Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Szépművészeti Múzeum új kiállítása: Rembrandt a géniuszok és remekművek sorozatban

2009.05.08. 00:19 SI

Rembrandt: Péter tagadása

Géniuszok és remekművek VIII. - Kamara-kiállítás

2009. április 30 – 2009. június 1.

Rembrandt egyik főműve, a Péter tagadása című alkotás áll a Szépművészeti Múzeum kamara-kiállításának középpontjában. A Géniuszok és remekművek című kiállítás-sorozatba illeszkedő tárlaton az amszterdami Rijksmuseumból érkezett bibliai tárgyú festmény mellett a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott további 13 művet láthat a nagyközönség. A „Nincs lehetetlen” című Holland Kultfeszt keretében nyíló kiállítás május végéig várja a látogatókat.

A Szépművészeti Múzeum még 2006-ban, a centenáriumi évében indított el egy különleges kamara- kiállítás-sorozatot, melynek keretében a világ legnagyobb és legrangosabb múzeumainak gyűjteményéből válogatva mutat be nálunk eddig még nem látott mesterműveket. A Géniuszok és remekművek kamara-kiállítás sorozat célja, hogy fókuszba helyezzen egy-egy alkotást, egy-egy témát pedig rendhagyó módon járjon körül. Ez a célja a mostani bemutatónak is, elsősorban Rembrandt nagyszerű festményére irányítva a figyelmet. A korszak holland festészetének bővebb megismeréséhez a Régi Képtár második emeleti állandó kiállítása nyújt segítséget, ahol 240 holland festményt láthat a közönség, szisztematikus elrendezésben.

A holland „arany évszázad” legnagyobb, egyszersmind az európai festészet történetének is egyik kiemelkedő géniusza volt Rembrandt, akinek érett korszakából származik ez az 1660-as keltezésű, Péter tagadása című festmény.
A főszereplő, Péter apostol, világos köpenybe burkolt, monumentális alakja egy gyertya fényétől válik felismerhetővé. A kiállításon Jan Miense Molenaer festménye és két, Daniel Seghers képe után készült metszet szemlélteti, hogy milyen módon dolgozták fel a történetet más mesterek, pár évtizeddel Rembrandt előtt.

A festmény témájához kapcsolódóan a Szépművészeti Múzeum Grafikai gyűjteményéből válogatott Rembrandt rézkarcokat és metszeteket mutat be a kiállítás.
A tárlat kurátora Ember Ildikó, a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának vezetője.

A kiállítás támogató partnere a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége.

A „Nincs lehetetlen” Holland Kultfeszt programjairól a www.nlfesztival.hu oldalon találhatóak információk.

komment

süti beállítások módosítása