Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Budapesten ünnepelte születésnapját Jean Reno!

2009.08.02. 01:25 SI


Reno Horváth Csaba főpolgármester-helyettesnek elárulta: annyira szerelmes lett a fővárosba, hogy jövőre a feleségével tér majd vissza

A híres spanyol származású francia színész Jean Reno Fóton, munkával ünnepelte 61. születésnapját. Ugyanis Budapesten forgatja legújabb, Razzia című szuperprodukcióját. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes jó magyar borral és Budapestet bemutató könyvekkel kedveskedett a hírességnek és meghívta őt és az alkotás producerét a film jövő évi bemutatójára, melyet a Francia Filmnapokon tartanának, közvetlen a Razzia párizsi premierje után.

Hőség, por és kimerült stáb és sok-sok sárga csillagos jelmezbe bújtatott kisgyerek fogadta a forgatást meglátogató főpolgármester-helyettest. Alain Goldman a film nagy hírű producere meg is jegyezte, hogy „szép ez a város, de nagyon meleg.” Feleségével, az alkotást rendező Roselyne Bosch–al mindketten a magyar stáb profizmusát dicsérték és a gyerekek kitartását. A rendezőnőt megdöbbentette, hogy milyen mélyen átélik kisgyerekek a hatvanhét évvel ezelőtt történteket. Bosch, aki forgatókönyvíróként olyan filmeket jegyez, mint az 1492 – Paradicsom meghódítása, csodálattal beszélt a pesti hidakról és a belvárosi utcákról. Jean Reno és a rendező is nagyon büszkék erre a filmre, melyet merész politikai kiállásnak tekintenek, hogy a franciák szembenézzenek a zsidósággal szemben elkövetett bűneikkel, bűnpártolásukkal. A Razzia ugyanis eddig soha fel nem dolgozott, megtörtént eseményeket dolgoz fel. Joseph Weismann történetét meséli el, aki kisfiúként élte át a holokauszt borzalmait. 1942. július 16-án egy hatalmas razzia során a németek több mint 13 ezer zsidót tartóztattak le, majd hurcoltak a párizsi Vél d’Hiv nevű kerékpárarénába, ahol napokig étlen-szomjan tartották, majd egy franciaországi táborba, onnan pedig Auschwitzba szállították őket.

Jean Reno egy rabtársai életéért harcoló zsidó orvost alakít, mellette 400 magyar statiszta, főleg gyerekek játszanak, de a filmben kisebb szerepekben olyan magyar színészek is feltűnnek, mint Fenyő Iván, Gubás Gabi vagy Kinizsi Ottó.

Az alkotók kiemelték, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a film hitelességére, így a történtekkel szinte azonos napokon forgatnak és a cselekményt időrendben veszik fel.

Jean Reno örömmel vette Horváth Csaba főpolgármester-helyettes meghívását, és ígért, hogy jövőre visszatér. Azt is elárulta neki, hogy annyira beleszeretett a magyar fővárosba, hogy jövő nyáron a feleségével együtt is ellátogat Budapestre.

Horváth Csaba kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes elmondta a film alkotóinak, hogy Magyarország a „Filmtörvénnyel” újabb lendületet kívánt adni a hazai filmgyártásnak, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a nagy hagyománnyal, kiemelkedő szakmai tudással rendelkező hazai filmipar, gyártási szakértelem és kapacitás – ami azóta jelentősen bővült is – a nemzetközi filmgyártás egyik bázisa legyen. Ennek eredményeképpen számos jelentős nemzetközi produkció készült itt. Többek között az Evita, Hellboy 2 vagy éppen Michael Jackson egyik klipje. Nemrégiben pedig egy olyan brazil produkció készült, amelyik az eredeti forgatókönyv szerint is Budapesten játszódik.

 

Budapest azonban nem csak gyártási helyszín, hanem – minden visszaesés ellenére – jelentős mozi város is. Párizs után itt működik a legnagyobb art mozi hálózat. Bár itt is van visszaesés, azért még mindig 600-700 ezer látogató néz évente művészfilmeket.

 

Az európai filmes együttműködésben kiemelkedő a magyar-francia filmes kapcsolat. Idén 13. alkalommal rendeztük meg a Francia filmnapokat. Minden évben a legújabb művekből 6-8 francia filmet vetítenek a fesztiválon. Budapest mellett már hét vidéki városban is. A Fővárosi Önkormányzat továbbra is elsődleges támogatója, házigazdája kíván lenni a Francia Filmnapoknak. Ezt a hagyományt folytatjuk.” – mondta a Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.