Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A Szentföld öröksége - Kincsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumból. A Szépművészeti Múzeum új kiállítása

2009.06.17. 15:19 SI

A Szentföld öröksége - Kincsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumból

2009. június 24 – szeptember 6.

Látogatható hétfő kivételelével minden nap 10 és 18 óra között.

A Szépművészeti Múzeum izgalmasnak ígérkező kiállítása a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből válogatott. A június közepén nyíló kiállítás műtárgyai mintegy 9000 éves időszakot ölelnek át és olyan kuriózumokat mutatnak be, mint a Holt tengeri tekercsek egy darabja, vagy Rembrandt, Chagall és Rodin remekművei. A mai Izrael területének történetét évezredeken át a kultúrák és a vallások találkozása jellemezte, több világvallás tekinti a földet szent helyének. A szakralitás, a spiritulitás értelmezése és művészi megnyilvánulása az a rendezőelv, amely átfogja a tervezett budapesti kiállítás egészét. A tárlaton bemutatandó műtárgyak legkorábbika a Kr. e 7. évezredből, míg a legkésőbb született alkotás 2005-ből való.

A bemutatott remekművek az Izrael Múzeum különböző gyűjteményi részeiből, különböző történelmi időszakokból és különböző művészeti területekről származnak, ily módon a kiállítás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet néhány esetben magától értetődő, néhány esetben pedig meglepő kapcsolatokra a műalkotások között, valamint képet adjon a térség történetének kulturális sokszínűségéről. A látogatók találkozhatnak itt életnagyságú antropoid múmiakoporsókkal, kashmíri koránnal, hannukah-gyertyatartóval, a torinói lepelről készült XIX. századi felvétellel, Rembrandt, Chagall és Poussin képpel, Rodin szoborral, Rothko-képpel, a kortárs Wallinger és Boltanski alkotásaival. A tárlat egyik legkiemelkedőbb jelentőségű kiállítási tárgya a Holt-tengeri tekercsek egyik darabja, a Templom-tekercs egy részlete. Ez az eddig megtalált leghosszabb Holt-tengeri tekercs, amelyet a Kr.e. 1. században írtak.

2008. és 2010. között a jeruzsálemi Izrael Múzeum felújítja a kiállítótereit, miközben a múzeum nyitva marad, s ez a projekt teszi lehetővé, hogy a jeruzsálemi gyűjtemény számos féltve őrzött, a múzeum állandó kiállításán szereplő műtárgya 2009 nyarán Budapesten legyen látható. A kiállítás kurátora Yigal Zalmona, az Izrael Múzeum főkurátora, rendezője Jerger Krisztina.

 

komment

süti beállítások módosítása