Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

XXIII. Mesterségek Ünnepe a Budavári Palota körül

2009.08.17. 21:44 SI

MINDEN, AMI HAGYOMÁNY… 

 

A Mesterségek Ünnepét 2009. VIII. 19-23 között immár huszonharmadik alkalommal rendezzük meg a Budai Várban. Ezen a kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be  népes közönség előtt.

 

 

A Budavári Palota körül ebben az évben négy napon át a legkiválóbb magyarországi kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek működő műhelyekben mutatják be mesterségük fortélyait, melyet a helyszínen a felnőttek és a gyermekek egyaránt kipróbálhatnak. A bemutatott termékek és tevékenységek értékét és minőségét a NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE szakmai bizottságai szavatolják.

 

A rendezvényen, mint ahogy a népi hagyományban is, együtt jelenik meg a kézművesség a zenével és a tánccal. A világ különböző részeiről érkezett zenészek és táncosok két színpadon lépnek fel.

 

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE az élő népi kultúra bemutatkozásának egyik legjelentősebb fóruma és a magyar hagyományőrző kézművesség és népművészet legnagyobb országos találkozóhelye, melynek egyik célja, hogy a látogatóknak bemutassa kultúránk értékeit, szépségét, ugyanakkor évenkénti találkozási lehetőséget is biztosít az ország különböző részeiből ideérkező mestereknek. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének 51 tagszervezete képviselteti magát a rendezvényen, 6000 tagjukból évente 800 mester mutatkozik be.  Minden évben a tagszervezetek döntik el, kik azok a jeles mesterek, akik részt vehetnek a rendezvényen. Idén a rendezvény eredeti koncepcióját megtartva, de mégis sok ötlettel gazdagítva, megújítva várjuk a látogatókat.

 

Állandó vendégeink a határon túli magyarok és közép-ázsiai országokból érkező kézművesek. Emellett idén a rendezvény díszvendége lesz Franciaország, ezen belül Elzász tartomány, ahonnan kézművesek és iparművészek csapata érkezik - többek között üvegművész, orgonakészítő, textilművész, könyvkötő, kalapos, hangszerkészítő, bútorkészítő, faműves és ötvös Valamennyi iparművész az Elzászi Regionális Népművészeti Szövetség (FRÉMA) tagja.

 

A SZÖVETSÉG (FRÉMA) tagjai három fő alapelv szerint tevékenykednek: hagyománytisztelet, szellemi örökség, és az ezekből születő új alkotás. A FRÉMA és minden tagja 12 éve dolgozik azon, hogy fejlessze és érvényre juttassa az ősi eredetű, de a jövő irányába forduló és mutató mesterségeket.

 

A francia kézművesek különböző mesterségeket képviselnek, és minden egyes alkotó a saját stílusában, saját kifejezésmódja szerint hozza létre alkotását. Belső érzelemviláguk szerint engedik kibontakozni a belőlük kikívánkozó formát, hogy az így létrejövő alkotás önálló életre keljen.  Hosszú éveken át dédelgetett álmaik  valósulnak meg kezeik nyomán, ahogyan ezt a Strasbourgból érkező nemezkészítő megfogalmazta.

 

Az iparművészek  bemutatkozása mellett természetesen helyet kap  az elzászi gasztronómia is, hogy a helyi specialitás, a helyben frissen készülő "Tarte flambée" nevű szalonnás, hagymás, sajtos tészta; vagy az elzászi hagymatorta – révén Elzász ízeivel, zamataival, illataival, valamint az Elzászi Pinceszövetkezetek Szövetsége által szállított borokkal is megismerkedhessen a látogató.

 

Idei újdonságunk a kézműves iskolák bemutatkozása – fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a fiatalok is lehetőséget kapjanak a rendezvényen, és így azok az ifjú látogatók, akik esetleg még nem választottak szakmát, rajtuk keresztül kedvet kapjanak valamely szakma elsajátításához.

 

Másik különlegességünk, hogy tagszervezeteink nemcsak mesterség bemutatókat tartanak, hanem látványos műhelyeket is berendeznek a tájegységükre legjellemzőbb mesterségeknek, melyeket a rendezvény teljes ideje alatt működtetnek majd.

 

 

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE a kézműves bemutatókon, hagyományőrző kirakodóvásáron, zenei- és táncprogramokon kívül továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyermekfoglalkozásokra. Több helyszínen játszóház várja a gyerekeket, ahol kipróbálhatnak különböző mesterségeket, így a nemezelést, gyékényszövést, rongybabakészítést, madzagszövést, bőrözést, papírmerítést, agyagozást, korongozást.

 

A rendezvény évente mintegy 80 ezer látogatót vonz, jelentős részben külföldi turistákat, így ez a népművészeti fesztivál nemcsak kulturális téren, hanem idegenforgalom szempontjából is jelentős esemény.

 

 

KIÁLLÍTÁS A NEMZETI GALÉRIÁBAN

 

Idei főtéma a kosaras mesterség.

 

A Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozat egyik kiemelkedő programja a Magyar Nemzeti Galéria „A” épületében megrendezett időszaki kiállítás, mely  2009. augusztus 18. és 27. között lesz  látogatható. A rendezvény minden évben egy kézműves szakma legkiválóbb alkotóinak és alkotó közösségeinek biztosít megjelenési lehetőséget, a lehető legrangosabb környezetben. Az eddig megrendezett kiállítások kivívták mind a látogatók, mind a szakmai fórumok osztatlan elismerését.

 

A NESZ tagságának döntése értelmében, 2009-ben a kiemelt téma a kosaras mesterség. Minden szőhető és fonható növényi anyagokból (szalma, gyékény, csuhé,, sás) készült alkotások kerülnek bemutatásra.

 

A természetben található fonható növényi anyagok évszázadok óta az alkotó ember rendelkezésére álltak. A szükségletek kielégítésére való törekvés és az esztétikum megjelenítésének a szándéka megannyi funkcionális és kultikus tárgy készítésére ihlette az embereket. Múzeumaink szép számmal őriznek különböző technikákkal készült tárolóedényeket, halászati és méhészeti tárgyakat, kalapokat, szatyrokat, aratókoszorúkat.

 

A tervezett anyagkiállítás a fellelhető múzeumi tárgyakat szeretné még élőbbé tenni, s közelebb hozni a XXI. század emberéhez. Meg szeretnénk mutatni, hogy a természetes anyagokból készült míves tárgyak a mai kor emberének az igényeit is ki tudják elégíteni. A kiállítás célja a Kárpát-medence szálas anyag hagyományainak bemutatása, a különböző tevékenységekhez kapcsolódó tárgyakon keresztül, illetve a hagyományokból táplálkozó, mai használatra szánt tárgyak reprezentatív, igényes megjelenítése.

 

A szálas anyag szakma az utóbbi években rendezett nemzetközi konferenciákon, kiállításokon mutathatta meg legújabb eredményeit, a legjelesebb alkotásait. Érzésünk szerint azonban a legtöbb országos kiállításon mindig csak a többi tárgy együttes kiegészítőjeként szerepeltek a szálas anyagokból készült alkotások. Ezért különösen nagy jelentősége van a 2009-ben megszervezendő kiállításnak.

 

A kiállításon a szakma legjelesebb alkotóinak munkái kerülnek majd bemutatásra, az Élő Népművészet, az Országos Népművészeti Kiállítás, a Kézműves Remekek, a Népművészet Ifjú Mestere és egyéb regionális, illetve országos kiállítások díjazott tárgyait csodálhatják majd meg a látogatók, továbbá, olyan, kiállításon még nem szerepelt tárgyakat, melyeket szakmai zsűri arra érdemesnek tart. Az alkotók a legmívesebb, eddigi munkáikat a legmagasabb szinten bemutató, hagyományos, illetve népi hagyományokon alapuló tárgyakkal fognak pályázni.

 

A tervezett kiállítás külön hangsúlyt fektet a tápéi, hajdúnánási, erdélyi és viski szálas anyag hagyományok bemutatására, hiszen ezekben a régiókban a mai napig aktívan él, és megélhetést biztosít a gyékény-, csuhé- és szalmatárgyak készítése és értékesítése.

 

A kiállításhoz szervesen kapcsolódnak a mesterség bemutatók, ahol az érdeklődők a tárgyak elkészítésének teljes folyamatába is betekintést nyerhetnek. A bemutatókon a kíváncsi látogatók ki is próbálhatják a szalmafonást, kosárkötést, csuhé pödrést.

 

A kiállítás oktatási célokat is fog szolgálni, hiszen a gyerekek megismerkedhetnek olyan tárgyakkal (szalma méhkas, tyúkültető, csíkfogó, stb.), melyek a mai háztartásokban már csak elvétve találhatók meg.


SZÍNPADI PROGRAMOK

 

A MESTERSÉGEK ÜNNEPE, az elmúlt évekhez hasonlóan, színpadi programokkal, sok tánccal és zenével várja látogatóit, négy napon át a rendezvény különböző helyszínein.

 

Palota Terasz

 

A fesztivál reprezentatív helyszíne a Palota terasz, melynek színpadán idén is a néptáncé és a népzenéé a főszerep - előadóink gyermekek, ifjúságiak, hagyományőrzők, amatőrök és hivatásosak. A Palota történelmi falai között felépített színpadokon magyarországi és a világ különböző tájairól meghívott néptánc-együttesek, zenekarok és szólisták mutatják be hagyományos dalaikat és hangszeres népzenéjüket, táncaikat, a háttérben mesés kilátással Budapestre és a Dunára. Ezen a színpadon kerül sor a rendezvény hivatalos megnyitójára, illetve a Népművészeti Egyesületek Szövetségének díjátadó ünnepségére is. A terasz színes programjait minden este koncert, táncház zárja.

 

2009. augusztus 20. csütörtök

Hagyományaink

 

A magyar- és nemzetközi zenei- és tánckincs sokszínű és változatos hagyományainak bemutatása négy napban. Vendégeink lesznek a tájegységek kiemelt táncegyüttesei, hagyományőrző és gyermek táncosai, népzenészei. Kiemelt vendégünk a franciaországi 1936-ban, Colmarban alakult Vogesia Táncegyüttes. Fellépnek még az Örökség Gyermektánc Fesztivál résztvevői; valamint Szalóki Ági; Korpás Éva és zenekara; Műfajok határán: Balogh Kálmán és Lukács Miklós (cimbalom) koncertje, népzene, jazz, világzene; Napra elektronikus világzene.

 

2009. augusztus 21. péntek

Örökségünk

 

Népzene és néptánc kincsünk szájról szájra terjed. Ez alkalommal is olyan fellépőket látunk vendégül, akik tudásuk legjavát hozzák el nekünk. A programok között található magyar táncház; az Örökség Gyermektánc Fesztivál fellépése; moldvai csángó népzene , Zurgó Együttes, Bácsi Gyurka és barátai; magyar táncház; Fabula Rasa világzene; magyar népzene Berecz András és zenekara jóvoltából. Fellép Bognár Szilvia és zenekara; valamint Műfajok határán: Palya Bea és a Dés András Trió. A koncertek között mulatságos és játékos vetélkedőkkel várjuk Önöket.

 

2009. augusztus 22. szombat

Vendégeink

 

Programjaink: a Vogesia Táncegyüttes fellépése; ízelítő a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál programjából; ünnepi díjátadó; Rhythm Addiction, a Gázsa Zenekar lemezbemutató koncertje, Romengo cigány népzene és táncház. Az ezerarcú harmonika címmel Orosz Zoltán harmonika művész és vendégeinek koncertje; Bara-Bura (Szlovákia); Zakusca (Románia); a Kaláka zenekar fellépése; valamint Műfajok határán: a Vodku zenekar és a Radnóti Színház színészeinek koncertje Martin Márta, Szávai Viktória, Adorjáni Bálint és Schneider Zoltán közreműködésével. A koncertek között mulatságos és játékos vetélkedőkkel várjuk Önöket.


2009. augusztus 23. vasárnap

Nemzetiségeink

 

Vendégünk a Vogesia Táncegyüttes, valamint nemzetiségi együttesek: a Tabán Szerb Táncegyüttes, a Martenica Táncegyüttes, valamint a Söndörgő Együttes (délszláv népzene). Műfajok határán: Agostones és a Brass in the Five fúvóskvintett koncertje - a világzene, népzene és a komolyzene találkozása; Ajde Braςo Balkán world; Parno Graszt autentikus cigányzene; illetve a Kerekes Band Csángó boogie koncertje.

 

 

 

BŐVEBB INFORMÁCIÓ A PROGRAMOKRÓL

 

Népművészeti Egyesületek Szövetsége – www.nesz.hu

 

Jegyárak: 1500 Ft

Kedvezményes jegy: 500,- Ft (4-től 14 éves korig gyerek és nyugdíjas)

 

Nyitva tartás: 10-22 óráig