Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

február 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

MNG Magyar Nemzeti Galéria Picasso - Alakváltozások, 1895-1972

2016.06.03. 09:35 SI

Aktuális időszaki kiállítások

2016. április 22. - július 31.

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének szentelt Picasso - Alakváltozások, 1895-1972 című tárlat, amelyet a párizsi Musée national Picasso-Paris-val együttműködésben szervez a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, 2016. április 22-én nyílik Budapesten. A július 31-ig látható kiállításon a művész száz műve tekinthető meg, ez Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon.

A száz műalkotást, festményeket, valamint szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma - az emberi alak megformálásának folyamatos változása - köré szerveződik.

A kiállított művek többsége a világlegjelentősebb, a művész ötezer alkotását őrző párizsi Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett. A gyűjteményben, amelyet a művész örökösei adományoztak a francia államnak, Picasso minden alkotói korszakából találhatók művek, valamint 200 000 dokumentum - levelek, folyóiratok, fényképek - Picasso magánarchívumából.

A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő kötetlen utazásra hív, hangsúlyozva a sorozatok, az ismétlődő motívumok és az áttörés különleges pillanatait. A központi téma a figurális ábrázolásfestői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő életműben, amelynek minden korszakában központi szerepet játszott az ember, legyen szó a nőről,az érző és szenvedélyes emberről, a gondolkodóról, a művészről, a társadalmi-politikai szereplőről vagy a sztárok világának tagjáról. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatásra kerülő alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.

A tárlat hét fontosabb szekcióra tagolódik. Az első egység Picasso korai korszakát, az 1906-ig tartó első tíz év munkásságát mutatja be. A tárlaton elsőként kiállított mű a realisztikus stílusú Mezítlábas lányka (1895), amelyet Picasso tizennégy évesen festett. Poétikus képek, moralizáló jelenetek, a kék korszak melankóliája és költők, művészek portréi jellemzik ezt a periódust. Ezt követik a teljesen új és forradalmi kubista korszak képei. Az 1907 és 1916 közötti évek munkásságát a Formák lebontása és kubista újraépítése cím alatt mutatjuk be, itt láthatók a művésznek az egyik kiemelkedő művéhez, az Avignoni kisasszonyokhoz festett tanulmányai is, valamint a kiállítás egyik legértékesebb kölcsönzése, a moszkvai Puskin Múzeumból érkezett Ambroise Vollard-portré. 1917 után - ahogy a következő, A klasszikus vonalvezetés újrafeltalálása című szekciónkban látjuk - Picasso festészetében újra megjelenik a klasszikusan egyszerű vonal, a szépen modellált test, a világos rajz és az aktok, táncosok, a balett világa. Az 1925 és 1936 közötti éveket a Szürrealista átváltozások cím alatt mutatjuk be. Ez a korszak az európai szürrealizmus megszületésének időszaka. Picasso művészetében is új témák, új formák jelennek meg, köztük az egyszerre ember és szörny Minótaurosz. A Háborús alakok című kiállítási egységben az 1937 és 1945 közötti, elsősorban a háború hatására született alkotások kaptak helyet. A háború utáni években Picasso ismét a primitív művészet táján indul felfedezőutakra. Már régóta keresi az egyszerű, őseredeti formát. Régebben azért érdeklődött a távol-keleti művészetek iránt, mert úgy gondolta, hogy közelebb vannak a művészet ősforrásához. Az ebbe gondolatkörbe illeszkedő munkáit a Vissza a kezdetekhez című szekcióban állítjuk ki. A kiállítás utolsó egysége Picasso nagy témáját, A művész és modellje témát járja körül. Az 1954-től haláláig készült alkotásokon régi mesterek műveit idézi meg, s természetesen az örök témát, férfi és nő kapcsolatát.

A bemutatott száz mű nagy része - 74 alkotás - a Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezik. De szerepelnek alkotások a világ több nagy múzeumából is: a budapesti kiállítás megrendezéséhez kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható lesz még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.

A kiállítást kísérő - magyarul és angolul megjelenő - katalógusban kiváló francia és magyar szaktekintélyek tanulmányai különböző megközelítésben dolgozzák fel Picasso alkotómódszerét. A kiadvány a teljes bemutatott anyagot tartalmazza, valamint azokat a párizsi múzeum archívumában őrzött magyar vonatkozású dokumentumokat is, amelyek először kerülnek nyilvánosság elé.

A kiállítás kurátora: Emilie Bouvard, a Musée national Picasso-Paris művészettörténésze, társkurátora: Tóth Ferenc, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze

PICASSO
Alakváltozások 1895-1972
2016. április 22. - július 31.
Magyar Nemzeti Galéria
Budavári Palota, A épület

Együttműködő partner: Musée Picasso Paris

PROGRAMJAINK:

ELŐADÁS
2016. május 29. (vasárnap) 16.00
Rényi András művészettörténész előadása
Helyszín: B épület, előadóterem | Belépőjegy: 750 Ft | Jegyek korlátozott számban kaphatók a jegypénztárakban, illetve a jegymester.hu oldalon.

MÚZEUM+ CIRKUSZ
2016. május 12. (csütörtök) 18.00-22.00
Múzeum+ estjeinken hosszított nyitva tartással és változatos programokkal várjuk látogatóinkat.
Teljes árú jegy: 2800 Ft | Kedvezményes jegy: 2000 Ft | Májusi Múzeum+ estünkön a Picasso-kiállítás is hosszított nyitva tartással várja az érdeklődőket. A kiállítás ezen az estén kizárólag a belépőjegy mellé váltott kiegészítőjeggyel látogatható.
(Teljes árú kiegészítő jegy: 400 Ft | Kedvezményes kiegészítőjegy: 200 Ft)

FILMKLUB | A SZÜRREALIZMUS KEZDETEI
2016. május 22. (vasárnap) 16.00-18.00
Film: Andalúziai kutya (1929, rendező: Luis Bunuel)
A filmvetítés előtt Gimesy Péter művészettörténész, filozófus tart előadást.
Helyszín: B épület, előadóterem | Belépőjegy: 500 Ft | Jegyek korlátozott számban kaphatók a jegypénztárakban, illetve a jegymester.hu oldalon.

CSALÁDI NAP | PICASSO: KORAVÉN ZSENI éS BÖLCS GYERMEK
2016. június 11. (szombat) 11.00-14.00
"Tizenkét évesen úgy rajzoltam, mint Raffaello. De egy egész élet kellett ahhoz, hogy megtanuljak úgy rajzolni, mint egy gyerek." - Gyerekvezetés és alkotás a Picasso-kiállításban.
A programon való részvétel gyerekek és kísérőik számára kizárólag az előzetesen megváltott jeggyel lehetséges. Belépőjegy: 6-18 éves kor között: 900 Ft | Családi jegy (1 gyerek és egy fő felnőtt kísérő számára): 2.500 Ft. Részletes leírás és a jegyváltással kapcsolatos további információ a Magyar Nemzeti Galéria honlapján olvasható.

http://www.mng.hu