Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nigel Kennedy és a Kis Virtuózok az Arénában 2015. december 14-én Vivaldi The New Four Season lemezbemutató

2015.12.14. 09:41 SI


Nigel Kennedy, a virtuóz hegedű- és brácsaművész december 14-én Vivaldi The New Four Season lemezbemutató turnéjának keretében a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.
A brit művész már nem először jár hazánkban, egyedi stílusával, formabontó zenei felfogásával számos rajongót szerzett már magának. Egy korábbi látogatása során megjegyezte, hogy mennyire tehetségesek a magyar hegedűsök. Az elismerést mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy három fiatal vele együtt zenélhet az Arénában. Kiss Zoltán, Sándor Zoltán és Váradi Gyula Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsorában; a Virtuózokban mutatkozott be először a nagyközönségnek, hamarosan pedig a hegedű fenegyerekével állnak egy színpadon.
Kennedy vagányságával, rockzenészeket megszégyenítő életstílusával gyakran megbotránkoztatja a klasszikus zenei világot, de ő ezt egyáltalán nem bánja. Kifejezett célja, hogy a klasszikus és modern „komolyzenét” mind szélesebb körben megismertesse és megszerettesse. A lemezeladások azt mutatják, hogy küldetésével jó úton jár, ugyanis a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a legtöbb eladott klasszikus lemez előadója. 1989-es Vivaldi: A négy évszak című felvételével érte el ezt a sikert, amely több, mint kétmillió példányban kelt el és két évig vezette a brit klasszikus slágerlistákat.
Nagy-Britanniában 2001-ben az év művészének választották, de emellett számos más rangos díjat és címet is elnyert eddigi több, mint 25 éves pályafutása során. Yehudi Menuhin kedvenc növendéke volt, muzsikált már a brit királyi családnak nyilvános és zártkörű eseményeken. Ő büszkélkedhet Bach, Beethoven, Berg, Brahms, Bruch, Medelssohn, Sibelius, Csajkovszkij és Walton műveinek legnépszerűbb felvételeivel. Direkt a számára kialakított öthúros hegedűn és egy, a híres hegedűkészítő, a cremonai Carlo Bergonzi 1732-ben készült hangszerén játszik.
A világhírű hegedű virtuóz az 1989-es rekordja után most egy teljesen új és izgalmas felfogásban mutatja be Vivaldi: A négy évszak című remekművét.
„Kitüntetett helyzetben vagyok, ugyanis már sokféle közönség előtt, legalább ezerszer előadhattam A négy évszakot, így ebben az előadásban mindent meg tudok mutatni, amit számomra jelent ez a nagyszerű darab. Imádom és remélem, hogy ez az új megközelítés, de annál teljesebb élményt fog nyújtani.”- mondta Nigel Kennedy
Jegyek kaphatók a www.concertbudapest.com oldalon és az Interticket hálózatában.
http://www.budapestarena.hu/program/nigel-kennedy

Nigel Kennedy (Brighton, 1956. december 28. –) brit hegedű-, illetve brácsaművész, akit a világ egyik vezető hegedűvirtuózaként tartanak számon. Egyedülálló tehetsége friss energiát hozott a klasszikus és kortárs zeneirodalomba.
Kennedyt egyesek a klasszikus zene fenegyerekének is tartják, kissé rámenős természete, illetve az esetenkénti szándékos faragatlansága miatt. Ugyan vannak emberek, akik nem kedvelik (1991-ben John Drummond egy újságcikkben meg is támadta),[2] de számos nagy művész körében megbecsülésnek örvend, ilyen Lynn Harrell csellista. Valószínűleg köszönhető ez annak, hogy Nigel Kennedy „ars poeticájának” érzi a komolyzene népszerűsítését, különösen a fiatalok körében.
Az esetenként csak egyszerűen Kennedy néven ismert előadó a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a legtöbb eladott klasszikus lemez előadója; az 1989-es Vivaldi: A négy évszak című felvételével érte ezt el ezt a rekordot.
Önmagát ekképpen szokta definiálni: „Mondhatják, ha akarják, hogy én egy komolyzenét játszó hegedűs vagyok, de én mindig egy olyan muzsikusként látom magam, aki a zenének nem csak egy részét játssza.”

Élete

Kennedy szülei maguk is zenészek voltak: apja hivatásos csellista, anyja zongoratanárnő.
Hat évesen kezdett el hegedülni; már igen fiatalon, hétéves korától kezdve Yehudi Menuhin támogatta; helyet biztosított számára világhírű iskolájában – és mint Menuhin halála után kiderült – ingyen és bérmentve. Ezután 16 évesen a rangos New York-i Julliard Schoolban Dorothy Delay növendéke lett. Eközben Stéphane Grappelli a dzsesszimprovizáció rejtelmeibe is bevezette.

Karrierje

Kennedy hegedűsként mára már bejárta mind az öt kontinenst, a legtöbb vezető zenekarral fel is lépett, és a legtöbb fontos hegedűversenyből felvételt is készített.
1977-ben volt debütáló koncertje a Royal Festival Hallban, a Riccardo Muti vezényelte Londoni Filharmonikusokkal a Mendelssohn: Hegedűversenyt játszotta. 1980-ban mutatkozott be a Berlini Filharmonikusokkal, illetve 1987-ben a New York-iakkal.
Egy súlyos nyakszirti sebészeti beavatkozást követően 1992-ben Kennedy ideiglenesen búcsút mondott a koncertezésnek. Ez alatt az öt év alatt számos saját szerzeménye született, amelyeket a kelta népzene, a rock- és dzsessz-zene elemeinek ötvözésén alapszik.
1997-es visszatérése után a kritikusok csak szuperlatívuszokban írtak róla. „Egész életemben egyetlen brit hegedűstől sem hallottam még ilyen merész és mámorító előadást. Kennedy játéka egy magasabb rendű érettségről tanúskodik. A világ egyetlen hegedűművésze sem lenne képes ilyen gördülékeny átmenetre különböző stílusok között!”[3]
1999-ben egy emlékezetes telt házas fellépése volt Belgrádban Bachhal és Bartókkal a műsoron: a koszovói háború után ő volt az első nyugati művész, aki a térségben koncertezett.
2000-ben, november 27-én a The Who együttes adott egy koncertet a the Royal Albert Hallban, melynek a különlegességet a sok sztár vendégszereplő adta: Bryan Adams, Noel Gallagher, Kelly Jones, Eddie Vedder, Paul Weller mellett fellépett Kennedy is. Ő a DVD 10. számában szerepelt egy hegedűszólóval. A szám címe: Baba O'Riley).
2001-ben az év művészének választották Nagy-Britanniában. 2002 szeptemberétől a Lengyel Kamarazenekar művészeti vezetője.
Gyakran használ előadásaiban improvizatív elemeket: például ilyen a Jimi Hendrix ihlette kadenciája a Beethoven: Hegedűversenyhez.
Jelenlegi lakhelyei: Malvern, Worcestershire, illetve Krakkó. Emellett Aston Villa- és Cracovia-rajongó.

Hegedűi

Ilyen hangszereken játszott, vagy birtokolta őket:

Diszkográfia

Kennedy sokszor készít koncertfelvételt egész darabokról vagy műrészletekről, hogy megőrizze a hangversenyek azon tulajdonságát, hogy a zene a pillanaté.

komment

süti beállítások módosítása