak érkeztek még a Musée national Picasso-Paris, a bécsi Albertina, az amszterdami Rijksmuseum, a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a párizsi Musée du Louvre, illetve az egyesült államokbeli Philadelphia Museum of Art és a Dallas Museum of Art gyűjteményéből is.


A kiállításhoz kapcsolódó programok


TÁRLATVEZETÉSEK A MODIGLIANI-KIÁLLÍTÁSBAN

július 9. (szombat) | július 14. (csütörtök) | július 23. (szombat) | július 28. (csütörtök) | augusztus 6. (szombat) | augusztus 11. (csütörtök) | augusztus 27. (szombat) | szeptember 1. (csütörtök)

Heti egy alkalommal, felváltva csütörtökön és szombaton 16.00-tól tárlatvezetéssel várjuk látogatóinkat a kiállításban.

A tárlatvezetésen a Modigliani-kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. Maximális létszám 25 fő. Regisztráció a vezetés előtt érkezési sorrendben személyesen, az információs pultnál.

 

TÁRLATVEZETÉSEK GYEREKEKNEK

augusztus 29. (hétfő) | augusztus 30. (kedd) | augusztus 31. (szerda)

Augusztus végén, a szünet utolsó napjaiban 11.00-tól tárlatvezetéssel várjuk az általánosiskolás-korú gyerekeket a kiállításban.

A tárlatvezetésen a Modigliani-kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. Maximális létszám 25 fő. Regisztráció a vezetés előtt érkezési sorrendben személyesen, az információs pultnál.

 

ELŐADÁS

szeptember 18. ( vasárnap) ǀ 16.00

Modern Vénuszok. Az akt Modigliani festészetében | Bellák Gábor művészettörténész előadása

Helyszín: B épület, előadóteremǀ Belépőjegy: 750 Ft / fő  

mng.hu

Százezer látogató a Picasso-kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában

2016.07.12. 09:33 SI

 

 
Több mint százezer látogató volt eddig kíváncsi a Magyar Nemzeti Galériában április 22-én nyílt, a 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt, Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című kiállításra. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a párizsi Musée national Picasso együttműködésében szervezett tárlaton a művész száz műve tekinthető meg, ez Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon. A Nemzeti Galériában a Picasso kiállítással párhuzamosan látható, június végén nyílt Modigliani tárlatot pedig már tízezren látták.
 
 A festményeket, szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik, a kiállított műveken jól megfigyelhető a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő életműben. A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő kötetlen utazásra hív, hangsúlyozva a sorozatok, az ismétlődő motívumok és az áttörés különleges pillanatait. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatásra kerülő alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.  
 
A bemutatott száz mű nagy része – 74 alkotás – a Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezik, de szerepelnek alkotások a világ több nagy múzeumából is: a budapesti kiállítás megrendezéséhez kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.
 
Bővebb információ:
 

 

Múzeumok Éjszakája - debreceni, berettyóújfalui, kunszentmártoni és miskolci múzeumok programjait díjazták

2016.06.16. 11:31 SI

 

Múzeumok Éjszakája - debreceni, berettyóújfalui, kunszentmártoni és miskolci múzeumok programjait díjazták

 

A debreceni Déri Múzeum, a berettyóújfalui Bihari Múzeum és a kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény programjait találta legvonzóbbnak a zsűri az idei Múzeumok Éjszakája „Hősök, felfedezők, újítók” elnevezésű nívódíj pályázatán, a közönségdíjas pedig a miskolci Herman Ottó Múzeum rendezvénye lett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum által február végén meghirdetett, 4 millió forint összdíjazású pályázaton négy kategóriában várta a pályaműveket a bíráló bizottság. A kiírás célja a Múzeumok Éjszakáján résztvevő múzeumok ösztönzése volt, hogy a tematikához illeszkedő programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel, a helyi identitást és kötődést erősítő programokkal várják a látogatókat június 25-ére meghirdetett Múzeumok Éjszakáján, estétől kora hajnalig.

A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program kategóriában a debreceni intézmény, a Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag kategóriában a Bihari Múzeum, azÚjítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése kategóriában pedig a kunszentmártoni gyűjtemény programját találta legjobbnak a zsűri. A negyedik, a közönség kedvence témában pedig a zsűri által kiválasztott, kategóriánként 5 pályázat indult a közönségdíjért, ezekről közvetlen - facebookon és a program honlapján zajló - szavazással a látogatók döntöttek. Az ő szavazatuk alapján a miskolci Herman Ottó Múzeum programja nyerte az 1 millió forintos nívódíjat

A felhívásra csaknem 40 intézmény pályázata érkezett be, amelyek közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Turisztikai Ügynökség, és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által delegált tagokból álló zsűri választotta ki a legjobb programokat.

 

A nyertes programok rövid ismeretese:

 

Hétköznapi hősök Debrecenben: sokszínű, sokoldalú, némiképp lírai, ugyanakkor racionális, a históriában jártas, a hagyományos és a kortárs formák iránt egyaránt nyitott, kísérletező kedvű tanárok kapnak kiemelt szerepet ebben az évben a debreceni programsorozatban. A Déri Múzeum sajátosan értelmezve nyúlt az idei pályázati tematikához: a gyűjteményben és kiállításokon szereplő hősök és felfedezők mellett a hétköznapi hősöket, mégpedig Debrecen legnépszerűbb, szavazással kiválasztott tanárait állítják ezúttal a középpontba. A legsokszínűbb rajztanár a Medgyessy Emlékmúzeum kiállításán keresi a kapcsolódási lehetőségeket a 20. századi plasztikák és a kortárs művészet formanyelve között; a leglendületesebb fizikatanár a MODEM építészeti tárlatának teherhordó vonalai és felületei kapcsán mutat be kísérleteket; a leglegendásabb történelemtanár a Déri Múzeum Szamuráj udvarházában tartja kihelyezett, szubjektív óráját; míg a legköltőibb irodalomtanár a Debreceni Irodalom Házában kap rendhagyó „tantermet”. Mindezek mellett éjszakai árverésre, éjféli szelfirekordra, slampoetry-re, koncertekre (Balkán Fanatik, Rackajam, Tapasztalt Ecsetek, Éva Presszó, ChicoManada) és exkluzív tárlatvezetésekre is várják az érdeklődőket június 25-én Debrecenben. Vendégeik többek között: Ferenczi György, Karafiáth Orsolya, Mispál Attila, Szurcsik József, Újhelyi Kinga, Veiszer Alinda, Wahorn András

 

Buborékok éjszakája Kunszentmártonban. Mit keresnek sörcsapok a kunszentmártoni múzeumban? Hogyan lehet egy korsó sör mellett a sör történetéről beszélgetni? Mekkora szappanbuborékba fér bele egy gyerek? Vagy hogyan pezseg a kultúra? A Buborékok éjszakája színes kulturális és gasztronómiai élmények kavalkádja, ahol a térség legnevesebb kézműves sörfőzdéi kínálják sörkülönlegességeiket. A vállalkozó szellemű családok kocsmai sportokban és egyéb feladatokban mérhetik össze erejüket (hordógurítás, rekeszmászás, buborékfoci stb.). A kicsiknek ezen az éjszakán lehetősége nyílik hatalmas buborékokat készíteni interaktív játszóterünkön. Az év legrövidebb éjszakáját könnyűzenei koncert zárja majd. A programok alatt kulturális élménytúrákon új megközelítésben (tárgyak mögött az ember) mutatják be kiállításaikat a település egykori börtönépületben.

 

A Bihari Múzeumban Balázs Dénesre, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítójára emlékeznek. A 3276 expedíciós nap, a múzeumalapító geográfus újraolvasva c. vándorkiállítás minden élőhelyen végighaladva mutatja be Földünket. A rendezvénnyel a világjáró geográfus előtt tisztelegnek, Balázs Dénes nyomába eredve 8 óra alatt a Föld körül. Az ünnepélyes megnyitó után a múzeum udvarán zenés-táncos produkciók várják a látogatókat, az Életem – utazásaim című életrajzi film pedig több nézőpontból mutatja be Balázs Dénes életútját. Ázsia világa elevenedik meg a Tibetről szóló előadásban, amelyet teakóstolás kísér. A Múzeumok Éjszakáján a látogatók megtudhatják, hogy hogyan születik a vulkán, a Fele sem igaz! vetélkedőn pedig Balázs Dénes utazásait idézik fel.

 

Közönségdíjas program:

 

A miskolci múzeumban „Nőttön nő” című programsorozat alkalmából puttójárat indul, ahol a barokk művészet világába vezetik a látogatókat, a HOMbár elnevezésű múzeumi tereferéző és szürcsöldében papírszínházi mesék, falvédőtervezés, befőtt-címke készítés lesz gyerekeknek,  és meglepetésvendégek, rendhagyó tárlatvezetések, performanszok, filmvetítések várják a felnőtteket, akik „Őserdei ösvényeken” vagy a „Kárpátok ásványai” között is kalandozhatnak. „A raktárak mélyén…” programban a múzeum ezen az éjszakán bepillantást enged a képzőművészeti gyűjtemény kincseibe. A legfiatalabbakat a Színezd újra! felhívással várják, itt a gyerekek segítségével klasszikus festmények bújhatnak új köntösbe.

 

Érdemes lesz tehát a nívódíjas helyszíneket választani június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján, ahol országszerte több mint 400 intézmény csaknem 2200 programot kínál.

 

 preport.eu,

 

 

 1. június 15.

Julie de Bastion kiállítása a Mamaison Andrássy Hotelben

2016.06.08. 14:11 SI

Julie de Bastion kiállítása a Mamaison Hotelben

 

Julie de Bastion (UK) kiállítása, amelynek létrehozását Márai Sándor "Ég és Föld – Az utak" című műve inspirálta, megtekinthető a Mamaison Andrássy Hotel halljában,

2016. május 13. és 2016. június 16. között.

A Finisszázs időpontja 2016. június 16. csütörtök, 17 óra és 20.30 között lesz, ahol a látogatók személyesen találkozhatnak és beszélgethetnek a művésznővel.

 A kiállítás rendezője és a Márai Sándor idézet fordítója: Kerényi Kata

Curator and translation of Márai Sandor: Kerényi Kata

I have great pleasure inviting you  of an exhibition of my paintings, prints, and artists books at the hotel Mamaison Andrassy avenue, Budapest, on 16 June Thursday from 5 pm to 8.30 pm
 

The exhibition is open 2016. May 13 - 2016. June 16.Julie de Bastion"

visual artist, writer and creative educationalist

founder of www.ownbooks.co.uk

http://julie.debastion.com/


http://julie.debastion.com/paintings.htm

juliedebastion@gmail.com

www.axisweb.org

http://kulturalis.blogspot.hu/2016/05/julie-de-bastion-kiallitasa-mamaison_20.html


“Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon és másra gondol. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek. Az utakat sokáig csak alkalomnak tekintjük, lehetőségnek, melynek segítségével elmehetünk a hivatalba vagy kedvesünkhöz vagy a rikkantó tavaszi erdőbe.

Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová. Nemcsak mi haladunk az utakon, az utak is haladnak velünk. Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban.

S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak az utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt.”

(Márai Sándor: Ég és Föld – Az utak)


“People have not understood journeys for a very long time. One just walks along the road, whilst thinking of many other things. Sometimes the road is surfaced, sometimes it is rough, arduous or steep. Roads are considered to be just a means to an end, with the help of which one can go to work, to the beloved person or to the singing spring woods.

One day, however, we must learn that roads have their own real meanings: they lead us SOMEWHERE. We are not just passing along them, they are coming along with us. Roads have their own objectives. All roads are finally running towards a single, common idea.

At this point we stop and wonder. We look around. We admire the mysterious order in the intricate web of roads. We admire the multitude of avenues, highways and paths along which we have passed and finally arrived, at the very same end. Indeed, roads have their own meanings. But, they are only understood at the very last minute, right before the end.
Márai Sándor: Heaven and Earth – About Journeys “

Az Írók Boltja 2016. júniusi programjai

2016.06.03. 09:38 SI

JÚNIUSI PROGRAMJAINK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. péntek 17 óra
COLORCOM MEDIA
Balassa Bence: A kalózkirály fiai
A kötetet bemutatja: Boldizsár Ildikó
facebook esemény

6. hétfő 17 óra
MAGYAR PEDAGÓGIAI TÁRSASÁG
Abszolút pedagógusok
A kötetről beszélget: Kiss Endre, Hudra Árpád, Trencsényi László
facebook esemény

7. kedd 17 óra
MAGYAR NEMZETI GALÉRIA
Művészetről könyvek között – Múzeumi beszélgetés-sorozat az Írók Boltjában
Hét évtized folyamatos változásban – A „Picasso – Alakváltozások 1895-1972” kiállítás.
Résztvevők: Bodor Kata, Orosz Márton, Tóth Ferenc
Moderátor: Lovass Dóra
facebook esemény


9. csütörtök 17 óra
AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉT ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA
Megnyitja: Simonffy Márta, Terézváros alpolgármestere és Németh Gábor, író
facebook esemény

10. péntek 11 óra
Az idei Berzsenyi Aranyokleveles Kötet Díj átadása
A díjat átadja: Dr. Borlayné Bánsági Andrea (Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület)
A díjazott kötetet bemutatja és a díjazott költő munkásságát méltatja: Vágó Sándor tanár, Kossuth Lajos Gimnázium Cegléd
Moderátor: Rákóczi Piroska, újságíró, az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület tagja és menedzsere
facebook esemény

10-11-12. péntek-szombat-vasárnap 15-18 óra
ÜNNEPI KÖNYVHÉT
DEDIKÁLÁSOK A LISZT FERENC TÉREN
a részletes programunkat hamarosan küldjük...


14. kedd 17 óra
KALLIGRAM
Salamon János: A szív arisztokratikus szokásai
A kötetet bemutatja: Földényi F. László
A szerzővel beszélget: Mészáros Sándor
facebook esemény

15.
szerda 17 óra
PAKSI KÉPTÁR
Bak Imre: Aktuális időtlen – Egy életmű rétegei (1967-2015)
A beszélgetés résztvevői: Bak Imre, Fehér István, Hajdu Dávid
Moderátor: Seregi Tamás, esztéta
facebook esemény

16. csütörtök 17 óra
ORIOLD ÉS TÁRSAI
Pléh Csaba – Unoka Zsolt: Hány barátod is van?
A szerzővel Sipos Júlia beszélget.
facebook esemény


17.
péntek 17 óra
MAGVETŐ
Mosó Masa és barátai – F. Györffy Anna (1915-2006) grafikusművész
A résztvevők:
Révész Emese művészettörténész,
Békés Rozi Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész,
Farkas Judit Antónia irodalomtörténész
facebook esemény

 

127 fát ültettek a Föld napján a Fővárosi Nagycirkusz művészei

2016.06.03. 09:35 SI

 

A Fővárosi Nagycirkusz története egészen 1889-ig nyúlig vissza, amikor a Fővárosi Tanács jóváhagyta a nagy, világvárosi Wulff-cirkusz felállítását. Wulff Ede holland cirkuszigazgatót bízták meg, hogy a Városligetben egy állandó cirkuszt építsen és működtessen. A megnyitás utáni első két évtizedben kétszer is felújították a cirkuszt, majd 1908-ban Beketow Mátyás nemcsak felújíttatta, hanem szétszedette, és kb. 80 méterrel arrébb, a mostani helyére költöztette a cirkuszt.

A Fővárosi Nagycirkusz 127 éve nyújt feledhetetlen élményt a cirkuszrajongóknak, a Föld napján, április 22-én ezért 127 facsemetét ültettek el artistaművészek közreműködésével négy telephelyen, amellyel együtt pótolták az idővel kihalt darabokat is. Az eseményen az Atlantisz gyermekei című nagyszabású vízi cirkuszi show művészei is részt vettek, sőt Demjén Natália és Kristóf Krisztián már faültetéssel kezdte a napot a cirkuszi eseményhez magánemberként is csatlakozva. Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója is arra ösztönözte az érdeklődőket, ők is fogjanak a kezükbe egy ásót, s ahol lehetőségük van rá, ültessenek el egy fát ezen a napon. A faültetéshez csatlakoztak a Rippel Brothers tagjai is, akik a Baross Imre Artistaképző Iskola diákjaival a MACIVA Művésztelepen és az iskola udvarán ültettek el több facsemetét.

A programban két utazó cirkusz is részt vett: az Eötvös Cirkusz és a Hungária Nagycirkusz igazgatói Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójával együtt ültettek el egy különleges facsemetét az előadás szünetében a pécsi Expo területén.

 

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

MNG Magyar Nemzeti Galéria Picasso - Alakváltozások, 1895-1972

2016.06.03. 09:35 SI

Aktuális időszaki kiállítások

2016. április 22. - július 31.

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt Picasso - Alakváltozások, 1895-1972 című tárlat, amelyet a párizsi Musée national Picasso-Paris-val együttműködésben szervez a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, 2016. április 22-én nyílik Budapesten. A július 31-ig látható kiállításon a művész száz műve tekinthető meg, ez Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon.

A száz műalkotást, festményeket, valamint szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma - az emberi alak megformálásának folyamatos változása - köré szerveződik.

A kiállított művek többsége a világlegjelentősebb, a művész ötezer alkotását őrző párizsi Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett. A gyűjteményben, amelyet a művész örökösei adományoztak a francia államnak, Picasso minden alkotói korszakából találhatók művek, valamint 200 000 dokumentum - levelek, folyóiratok, fényképek - Picasso magánarchívumából.

A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő kötetlen utazásra hív, hangsúlyozva a sorozatok, az ismétlődő motívumok és az áttörés különleges pillanatait. A központi téma a figurális ábrázolásfestői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő életműben, amelynek minden korszakában központi szerepet játszott az ember, legyen szó a nőről,az érző és szenvedélyes emberről, a gondolkodóról, a művészről, a társadalmi-politikai szereplőről vagy a sztárok világának tagjáról. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatásra kerülő alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.

A tárlat hét fontosabb szekcióra tagolódik. Az első egység Picasso korai korszakát, az 1906-ig tartó első tíz év munkásságát mutatja be. A tárlaton elsőként kiállított mű a realisztikus stílusú Mezítlábas lányka (1895), amelyet Picasso tizennégy évesen festett. Poétikus képek, moralizáló jelenetek, a kék korszak melankóliája és költők, művészek portréi jellemzik ezt a periódust. Ezt követik a teljesen új és forradalmi kubista korszak képei. Az 1907 és 1916 közötti évek munkásságát a Formák lebontása és kubista újraépítése cím alatt mutatjuk be, itt láthatók a művésznek az egyik kiemelkedő művéhez, az Avignoni kisasszonyokhoz festett tanulmányai is, valamint a kiállítás egyik legértékesebb kölcsönzése, a moszkvai Puskin Múzeumból érkezett Ambroise Vollard-portré. 1917 után - ahogy a következő, A klasszikus vonalvezetés újrafeltalálása című szekciónkban látjuk - Picasso festészetében újra megjelenik a klasszikusan egyszerű vonal, a szépen modellált test, a világos rajz és az aktok, táncosok, a balett világa. Az 1925 és 1936 közötti éveket a Szürrealista átváltozások cím alatt mutatjuk be. Ez a korszak az európai szürrealizmus megszületésének időszaka. Picasso művészetében is új témák, új formák jelennek meg, köztük az egyszerre ember és szörny Minótaurosz. A Háborús alakok című kiállítási egységben az 1937 és 1945 közötti, elsősorban a háború hatására született alkotások kaptak helyet. A háború utáni években Picasso ismét a primitív művészet táján indul felfedezőutakra. Már régóta keresi az egyszerű, őseredeti formát. Régebben azért érdeklődött a távol-keleti művészetek iránt, mert úgy gondolta, hogy közelebb vannak a művészet ősforrásához. Az ebbe gondolatkörbe illeszkedő munkáit a Vissza a kezdetekhez című szekcióban állítjuk ki. A kiállítás utolsó egysége Picasso nagy témáját, A művész és modellje témát járja körül. Az 1954-től haláláig készült alkotásokon régi mesterek műveit idézi meg, s természetesen az örök témát, férfi és nő kapcsolatát.

A bemutatott száz mű nagy része - 74 alkotás - a Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezik. De szerepelnek alkotások a világ több nagy múzeumából is: a budapesti kiállítás megrendezéséhez kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható lesz még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.

A kiállítást kísérő - magyarul és angolul megjelenő - katalógusban kiváló francia és magyar szaktekintélyek tanulmányai különböző megközelítésben dolgozzák fel Picasso alkotómódszerét. A kiadvány a teljes bemutatott anyagot tartalmazza, valamint azokat a párizsi múzeum archívumában őrzött magyar vonatkozású dokumentumokat is, amelyek először kerülnek nyilvánosság elé.

A kiállítás kurátora: Emilie Bouvard, a Musée national Picasso-Paris művészettörténésze, társkurátora: Tóth Ferenc, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze

PICASSO
Alakváltozások 1895-1972
2016. április 22. - július 31.
Magyar Nemzeti Galéria
Budavári Palota, A épület

Együttműködő partner: Musée Picasso Paris

PROGRAMJAINK:

ELŐADÁS
2016. május 29. (vasárnap) 16.00
Rényi András művészettörténész előadása
Helyszín: B épület, előadóterem | Belépőjegy: 750 Ft | Jegyek korlátozott számban kaphatók a jegypénztárakban, illetve a jegymester.hu oldalon.

MÚZEUM+ CIRKUSZ
2016. május 12. (csütörtök) 18.00-22.00
Múzeum+ estjeinken hosszított nyitva tartással és változatos programokkal várjuk látogatóinkat.
Teljes árú jegy: 2800 Ft | Kedvezményes jegy: 2000 Ft | Májusi Múzeum+ estünkön a Picasso-kiállítás is hosszított nyitva tartással várja az érdeklődőket. A kiállítás ezen az estén kizárólag a belépőjegy mellé váltott kiegészítőjeggyel látogatható.
(Teljes árú kiegészítő jegy: 400 Ft | Kedvezményes kiegészítőjegy: 200 Ft)

FILMKLUB | A SZÜRREALIZMUS KEZDETEI
2016. május 22. (vasárnap) 16.00-18.00
Film: Andalúziai kutya (1929, rendező: Luis Bunuel)
A filmvetítés előtt Gimesy Péter művészettörténész, filozófus tart előadást.
Helyszín: B épület, előadóterem | Belépőjegy: 500 Ft | Jegyek korlátozott számban kaphatók a jegypénztárakban, illetve a jegymester.hu oldalon.

CSALÁDI NAP | PICASSO: KORAVÉN ZSENI éS BÖLCS GYERMEK
2016. június 11. (szombat) 11.00-14.00
"Tizenkét évesen úgy rajzoltam, mint Raffaello. De egy egész élet kellett ahhoz, hogy megtanuljak úgy rajzolni, mint egy gyerek." - Gyerekvezetés és alkotás a Picasso-kiállításban.
A programon való részvétel gyerekek és kísérőik számára kizárólag az előzetesen megváltott jeggyel lehetséges. Belépőjegy: 6-18 éves kor között: 900 Ft | Családi jegy (1 gyerek és egy fő felnőtt kísérő számára): 2.500 Ft. Részletes leírás és a jegyváltással kapcsolatos további információ a Magyar Nemzeti Galéria honlapján olvasható.

http://www.mng.hu

 

Együtt a jövő cirkuszművészetéért!

2016.04.27. 23:42 SI

 

Emberpiramist építenek a Fővárosi Nagycirkusz előtt a világnapon

2007 óta április harmadik szombatja a cirkuszművészet ünnepe. A korábban Európai Cirkusznapnak nevezett esemény híre gyorsan terjedt, és vonzónak bizonyult a Föld minden szegletében, így 2010-től már Cirkuszi világnapként került be a naptárakba. Minden esztendőben a Cirkuszművészeti Világszövetség (Fédération Mondiale du Cirque) megfogalmaz egy üzenetet, egy célt, egy témát, amelynek kapcsán közös gondolkodásra hívja a világ összes, professzionális keretek között működő cirkuszát. E téma jegyében hoznak létre programokat a Föld minden táján. 2016-ban a cirkuszművészet ünnepe április 16-ra esik, s a Fővárosi Nagycirkusz is – immár hetedik alkalommal – izgalmas és látványos performance-szel készül e jeles eseményre.

Együtt a jövő cirkuszművészetéért!

„Összefogás és együttműködés a jövő cirkuszáért!” – Az idei év üzenetéhez kapcsolódva a Fővárosi Nagycirkusz előtt április 16-án 18 órakor felépül egy emberpiramis cirkuszrajongók, művészek és artisták közös erőfeszítése és munkája, egymásba vetett hite és bizalma, kitartása és összetartozása szimbólumaként. A rendezvényen artistaművészek vezetésével bárki elsajátíthatja a bizalom művészetét, majd átélheti az együtt alkotás eufóriáját.

Az eseményre párokat, családokat, baráti társaságokat várnak, akik legalább két fővel vesznek részt a gúlaépítésben; akik elkötelezett hívei a cirkuszművészetnek; akik jelenlétükkel e művészeti ág megújítására, a nézők, művészek és artisták összefogására kívánják felhívni a figyelmet. A mutatványhoz nem szükséges semmilyen előképzettség, gyermekek, szülők és nagyszülők is bátran kipróbálhatják magukat, több generáció összefogásából épülhet fel a piramis.  

Cirkuszi világnap – előzetes:

 https://www.youtube.com/watch?v=MaESRFyr_2A&feature=youtu.be

Kapcsolódó programok:

Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője tart castingot

legújabb filmjéhez – 2016. április 14. 10:00

Helyszín: MACIVA Művésztelep

 

Cirkuszi világnap – 2016. április 16. 18:00

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

 

A Fővárosi Nagycirkusz a Szakma Sztár Fesztiválon – 2016. április 18. és 20.

Helyszín: HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont G és F pavilon

 

Nyílt nap a Baross Imre Artistaképző Iskolában – 2016. április 22. 11:00

Helyszín: MACIVA Művésztelep

 

Faültetés a Föld napja alkalmából – 2016. április 22.

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

 

ARTista Café: Társadalmi felelősségvállalás a cirkuszi művészetekben – 2016. április 25. 18 óra

forrás: maciva.hu

 

 

 

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

UNICEF kampány a Víz Világnapján

2016.03.22. 22:06 SI

A klímaváltozás és a nem megfelelő higiénia milliók vízbiztonságát veszélyezteti
Az UNICEF Instagram kampányt indít ma, a Víz Világnapján
A cél, hogy milliók számára biztonságos mennyiségű és minőségű vizet juttassunk, még nagyobb kihívás lesz a jövőben a klímaváltozás miatt, amely a szárazsággal, az árvízzel sújtott és a veszélyeztetett területeken élő több milliónyi gyermek vízellátását és vízbiztonságát fenyegeti.

A klímaváltozás által okozott hőmérséklet emelkedés megnöveli az egyéb, vízben terjedő betegség, mint a malária vagy a dengue-láz – és most a Zika vírus – kockázatát, ahogy a szúnyog populáció megnő és egyre nagyobb területen jelenik meg.

Az UNICEF szerint a legveszélyeztetettebb az a 160 millió öt év alatti gyermek, akik a nagy szárazságú területeken élnek Afrikában és Ázsiában. Körülbelül fél milliárdan árvízveszéllyel fenyegetett területeken élnek, legtöbbjük Afrika és Ázsia szubszaharai részein.

A Víz Világnapjával kezdődően és a Párizsi egyezmény április 22-i aláírásával végződően az UNICEF egy Instagram kampányt indít, amelyben felhívja a figyelmet a víz, a környezet és a klímaváltozás közötti összefüggésre.

A #ClimateChain hashtag használatával az UNICEF Ügyvezető Igazgatója Anthony Lake, az ENSZ Közgyűlés Elnöke Mogens Lykketoft, az ENSZ éghajlatvédelmi vezetője Christiana Figueres és további prominens közszereplők fogják virtuálisan kézen fogni a képekkel szereplő emberek láncolatát, a klímaváltozás megállítását sürgető kampány keretében. Ezt a Párizsi Egyezmény aláírásakor kerül bemutatásra.

Az UNICEF a klímaváltozás kihívásaira a víztartalékok csökkenésével járó katasztrófaelhárításával is akcióba lép. Például:

• Közel 20 ezer gyermek jut katasztrófa- és klímaváltozás-ellenálló vízforrásokhoz egy visszatöltődő-víztározó rendszer keretében, amely a monszun idején összegyűjti a vizet, megtisztítja azt, majd földalatti víztározókban tárolja.
• Madagaszkáron az UNICEF a helyi hatóságokkal együttműködve 80 ezer gyermek számára biztosít tantermeket, amelyek ciklon- és árvíz ellenállóak, és emellett katasztrófa-ellenálló vízforrásokat is biztosítanak.
• A szárazságtól szenvedő Kiribatiban, az új esővízgyűjtő víztározó rendszerek segítik elő a közösségek biztonságos ivóvízhez való hozzájutását.

Egy közelmúltban kiadott publikációban - Unless We Act Now – az UNICEF egy 10 pontos célkitűzést állított össze gyermekek számára. Meghatározott lépéseket ír le a kormányok, a privát szektor és a közemberek számára, hogy biztosíthassák gyermekeik jövőjét és jogait.
További információ:

 Hadzsipetkova Krisztina
Kommunikációs Igazgató

UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány

unicef.hu

Egy barátság levelei – Szvjatoszlav Richter és Nyina Dorliak levelei Fejér Pálhoz

2016.03.20. 14:44 SI

     Könyvbemutató:                                    A bemutató résztvevői: Papp Márta zenetörténész, Kovács János Kossuth-díjas karmester és Mácsai János zenetörténész.
                                                               A beszélgetés moderátora: Fazekas Gergely, zenetörténész, a Rózsavölgyi és Társa Kiadó főszerkesztője
                                     
                               Egy barátság levelei – Szvjatoszlav Richter és Nyina Dorliak levelei Fejér Pálhoz
                                                        
                                                               Idestova két évtizede lesz, hogy Szvjatoszlav Tyeofilovics Richter teremtő szellemének vulkánja kialudt. De miért is vulkán? Mert talán a legjobban ezzel a szóval lehet jellemezni azt az eruptív energiát, amely ugyan nem tart az idők végeztéig, de amíg működik, addig válogatás nélkül minden, méhében rejlő anyagot a felszínre dobál, átadva azokat egyéb, a végső átalakulást elősegítő természeti folyamatoknak. Ritka – s az idő előrehaladtával egyre ritkább – a jelenség, ami Richter művészetében megtestesült: az ösztönös ráérzésből fakadó őszinte megrendülés, párosulva a kinyilatkoztatás azonnali igényével. Ezt az emberi habitust, ezt a művészi attitűdöt tükrözi annak a 170 darabból álló levélgyűjteménynek minden sora, amely most először kerül az olvasók elé, s amelynek egy részét Nyina Lvovna Dorliak, Richter életének meghatározó személyisége (társa, kísérője,
kamarapartnere, ápolója) írta. Dokumentálja mindenek felett a hitet, ami töretlenül végigkíséri a kezdeti sikereket, a diadal éveit és jellemzően, az életpálya leszálló ágában sem tűnik el. Megdöbbentő és elgondolkodtató adalék mindahhoz a csodához, amit a 20. század talán legkiemelkedőbb előadóművésze életében létrehozott. Ugyanakkor követendő példa azoknak, akik nem sajnálnak semmiféle áldozatot, ha a muzsika legbelső titkainak megismeréséről van szó. Szelíd figyelmeztetés a Richtert és művészetét felületesen megítélők számára s kemény lecke az alázatot és lelkesedést hírből sem ismerőknek.
                                                               Kocsis Zoltán
                                                               

                                                                      Terjedelem: 240 oldal
                                                                      Méret: 205 x 280 mm
                                                                      Ár: 5990 Ft
                                                                      ISBN: 978 615 80 0713 9

lira.hu
Richter.wma2.8 MB

                              Csillag György felvétele                                       

                                                        

                                                 
                                                        
                                                               
                                                               
                                                               
                                                        
                                                        
                                                 


                                          
                                          
                                      

Fried Ilona: Őexcellenciája kívánságára – Színház, kultúra és politika a fasizmus Olaszországában

2016.03.20. 13:45 SI

FRIED ILONA: ŐEXCELLENCIÁJA KÍVÁNSÁGÁRA – SZÍNHÁZ, KULTÚRA ÉS POLITIKA A FASIZMUS OLASZORSZÁGÁBAN című könyvének a bemutatója.

Időpont, helyszín:
2016. március 23.(szerda), 18.00
KOSSUTH KLUB | Klubterem
1088 Budapest, Múzeum u. 7.

A könyvet bemutatja KELEMEN JÁNOS.

Az újonnan alapított Olasz Királyi Akadémia, az olasz fasizmus legfontosabb kulturális és tudományos intézménye 1934-ben a prózai színházról rendezte meg negyedik nemzetközi „Volta” konferenciáját, mely az intézmény céljához híven, az olasz kultúra új korszakát volt hivatott reprezentálni belföldön és külföldön egyaránt. A konferencia fontosságát jelzi, hogy Mussolini, a „Főnök”, később „Őexcellenciája, a kormányfő” személyesen, illetve a sajtóirodáját vezető vején, Galeazzo Cianón keresztül kísérte figyelemmel a szervezést, majd a rendezvényt.

Sok éves kutatása eredményeképpen Fried Ilona italianista, színház- és kultúrtörténész az emblematikus eseményt felidézve betekintést enged kultúra és politika színfalai mögé, a hatalom és olyan kiemelkedő értelmiségiek, mint Pirandello, Marinetti, D’Annunzio kapcsolatába. A külföldi meghívottak, Walter Gropius, Gordon Craig, Sztanyiszlavszkij, Mejerhold, Stefan Zweig, Molnár Ferenc, Herczeg Ferenc, Németh Antal és a többiek jelenléte, illetve távolmaradása már érzékelteti, hogy Olaszország és Európa tragédia felé tart.

366 oldal, ISBN 978-963-414-081-8, Ára: 3990 Ft

http://www.harmattan.hu/konyv_1354.html

 

 

 

Örömmel zenélve, örömet szerezve

2016.03.17. 22:45 SI

Ingyenes komolyzenei koncert Chopin, Scriabin és Dohnányi műveiből a Sajtóházban!

Időpont: 2016. március 18. (péntek), 19 óra
Helyszín: Sajtóház, Mikszáth-terem
Budapest, VI. kerület, Vörösmarty utca 47/a

Darabok:
Frédéric Chopin: Asz-dúr ballada, Op.47, No.3
Alexander Scriabin: gisz-moll szonáta-fantázia, Op.19, No.2
Dohnányi Ernő: c-moll zongoraötös, Op.1


Előadók:
Kiss Petra - zongora
Balogh Ferenc, Detvay M. Marcella - hegedű
Rudolf András - brácsa
Harangozó Sándor - cselló


A belépés díjtalan.

A koncert Follinus Ármin gyógyulása érdekében szervezett jótékonysági esemény, a zenészek előre is köszönik a résztvevők adományait. Örömmel zenélve, örömet szerezve – a Facebookon >>>

Regisztráció a programok@muosz.hu címen.

Vad Kunság – A Puszta rejtett élete című magyar természetfilm bemutatója

2016.03.17. 22:43 SIMosonyi Szabolcs rendező-operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer a Vad Szigetköz után egy újabb világszínvonalú természetfilmet készített, ezúttal Vad Kunság – A Puszta rejtett élete címmel. Az Alföld gazdag élővilágát a maga “vadságában”, epizód-szerű történeteken és látványos felvételeken keresztül bemutató film „főszereplője” a hazánkból évtizedekkel ezelőtt eltűnt, majd a déli határon át újra visszatelepülő aranysakál. Emellett az alföldi puszta állat- és növényvilágának széles skáláját felvonultatja a film.
Az alkotást a nemrég zárult 2. Magyar Filmhéten a Legjobb ismeretterjesztő film díjával ismerték el, emellett a XII. Aranyszem Operatőri Fesztiválon is a Természet kategória fődíját nyerte meg. A filmet március 24-től mutatják be országszerte a filmszínházak, a Pannonia Entertainment forgalmazásában, a WWF Magyarország ajánlásával. Budapesten a Corvin, Puskin, Toldi, Művész és Tabán mozikban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, továbbá országszerte számos helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik, több mozi esetében kedvezményes jegyárral. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/VadKunsag címen olvasható.
A mozivetítések alkalmával egy különleges kísérőfilmet is láthat a közönség, a WWF Magyarországgal való együttműködésnek köszönhetően: Ruska László és Ringeisen Dávid MOME-n készített diplomafilmjét, a Paper World / Papírvilág című animációs rövidfilmet. A világszerte számos animációs fesztiválon díjat nyert Paper World a WWF Magyarország számára készített imagefilm, melyben a mikrovilág szintjén válnak láthatóvá azok az értékek, amelyeket a WWF képvisel.

http://pannonia-entertainment.com/Vad-Kunsag_kepanyag

http://pannonia-entertainment.com

 

A Magyar Nemzeti Galéria 2016. márciusi programja

2016.03.17. 22:33 SI

Húsvét a Galériában - Családi nap kicsiknek és nagyoknak
2016. március 19., szombat, 11.00-14.00
Locsolás, tavaszvárás, hímes tojás - mi jut ezekről az eszedbe? Eredj a nyúl nyomába és ismerd meg a húsvéti ünnepkört a múzeum festményeinek segítségével!
11.00-14.00 óráig kreatív műhely: Készítsünk színesre festett papírból pomponos farkú nyuszit és girbegurba fonalból báránykát!
11.30-kor tárlatvezetés gyerekeknek.
12.30-kor tárlatvezetés felnőtteknek.
A programon való részvétel díja gyerekeknek és kísérőiknek 900 Ft/fő
Találkozási pont I. emelet kupolatér

Programok A művészet forradalma - Orosz avantgárd az 1910-1920-as években című kiállításhoz kapcsolódóan

Tárlatvezetés
2016. március 19., szombat, 16 óra

Találkozási pont: "C" épület, információs pult
A programon a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni. Maximális létszám 30 fő, regisztráció az információs pultnál érkezési sorrendben.

Előadás
2016. március 20., vasárnap, 16.00

A jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum avantgárd gyűjteménye - Gergely Mariann, művészettörténész, a kiállítás kurátorának előadása
Az előadáson való részvétel ingyenes. A díjtalan belépő 14 órától a "C" épület információs pultjánál, majd 15:30-tól az előadó terem előtt igényelhető korlátozott számban, egyéni látogatók számára. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadóterem korlátozott befogadóképessége miatt a résztvevők maximális létszáma 80 fő. Az előadás megkezdése után nem áll módunkban beengedni az érdeklődőket. Megértésüket köszönjük.
Helyszín: B épület, Előadóterem
Javasoljuk a kiállítás megtekintését az előadás előtt.

 


IRODALMI PÁLYÁZAT KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
Képtári történetek - Parafrázisok a Magyar Nemzeti Galéria alkotásaira 
A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria irodalmi pályázatot hirdet középiskolás diákok számára olyan szépirodalmi írásművek elkészítésére, amelyeknek ihletadó forrása a Magyar Nemzeti Galéria 10 kiemelt műalkotása. A pályázattal célunk, hogy a Galéria a nagyközönség számára ismert vagy épp kevésbé ismert művei a fiatalok írásai által új értelmezést nyerjenek. Nem műelemzéseket várunk, hanem kreatív fogalmazásokat, irodalmi parafrázisokat, amelyek a kiválasztott alkotásra rezonálnak. Szeretnénk megismerni, hogy a mai középiskolás korosztály miként viszonyul a magyar képzőművészet ikonikus műveihez, az általuk megjelenített történelmi korokhoz, témákhoz és szituációkhoz; egyúttal kíváncsiak vagyunk szövegformálási ötleteikre és technikáikra.

Korosztály: 9-12. osztályba járó diákok (egy intézményből vagy osztályból többen is jelentkezhetnek, határon túli diákok jelentkezését is várjuk)
Terjedelem és formátum:Minimum 1500, maximum 3000 karakter (szóközökkel), Word dokumentum (12-es Times New Roman betűtípus, 1,5-es sortáv). Egy pályázó maximum három (különböző műalkotásokra készített) írásművel jelentkezhet.
Műfaji megkötés: Nincsen (csupán terjedelmi)
Beküldési határidő: 2016. április 30. 12.00 óra
Beküldés módja: Elektronikus úton a palyazat@mng.hu címre, a pályaművet (Word) mellékletként csatolva, e-mailben az alábbi adatok megadásával:_Név, életkor_Saját telefonszám vagy szülő telefonszáma_Iskola teljes neve, címe, e-mailcíme_Felkészítő tanár neve (amennyiben van)_Nyilatkozat* elfogadása
*18 éven aluli jelentkező esetében az aláírt szülői/törvényes képviselői hozzájáruló nyilatkozat csatolása kötelező.
Elbírálás menete: A beérkezett alkotások közül a zsűri 2016. május 15-ig kiválasztja azokat a pályaműveket, amelyeket a II. fordulóba juttat, illetve közönségszavazásra is bocsát. A II. fordulóba jutott alkotások közül kerül ki az első három helyezett, illetve a közönségdíjas mű.
A zsűri: Bellák Gábor művészettörténész (MNG), Fenyő D. György középiskolai tanár, irodalomtörténész, Garaczi László író, Halász Rita művészettörténész (MNG), Schlett Anna, kommunikációs főosztályvezető (MNG)
Eredményhirdetés:2016. június 25. szombat, Múzeumok Éjszakája (helyszín a Magyar Nemzeti Galéria)
Díjazás:
1. helyezett: 1 db LG Pad II 10.1 az LG Electronics felajánlásában
2. helyezett: 50.000 forint OTP Junior kártyán az OTP Bank felajánlásában 
3. helyezett: 1db éves családi belépő a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaira
Közönségdíj: Családi belépő a Textúra 2016 őszi előadására
A legjobb írásokat kiállítjuk az adott műalkotás mellett a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában.

A nyilatkozat és a pályázat teljes kiírása itt érhető el:


ÜNNEPI NYITVA TARTÁS
Húsvét
Március 25-28. péntek-hétfő: NYITVA
Március 29. kedd: ZÁRVA

www.mng.hu

Spinozaház 2016. március-áprilisi programja

2016.03.17. 22:30 SI

 
2016-03-17 19:00 Talmud, Tóra és a többiek
Gábor György előadás sorozata
2016-03-18 19:00 Klezmer- péntek vacsorával
Sabbathsong Klezmer Band
2016-03-19 15:00 Kripli Mari
Lázár Kati Jászai Mari estje
2016-03-20 19:00 A Pulitzer-ügy
Színdarab
2016-03-21 19:00 Heller Ágnes est
Nos, hogy vagyunk?
2016-03-22 19:00 A Pulitzer-ügy
Színdarab
2016-03-23 19:00 Mesterek filmsorozat: Ferenczy Béni
Dénes Gábor filmje
2016-03-24 19:00 Akit az istenek szeretnek
Csákányi Eszter estje
2016-03-25 19:00 Klezmer-péntek vacsorával
David Klezmer Quintet, énekel: Klein Judit
2016-03-27 19:00 Operett csillagai - Legendás komédiások
2016-03-29 19:00 Herzl
Fantáziajáték valós tényekkel
2016-03-30 19:00 90 perc ismeretlen ismerősökkel
Dési János
2016-03-31 19:00 A Pulitzer-ügy
Színdarab
2016-04-01 19:00 Klezmer-péntek vacsorával
David Klezmer Quintet, énekel: Klein Judit
2016-04-02 19:00 Del Duma
A bukaresti székhelyű Giuvlipen Társulat vendégjátéka
2016-04-04 19:00 Moving Experiences
2016-04-06 19:00 Esterházy: Tapasztalat és fantázia 1!
Esterházy Péter írásai
2016-04-07 19:00 Leonard Cohen
Fellegi Balázs estje
2016-04-08 19:00 Klezmer - péntek vacsorával
Judrom & Klein Judit
2016-04-10 15:00 ’Én nem vagyok magyar?!’
Zsolnai Julia estje
2016-04-10 19:00 Esterházy: Tapasztalat és fantázia 1!
Esterházy Péter írásai
2016-04-11 19:00 A költészet napja
GlobART társulat előadása
2016-04-12 19:00 MESTEREK: Szenes Hanna
Dénes Gábor filmje
2016-04-13 19:00 Talmud, Tóra és a többiek
Gábor György előadás sorozata
2016-04-14 19:00 Balázs Gábor estje
Erőszak és erotika kapcsolata a Bibliában
2016-04-15 19:00 Klezmer- péntek vacsorával
Sabbathsong Klezmer Band
2016-04-16 19:00 Miért nem marad reggelire?
2016-04-18 19:00 A Pulitzer-ügy
Színdarab
2016-04-19 19:00 Miért nem marad reggelire?
2016-04-20 19:00 Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen
Levéldráma
2016-04-21 19:00 Széder-est
Breuer Abraham estje
2016-04-22 19:00 Klezmer- péntek vacsorával
Sabbathsong Klezmer Band
2016-04-23 19:00 Herzl
Fantáziajáték valós tényekkel
2016-04-25 19:00 Heller Ágnes est
Nos, hogy vagyunk?
2016-04-27 19:00 A Pulitzer-ügy
Színdarab
2016-04-28 19:00 Rongyos életek
Zenés játék
2016-04-29 19:00 Klezmer- péntek vacsorával
Sabbathsong Klezmer Band
2016-04-30 19:00 Ungvári Tamás estje
Új kopernikuszi fordulat?

 

http://www.spinozahaz.hu/szinhaz.php?aloldal=program

 

’Én nem vagyok magyar?!’
Zsolnai Julia estje

90 perc ismeretlen ismerősökkel
Dési János

A költészet napja
GlobART társulat előadása

A Pulitzer-ügy
Színdarab

Balázs Gábor estje
Erőszak és erotika kapcsolata a Bibliában

Del Duma
A bukaresti székhelyű Giuvlipen Társulat vendégjátéka

Esterházy: Tapasztalat és fantázia 1!
Esterházy Péter írásai

Fiala, 59
Stand up

Híres bibliai gyilkosságok
Balázs Gábor sorozata

Jiddish Abend - Mamelosn
Zenés est

Leonard Cohen
Fellegi Balázs estje

Mesterek filmsorozat: Ferenczy Béni
Dénes Gábor filmje

MESTEREK: Szenes Hanna
Dénes Gábor filmje

Miért nem marad reggelire?

Moving Experiences

Operett csillagai - Legendás komédiások

Rongyos életek
Zenés játék

Széder-est
Breuer Abraham estje

Ungvári Tamás estje
Új kopernikuszi fordulat?

Akit az istenek szeretnek
Csákányi Eszter estje

Frida
Zenés játék

Heller Ágnes est
Nos, hogy vagyunk?

Herzl
Fantáziajáték valós tényekkel

Klezmer - péntek vacsorával
Judrom & Klein Judit

Klezmer koncert vacsorával
SabbathSong Klezmer Band

Klezmer- péntek vacsorával
Sabbathsong Klezmer Band

Klezmer-péntek vacsorával
David Klezmer Quintet, énekel: Klein Judit

Kressmann Taylor: Címzett ismeretlen
Levéldráma

Kripli Mari
Lázár Kati Jászai Mari estje

Poppera
Zenés játék

Rose
Monodráma

Spinoza & Rembrandt
Zenés játék

Talmud, Tóra és a többiek
Gábor György előadás sorozata

http://www.spinozahaz.hu/szinhaz.php?new=repertoar

 

Frankofón Filmnapok - Uránia, Cirkó-Gejzír mozi

2016.02.25. 22:40 SI

2016.02.26-03.06.

 

Február 26. és április 2. között a francia nyelvű kultúra legjavát ismerheti meg a közönség a Budapesten és számos vidéki nagyvárosban megvalósuló Frankofón Fesztivál keretében. A fesztivált indító Frankofón Filmnapok programjában több mint 50 vetítés, köztük 30 premier előtti bemutató várja az érdeklődőket Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban, majd március folyamán 11 vidéki nagyvárosban és a Francia Intézetben. A Filmnapok mellett számos további kulturális és oktatási rendezvény hívja fel a figyelmet a frankofón kultúra sokszínűségére.

 

Az idei filmnapok programjában a legfrissebb francia filmek mellett kanadai és görög alkotások, valamint  román, svájci, belga, tunéziai és etióp koprodukciók is szerepelnek. Többek között olyan sztárokkal találkozhatunk a vásznon, mint Omar Sy, Vincent Cassel, Guillaume Canet, Mathieu Amalric vagy Gérard Depardieu.

 

A Filmnapok beharangozó videója: https://www.youtube.com/watch?v=AAg7cUXXa3o

 

A 6. Frankofón Filmnapok főszereplője Isabelle Huppert francia színésznő, aki szinte minden lehetséges műfajban, a világ számos országában forgatott már a legnagyobb rendezőkkel. Igazi kozmopolita, így tekinthetjük a frankofónia, illetve a kulturális sokszínűség élő szimbólumának. A Filmnapokon a nagyközönség a színésznő hét filmjét láthatja. Február 26-án a cannes-i mustrán is induló Valley of Love című filmjének premier előtti vetítésével nyit a fesztivál. A gyönyörű történetben filmbeli partnere ismét Gérard Dépardieu – 35 évvel Michel Pialat A vagány című filmje után. Ez utóbbit is levetítik a március 8. és 22. között a Francia Intézetben zajló, Isabelle Huppert hét arca c. ciklus keretében, négy másik filmmel együtt. Az idei válogatásban premier előtt lesz látható Joachim Trier filmje, a Hétköznapi titkaink, amely egyben a Filmnapok záróvetítése lesz március 6-án, az Urániában.

 

Vincent Lindonnal, a francia szerzői film másik emblematikus arcával két nagyon fontos filmben találkozhat a közönség: Stéphane Brizé Mennyit ér egy ember? című filmjében és Joachim Lafosse Fehér lovagokjában. Az előbbiben nyújtott alakításáért Lindon 2015-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb férfi főszereplőjének díját.

 

A kívülállóság kiapadhatatlan témát szolgáltat a filmművészet számára. A Lábuk alól a talaj blokk olyan filmeket gyűjt egybe, amelyek szereplői kilógnak a hétköznapi emberek sorából, mint például a Csokoládé című életrajzi drámában Omar Sy (Életrevalók, Samba) által megformált bohóc, aki a 19. század végén első színesbőrűként lépett színpadra Párizsban. A francia és magyar rövidfilmekből álló válogatás idén szintén ilyen kibillent szituációkat állít párhuzamba. A vetítéseken a magyar rendezőkkel személyesen is lehet találkozni és beszélgetni a filmekről.

 

A 2016-os Filmnapok újdonsága az Éjszakai vetítések miniszekciója két olyan eredeti hangvételű alkotással, amelyek igencsak elütnek a közelmúlt francia filmtermésétől: a Night Fare igazi zsánerfilm, a B kategóriás amerikai krimik stílusos továbbgondolása, Alice Winocour Maryland című misztikus thrillere pedig óhatatlanul beszippantja a nézőt, ami egyrészt a műfajhoz tartozó feszültségnek, másrészt Gesaffelstein elektronikus zenéjének köszönhető.

 

A Filmnapok vendégei az Évszakok című francia természetfilm rendezőpárosa, Jacques Perrin és Jacques Cluzaud, valamint az Egy őrült pillanat című francia vígjáték rendezője, Jean-François Richet. A közönségtalálkozókra a március 3-i filmvetítések alkalmával kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 

A filmnapok részletes programja a Facebook-eseményben olvasható:

https://www.facebook.com/events/1711694752408714/

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, Rákóczi út 21.

A művészet templomai 2. rész: A milánói Scala - A csodák palotája

2016.02.18. 12:41 SITavaly decemberben a Firenze és az Uffizi képtár 3D-vel indult útjára A művészet templomai című sorozat, amely Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait mutatja be a mozivásznon. Ennek második része, A milánói Scala – A csodák palotája a klasszikus zene és előadóművészet egyik leghíresebb intézményének évszázados történetét tárja fel a nézők előtt.
Magyar feliratos HD előzetes (a teljes film magyar szinkronnal látható)
A Teatro alla Scala 1778-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és rövid időn belül hagyományos olasz nagyopera szentélyévé vált, melyet a tehetség, az elhivatottság és az áldozatvállalás emelt naggyá. Neve elválaszthatatlanul kötődik a klasszikus zene, opera és balett legnagyobb műveihez és művészeihez.

A Vatikáni múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új filmje az eddigi legátfogóbb alkotás az intézmény történetéről és művészóriásokat generációkon át inspiráló, fenséges hangulatáról. A film készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a 238 éves operaház rejtett titkait is. A narrációt művészek, szakértők és rajongók kommentárjai, valamint visszaemlékezéseken alapuló fikciós részek gazdagítják, minden eddiginél mélyebb betekintést engedve a Scala történetébe. A 4K minőségben forgatott film pazar látványvilága Luca Bigazzi, az Oscar-díjas A nagy szépség operatőrének munkáját dicséri.

Luca Lucini és Silvia Corbetta rendezők az operaház korai történetének élethű bemutatásához színészi játékot és játékfilmes elemeket is alkalmaztak, valós személyek visszaemlékezései alapján kidolgozott jelenetekkel. A narráció és a fikciós részek mellett különleges archív fotók és felvételek segítik a nézőt, hogy elmerüljön a közel két és fél évszázados múltra visszatekintő operaház történelmében: olyan kiemelkedő alkotók visszaemlékezései is helyet kaptak a filmben, mint Arturo Toscanini, Zubin Mehta, Herbert von Karajan és Claudio Abbado karmesterek, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras és Maria Callas operasztárok, Franco Zeffirelli és Luchino Visconti rendezők, valamint a balett csillagai, Szvetlana Zakharova, Alessandra Ferri és Carla Fracci. A film ezáltal élethűen rekonstruálja a Scala különböző korszakait és a nagy sztárok, az opera és balett csillagainak pályafutását, egymással való kapcsolatát és rivalizálását, az intézményhez való kötődésüket.

A film a Scala mai arcát is bemutatja, bepillantást engedve a kulisszák mögé. Bemutatja egy új évad előkészítése mögött álló hatalmas munkát – ami hagyományosan minden évben december 7-én, Milánó védőszentjének napján tartott, nagyszabású évadnyitó gálában csúcsosodik ki –, ezen kívül megismerhetjük a Scala Akadémia mindennapjait és jövő fiatal tehetségeit.
Rendező: Luca Lucini
Narrátor: Lux Ádám
Közreműködik: Stéphane Lissner, Daniel Barenboim, Plácido Domingo, Raina Kabaivanska, Alexander Pereira, Luciana Savignano, Fiorenza Cossotto, Roberto Bolle, Leo Nucci,Francesco Maria Colombo, Riccardo Chailly, Carla Fracci
Az ismeretterjesztő, dokumentarista elemek mellett részletek hangzanak el az alábbi produkciókból:
Richard Wagner: LOHENGRIN (1981)
Giuseppe Verdi: OTHELLO (1954 és 2001)
Gioacchino Rossini: A SEVILLAI BORBÉLY (1976)
Fryderyk Chopin: A KAMÉLIÁS HÖLGY (2007)
Giuseppe Verdi: NABUCCO (2013)
Wolfgang Amadeus Mozart, FIGARO HÁZASSÁGA (1981)
Giuseppe Verdi: REQUIEM (1967)
Giacomo Puccini: BOHÉMÉLET (1956 és 1965)
Giuseppe Verdi: AIDA (2006)
Vincenzo Bellini: NORMA (1960)
Csajkovszkij: HATTYÚK TAVA
Richard Wagner: AZ ISTENEK ALKONYA (1950)
Giacomo Puccini: TURANDOT (1965)
Giacomo Puccini: TOSCA (1953)
Giuseppe Verdi: TRAVIATA (1956)
Vincenzo Bellini: AZ ALVAJÁRÓ (1957)
Giacomo Puccini: PILLANGÓKISASSZONY (1955)
Amilcare Ponchielli: GIOCONDA (1959)
Georges Bizet: CARMEN (1955)
Giuseppe Verdi: ERNANI (1975)
Giuseppe Verdi: AZ ÁLARCOSBÁL (1960)

http://urania-nf.hu

Moszkvatér emlékgyűjtés a Kiscelli Múzeumban

2016.02.17. 23:31 SI
A Kiscelli Múzeumban 2016. májusában új időszaki kiállítás nyílik #moszkvater/A Széll Kálmán tér története címmel. Megismerhetjük a Széll Kálmán tér újkori történetét, felidézhetjük azokat a régi időket, amikor téglagyár vagy sportpálya tette ismertté ezt a városrészt. Nem maradhat el az emblematikussá vált óra bemutatása sem, amely immár műtárggyá magasztosulva idézhet fel változatos emlékeket mesélőkben és nézőkben egyaránt.

Abban, hogy a történeti feldolgozás minél hitelesebb legyen, Ön is a kurátorok segítségére lehet!

A Kiscelli Múzeum 2016. február 15-től március 31-ig pályázatot hirdet a városlakók személyes, a térhez kötődő élményeinek összegyűjtésére. A tárlatot emlékeikkel, tárgyaikkal gazdagítók minden esetben értékes ajándékban részesülnek!

Meséljen el egy történetet, hozzon egy tárgyat, ami a Kalef/Moszkva/Széll Kálmán térhez köthető, vegyen Ön is részt a kiállításban!

Várjuk jelentkezését a moszkvater@kiscellimuzeum.hu e-mail címen! Bővebb információ az emlékgyűjtésről és a nyereményekről a Kiscelli Múzeum honlapján (www.kiscellimuzeum.hu) és folyamatosan frissülő Facebook oldalán (www.facebook.com/kiscellimuzeum) olvasható.

Az Írók Boltja februári programjai

2016.02.03. 21:39 SI2. kedd 17 óra
JELENKOR KIADÓ
A Jelenkor Kiadó életműsorozatairól - Mészöly Miklós, Polcz Alaine és
Nádas Péter műveiről - beszélget Bagi Zsolt filozófiatörténész,
kritikus, Szörényi László irodalomtörténész és Szkárosi Endre költő,
műfordító, kritikus, irodalomtörténész.
A beszélgetést Szolláth Dávid irodalomtörténész vezeti.
https://www.facebook.com/events/1528097704154669/

4. csütörtök 17 óra
KALLIGRAM
Hetényi Zsuzsa: Nabokov regényösvényein
A szerzővel beszélget: Mészáros Sándor
https://www.facebook.com/events/770595129736155/

18. csütörtök 17 óra
EMLÉKEST ANDRESIN JÓZSEF TISZTELETÉRE
Videó, beszélgetés, felolvasás, élőzene
Közreműködnek: Takáts Tamás blues énekes, Kozma András Back II Black
zenekari manager és Baán Csaba Fedél Nélkül címlapszerkesztő
Az est házigazdája: Col Lengo zeneszerző
https://www.facebook.com/events/575183055968456/

24. szerda 17 óra
ÉS-KVARTETT
A beszélgetés témája Oravecz Imre: Távozó fa című verseskötete lesz
Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Bazsányi Sándor, Kálmán C. György és
Visy Beatrix
https://www.facebook.com/events/964961856891686/

25. csütörtök 17 óra
KALLIGRAM
Kegyelmet a klasszikusoknak – Írások Gyergyai Albertről
Bemutatják: Szegedy-Maszák Mihály, Szávai János és Szávai Dorottya
Beszélgetést vezeti: Mészáros Sándor
https://www.facebook.com/events/446508845542975/

26. péntek 17 óra
LETTRE
Felolvasás és beszélgetés a lap szerzőivel
Vendégünk lesz: Németh Gábor, Kukorelly Endre és Garaczi László
A beszélgetést vezeti: Karádi Éva
https://www.facebook.com/events/1652935838302316/


ÍRÓK BOLTJA KFT.
1061 Bp., Andrássy út 45.

www.irokboltja.hu