Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

január 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyei a 2009-2010 évadra

2009.09.08. 23:47 SI

A Budapesti Operettszínházban tartotta évadnyitó sajtótájékoztatóját a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Szeptember 8-án, délelőtt 11 órakor tartotta évadnyitó sajtótájékoztatóját a MÁV Szimfonikus Zenekar a Budapesti Operettszínház Protokoll termében. A helyszínválasztást az indokolta, hogy a 2009-2010-es évadtól a színház ad helyet a zenekar - korábban a Zeneakadémia Nagytermében megrendezett - Erdélyi és Lukács sorozatainak. A sajtót a zenekar részéről Lendvai György igazgató, Kollár Imre vezető karmester és Fenyő Gábor kuratóriumi elnök tájékoztatta. Az Operettszínház ügyvezető igazgatója, Sárdy Mihály és főzeneigazgatója, Makláry László is részt vett a találkozón - mindketten hangsúlyozták, hogy szívesen látott vendégnek tekintik zenekarunkat a színház épületében, és esetleges hosszú távú közös produkciók életre hívásában is gondolkodnak.


- A MÁV Szimfonikus Zenekar - évadnyitó sajtótájékoztatója - 2009. szeptember 8.

Bécstől Bejrútig:
Mozgalmas nyári hónapokat tudhat maga mögött a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az előző évad utolsó bérleti hangversenye után még számos hazai és külföldi fellépésre kérték fel. Többek közt az alapításának 25. évfordulóját Budapesten ünneplő Colorado Symphony Chorus partnereként Verdi Requiem-jét adták elő a Művészetek Palotájában, majd néhány nappal később, ugyanitt, Kobayashi Ken-Ichiro dirigálásával Beethoven IX. szimfóniáját játszották teltház előtt, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
Július 13-én, Bécsben, a Stephensdom-ban Mozart Requiem-jét adták elő a MÁV Szimfonikusok Kobayashi mester vezényletével.
Beethoven műsorral közreműködött a zenekar vezető karmestere, Kollár Imre dirigálásával a Vajdahunyadvári Zenei Fesztiválon.
Immár negyedik alkalommal kapott meghívást a zenekar a libanoni Beiteddine Fesztiválra. Ezúttal a libanoni származású, Párizsban élő Oscar-díjas zeneszerző, Gabriel Yared szerzői estjén közreműködtek a magyar muzsikusok. Yared nevéhez több világhírű hollywoodi produkció is fűződik, pl. a Tehetséges Mr. Ripley és a Hideghegy című filmek mellett a leghíresebb és egyben magyar vonatkozású alkotás, Az angol beteg. A világpremierként hirdetett szerzői est óriási sikert aratott a fesztivál nemzetközi közönsége előtt, ezért Yared és a közreműködő művészek szándéka szerint a közös produkciónak lesznek még további állomásai.

Új évadban új helyszínen, de még mindig tavalyi árakon!
Ez a szlogen jól jellemezni a MÁV Szimfonikus Zenekar 2009-2010-es hangversenyévadát, hisz a napijegyek és a bérletek árát nem emeltük!

Ami nem változott:
A továbbiakban is megmaradtak a már jól ismert bérletsorozatok, a 6-6 előadásból álló Erdélyi és Lukács bérletek, a négy előadást magában foglaló Mesterbérlet, a kamarazenekari sorozat a Festetics Palota Tükörtermében, és a családi koncertek hosszú sora, melyek a várandósság időszakától egészen a középiskolás korig kínálnak zenei programokat: Szeretethang � Búgócsiga � Zene-Tér-Kép � Unokák és nagyszülők hangversenyei.

Újdonságok:
 A Zeneakadémia bezárása miatt új helyszínen, a Budapesti Operettszínházban kerülnek megrendezésre az Erdélyi és Lukács bérletsorozatok. A hangversenyek kezdési időpontjában is alkalmazkodott a zenekar a színházi szokásokhoz: az eddigi 19.30-as kezdés helyett fél órával korábban, este 7 órakor kezdődnek majd a hangversenyek.
� A MÁV Szimfonikus Zenekar a Művészetek Palotájában évek óta nagy sikerrel zajló Mesterbérletét a 2009-2010-es hangversenyévadtól kezdődően, alapító karmestere emlékére, a 2009 januárjában 96 éves korában elhunyt Szőke Tiborról nevezi el.

Vendégművészeink
Az új évadban is kitűnő vendégművészek sorát üdvözölhetjük bérleti előadásainkon. A nemzetközi rangú hazai sztárok: mint pl. Lukács Gyöngyi, Németh Judit, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső és Jandó Jenő mellett a fiatalabb, de már komoly szakmai sikereket elért művészgeneráció képviselői is közreműködnek a MÁV Szimfonikusok előadásain: Baráti Kristóf, Szalai Antal, Várdai István, csak néhány név az impozáns listáról.

A külföldi vendégművészek közül többeket már nagyon jól ismer a hazai közönség, hisz az elmúlt évek során nagy sikerrel koncerteztek már a MÁV Szimfonikusokkal. Így újra köszönhetjük Irwin Hoffman karmestert, a Chicagói Szimfonikus Zenekar korábbi karmesterét, aki szeptember 29-én az évadnyitó hangversenyt vezényli a Budapesti Operettszínházban. Az est szólistája Robert Bokor lesz, aki egy évvel ezelőtt nagy sikerrel mutatta be Rózsa Miklós Hegedűversenyét a Zeneakadémián.

Újra vendégünk lesz Carlos Miguel Prieto, aki néhány évvel ezelőtt egy fergeteges hangulatú mexikói est karmestereként mutatkozott be Magyarországon.

Az 1997. évi Brahms Fesztivál óta most először dolgozik ismét együtt a zenekar a Franciaországban élő Csaba Péterrel. Nagy várakozással tekintünk a közös munka elé.

Májusban, a Szőke Tibor Mesterbérlet keretében lép ismét budapesti pódiumra a MÁV Zenekar és közönségének nagy kedvence, az ördög hegedűsének reinkarnációjaként is emlegetett szólista, Alexander Markov.

Magyar Szimfonikus Körkép
A Művészetek Palotája 2006 óta minden tavasszal megrendezi Magyar Szimfonikus Körkép című sorozatát, amelyben a résztvevő zenekarok egy-egy kortárs magyar művet is műsorra tűznek hangversenyükön. A MÁV Szimfonikusok ezen az estén Kovács Zoltán I. szimfóniáját adják elő. A szerző ma az egyik legtöbbet játszott kortárs komponista. I. szimfóniáját a MÁV Szimfonikusok felkérésére komponálta és az ősbemutatón is zenekarunk játszott, 2001-ben. A kortárs mű mellett Ravel: A gyermek és a varázslat című lírai fantáziáját tűzi műsorra a zenekar a Nemzeti Énekkar művészeinek közreműködésével. Az est karmestere Kollár Imre lesz.

Kamaramuzsika a Festetics Palota Tükörtermében
Évek óta nagy sikerrel zajlanak a MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikusaiból alakult Kamarazenekar bérleti előadásai a Pollack Mihály téri palotában.
Az öt előadásból álló sorozat nyitóelőadását Kollár Imre jegyzi, műsorán egy-egy Puccini és Mozart kompozíció szerepel.
Kritikusai által Maurice André legméltóbb utódaként számon tartott Boldoczki Gábor trombitaművész, a zenekar felkérésére, egy számára eddig még ismeretlen feladatot is elvállalt: a rézfúvós hangszerekre írt darabokból összeállított kamarakoncertnek nemcsak szólistájaként, de karmestereként is részt vállalt a produkcióban!

A MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere, a Sao Paolo-i Teatro Colon főzeneigazgatója Rodrigo de Carvalho szülőhazájának és választott hazájának közismert szerzeményeiből állította össze műsorát. Villa Lobos és Kodály-művek férnek meg békésen az est programjában.

A kamarazenekari sorozat záróhangversenyét Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere dirigálja. Műsorában két g-mollban komponált Haydn-szimfónia veszi közre Szöllősy András vonószenekarra íródott concerto-ját.

Bérleten kívüli előadások
Október 10-én, szombaton Vácott lépnek fel a MÁV Szimfonikusok Makláry László vezényletével. Az Operett Világnapi Gálakoncert szólistái a műfaj legkitűnőbb képviselői lesznek.

Közös hangversenyt adunk a Cotton Club Singers együttes felkérésére 2010. januárjában a Papp László Sportarénában.

Zenekarunk állandó vendégkarmestere, Rodrigo de Carvalho vezényli a január 13-ra, az Olaszintézetbe tervezett brazil-estet, mellyel a legnépszerűbb brazil zeneszerzőre, Villa Lobosra emlékezünk, halálának 50. évfordulóján.

Egy helyi, szlovákiai magyar kórussal közös szervezésben készül a zenekar, hogy 2010 júniusában, Révkomáromban, bemutassa Beliczay Gyula Miséjét. Ugyanennek a kapcsolatnak az eredménye egy komáromi felkérés, ahol Erkel Ferenc István király című operáját adja elő a MÁV Szimfonikus Zenekar Csányi Valéria vezényletével.

 

 

Erdélyi Miklós bérlet

Festetics sorozat

Lukács Miklós bérlet

Unokák és nagyszülők hangversenyei

Bérleten kívüli előadás

Szőke Tibor Mesterbérlet

Szeretethang

Zene-Tér-Kép

Erdélyi Miklós bérlet


  2009.október 6.  19:00

Mozart: A-dúr zongoraverseny, K.414
Mozart: A-dúr zongoraverseny, K.488
Bruckner: VII. szimfónia

Vezényel:Kollár Imre

Ránki Dezső

Erdélyi Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2009.október 26.  19:00

Dvorák: h-moll gordonkaverseny
Dvorák: IV. szimfónia

Vezényel:Peter Tiboris

Várdai István

Erdélyi Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2009.november 30.  19:00

Weber: Euryanthe - nyitány
Bruch: Skót fantázia
Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio
Ginastera: Estancia
Arturo Marquez: Danzon No.2

Vezényel:Carlos Miguel Prieto

Baráti Kristóf

Erdélyi Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2010.február 3.  19:00

Weiner Leó: Farsang
Dvorák: Karneval nyitány
Borodin: Polovec táncok
De Falla: A háromszögletű kalap
Darius Milhaud: Ökör a háztetőn
Dukas: A bűvészinas

Vezényel:Kollár Imre

Erdélyi Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2010.április 27.  19:00

Bizet: C-dúr szimfónia
Saint-Saens: Haláltánc szimfonikus költemény
Debussy: Ibéria - szvit
Ravel: Lúdanyó meséi

Vezényel:Takács-Nagy Gábor

Erdélyi Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2010.május 26.  19:00

Grieg: Peer Gynt - I. szvit
Villa Lobos: Saxofonverseny
Sibelius: V.szimfónia

Vezényel:Rodrigo de Carvalho

Csepregi Gyula

Erdélyi Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>

  2009.december 18.  18:00

Puccini: Krizantémok
Mozart: D-dúr divertimento, K.334

Vezényel:Kollár Imre

Festetics sorozat
FESTETICS PALOTA

tovább>>  

  2010.március 12.  18:00

C.P.E.Bach: G-dúr szimfónia
Mozart: G-dúr fuvolaverseny, K.313
Gounod: Kis szimfónia (B-dúr)

Vezényel:Emmanuel Schulz

Wolfgang Schulz

Festetics sorozat
FESTETICS PALOTA

tovább>>  

  2010.április 9.  18:00

Vivaldi: C-dúr concerto RV 537
Mozart: F-dúr divertimento K.138
Handel: D-dúr nyitány, HWV 341
Paul Dukas: Fanfare
Bizet: Carmen - szvit
Tóth Péter: Balkán Express
H.Carmichael: Stardust
Jean Bapttiste Arban-Horváth Balázs: Velencei k

Vezényel:Boldoczki Gábor

Kovács Kálmán

Festetics sorozat
FESTETICS PALOTA

tovább>>  

  2010.május 14.  18:00

Wolf: Olasz szerenád
Villa Lobos: Bachianas Brasileiras No. 5
Villa Lobos: Bachianas Brasileiras No. 9
Barber: Knoxville - Summer of 1915
Kodály: Nyári este

Vezényel:Rodrigo de Carvalho

Fodor Beatrix

Festetics sorozat
FESTETICS PALOTA

tovább>>  

  2010.június 18.  18:00

Haydn: 39., g-moll szimfónia
Szőllősy: III. concerto 16 vonósra
Haydn: 83., g-moll szimfónia

Vezényel:Takács-Nagy Gábor

Festetics sorozat
FESTETICS PALOTA

 

 

Lukács Miklós bérlet


 

  2009.szeptember 29.  19:00

Prokofjev: D-dúr hegedűverseny
Rachmaninov: II. szimfónia

Vezényel:Irwin Hoffman

Robert Bokor

Lukács Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2009.november 2.  19:00

Fauré: Requiem
Poulenc: Stabat Mater
Verdi: Quatro pezzi sacri

Vezényel:Kollár Imre

Szabóki Tünde
Fokanov Anatolij
Nemzeti Énekkar
karigazgató: Antal Mátyás

Lukács Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2009.december 14.  19:00

Dohnányi: Ruralia Hungarica,op.32.b
Weiner: II., fisz-moll hegedűverseny
Bartók: Kossuth - szimfóniai költemény
Kodály: Galántai táncok

Vezényel:Takács-Nagy Gábor

Szalai Antal

Lukács Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2010.március 2.  19:00

Ravel-Constant: Gaspard de la Nuit
Laurent
Petitgirard: Gordonkaverseny
Beethoven: VII. szimfónia

Vezényel:Laurent Petitgirard

Mérei Tamás

Lukács Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2010.március 30.  19:00

Wagner est
A nürnbergi mesterdalnokok - nyitány
Parsifal - Nagypénteki varázs
Trisztán és Izolda - Előjáték és Izolda szerelmi halála
Istenek alkonya - részletek

Vezényel:Kollár Imre

Németh Judit

Lukács Miklós bérlet
Operettszínház

tovább>>  

  2010.június 9.  19:00

Sibelius: Románc
Sibelius: Impromtu
Beethoven: c-moll zongoraverseny
R. Strauss: Hősi élet

Vezényel:Csaba Péter

Jandó Jenő

Lukács Miklós bérlet
Operettszínház

to

 

 


 

  2009.október 20.  16:30

Szeretethang és Búgócsiga
hangversenysorozat várandós kismamáknak és a babákkal érkezőknek

Vezényel:

Szeretethang
a zenekar próbaterme

 

 

Unokák és nagyszülők hangversenyei

 

  2010.január 16.  11:00

Purcell: A tündérkirálynő - táncok
Otto Nikolai: A windsori víg nők - nyitány
Prokofjev: Rómeó és Júlia - részletek

Vezényel:Rodrigo de Carvalho

Unokák és nagyszülők hangversenyei
STEFÁNIA PALOTA

tovább>>  

  2010.február 6.  11:00

Madarász Iván: Pázmán lovag
Balogh Sándor: A három kismalac
Balogh Sándor: Kacor király

Vezényel:Balogh Sándor

Kővári Eszter Sára
Ókovács Szilveszter
Szegedi Csaba
Wendler Attila
Mesélő: Ácsné Székel

Unokák és nagyszülők hangversenyei
STEFÁNIA PALOTA

tovább>>  

  2010.március 20.  11:00

Rober Schumannra emlékezünk születésének 200. évfordulóján
Gyermekjelenetek
Nyitány
Scherzo és Finale
a-moll zongoraverseny

Vezényel:Gémesi Géza

Mocsári Károly

Unokák és nagyszülők hangversenyei
Stefánia Palota

tovább>>  

  2010.április 17.  11:00

Ravel: A gyermek és a varázslat

Vezényel:Kollár Imre

Nemzeti Énekkar
karigazgató: Antal Mátyás

Unokák és nagyszülők hangversenyei
STEFÁNIA PALOTA

tovább>>  

  2010.május 29.  11:00

Erkel Ferencre emlékezünk, születésének 200. évfordulóján
Keresztmetszet a Hunyadi László című operából

Vezényel:Szennai Kálmán

Unokák és nagyszülők hangversenyei
STEFÁNIA PALOTA

tovább>>  

 

  2010.január 27.  19:30

Mozart:Lucillo Silla - nyitány,K.135
Bartók: I. zongoraverseny
Beethoven: II. szimfónia

Vezényel:Takács-Nagy Gábor

Kocsis Zoltán

Mesterbérlet
BARTÓK B.HANGVERSENYTEREM

tovább>>  

  2010.február 17.  19:30

Lukács Gyöngyi és vendégei - operagála

Vezényel:Kesselyák Gergely

Lukács Gyöngyi

Mesterbérlet
BARTÓK B.HANGVERSENYTEREM

tovább>>  

  2010.április 20.  19:30

Kovács Zoltán: I. szimfónia
Ravel: A gyermek és a varázslat - lírai fantázia (opera)

Vezényel:Kollár Imre

Nemzeti Énekkar
karigazgató: Antal Mátyás

Mesterbérlet
BARTÓK B.HANGVERSENYTEREM

tovább>>  

  2010.május 5.  19:30

Berlioz: Római karnevál - nyitány
Paganini: II. h-moll hegedűverseny
Csajkovszkij: III. szimfónia

Vezényel:Vladimir Ponkin

Alexander Markov

Mesterbérlet
BARTÓK B.HANGVERSENYTEREM

tovább>>  

 

 

 

  www.mavzenekar.hu