Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

13. Francia filmnapok

2009.04.06. 10:12 SI


Isten hozott az Isten háta mögött  /  Bienvenue chez les Ch'tis

Műfaj: vígjáték

Rendező: Dany Boon

Szereplők: Kad Merad, Dany Boon, Zoe Felix

Hossz: 106’

Francia nyelven, magyar felirattal

 „Philippe, a kétbalkezes postai alkalmazott, ahelyett - hogy felesége kérésének megfelelően - a riviérára helyeztetné át magát, egy szép napon a messzi jég hideg északon találja magát...”

 

Philippe Abrams egy kedves, dél-franciaországi posta alkalmazottja. Felesége, Julie egy idő óta rosszkedvű és úgy gondolja, hogy egy riviérai állomáshely tenne csak jót romló kedélyének.

Férje mindent elkövet, hogy teljesítse felesége kérését, de egy ostobaság miatt nem délre, hanem a távoli északra helyezik. Philippe rettenetesen elkeseredik, de hamar bebizonyosodik, hogy az északkal kapcsolatos összes előítélete helytelen, és Bergues, az új állomáshelye egyáltalán nem hasonlít a pokolhoz…

 

Versailles / Versailles

Műfaj: dráma

Rendező: Pierre Schöller

Szereplők: Guillaume Depardieu, Max Baissette de Malglaive, Judith Chemla, Aure Atika

Hossz: 102’

Francia nyelven, magyar felirattal

 

Versailles-ról a Párizs környékén épült francia királyi palota, a pompa, a csillogás jut legtöbbünk eszébe. Ez a film azonban egy másik Versailles-t mutat be, a kastély környékén megtelepedő nincstelenek világát, akik próbálnak hajlékot találni maguknak. Damien, a junkie kunyhót eszkábál magának a kastélyt övező erdőben. Egy nap arra vetődik a szintén hajléktalan, szociális munkások elől menekülő, huszonéves Nina ötéves fiával, Enzóval, és a férfi befogadja őket egy éjszakára. Reggelre a nő eltűnik, a kisfiút a férfira bízva, aki a helyzet súlyától szabadulva egy buszmegállóban hagyja Enzót. A kisfiú nekivág a rengetegnek, hogy visszataláljon az egyetlen helyre, amelyről valaha is egy pillanatra úgy érezte: az otthona.

 

Kémnők / Les femmes de l’ombre

Műfaj: háborús dráma

Rendező: Jean-Paul Salomé

Szereplők: Sophie Marceau, Julie Depardieu, Marie Gillain, Déborah Francois, Moritz Bleibtreu, Maya Sansa

Hossz: 120’

Francia nyelven, magyar felirattal

 

1944 májusában egy ötfős, ejtőernyős női kommandóegység ereszkedik le a nácik által megszállt Franciaországban, hogy kihívásokkal és veszélyekkel teli küldetést hajtsanak végre: megóvják a normandiai partraszállás tervét őrző brit ügynököt, és likvidálják a titkot veszélyeztető SS ezredest, Heindrich-et.

Louise képzett orvlövész, a francia ellenállás egykori vezetőjének özvegye.

Jeanne prostituált, aki nem habozik, ha ölni kell.

Suzy kabarétáncosnő, és Heindrich szeretője.

Gaëlle robbantási szakértő, aki lázban ég, hogy végre akcióba léphessen.

Maria olasz grófnő, aki beépül a francia ellenállásba.

Öt nő, akikből hős lesz.

 

 

Az osztály / Entre les murs

Műfaj: dráma

Rendező: Laurent Cantet

Szereplők: François Bégaudeau, Nassim Amrabt,Laura Baquela, Cherif Bounaïdja Rachedi, Juliette Demaille, Dalla Doucoure, Arthur Fogel, Damien Gomes

Hossz: 128’

Francia nyelven, magyar felirattal

 

François egy olyan iskolában osztályfőnök, ahol szinte minden diák különféle nemzetiségű és hátrányos helyzetű családból jött. A nehéz helyzet ellenére a tanárokat a legjobb szándék, a kitartása és a tolerancia jellemzi. Minden erejükkel azon dolgoznak, hogy bátorítsák a diákokat és a lehető legjobb oktatást nyújtsák nekik.

Ennek ellenére a különböző kultúrák és temperamentumok gyakran szítanak konfliktust az osztályban. A diákok miközben sokszor szórakoztatóak és inspirálják a tanári munkát, magatartásukkal a legelszántabb tanár kedvét is elvehetik az együttműködő munkától.

Mivel François se nem körülményes se nem túl szigorú a diákok kezdetben együttműködőek, vagy legalábbis rá lehet őket beszélni a munkára. Nyíltsága gyakran meglepi a diákokat, akik közül néhányan maguk is megnyílnak előtte. François igyekszik ragaszkodni ahhoz, hogy a diákok tisztelettel beszéljenek egymással és vele is, de nehéz helyzetbe keveri magát, amikor diákjai elkezdik feszegetni a határokat.

 

A provance-i fűszeres / Le Fils de l'épicier

Műfaj: dráma

Rendező: Eric Guirado

Szereplők: Nicolas Cazalé és Clotilde Hesme

Hossz: 96 perc

Francia nyelven, magyar felirattal

 

A harmincas évei elején járó Antoine sok idő után, apja betegségének hírére tér vissza provence-i szülőfalujába, ahol kénytelen-kelletlen átveszi az öreg üzletét, ami egy lakókocsiba épített mozgó élelmiszerboltot és azzal állandó tanyáról-tanyára való vándorlást jelent. A nagyvárosban eltöltött évek után a falusi élet örömeit lassan felfedező férfi mogorvaságát a mellé sodródó életvidám Claire oldja, akinek gyönyörű mosolya nemcsak a vevőket csalogatja vissza, de a szerelem ígéretét is magában hordozza.

A vidéki Franciaország bukolikus bája és a nagyvárosok zajától távol élő emberek joviális kedvessége képezi a hátterét ennek a szépségről, emberi kapcsolatokról és életszeretetről szóló, magával ragadó filmnek.

 

Külvárosi mulató / Faubourg 36

Műfaj: dráma

Rendező: Christophe Barratier

Szereplők: Gérard Jugnot, Clovis Cornillac, Nora Arnezeder, Pierre Richard

Hossz: 120’

Francia nyelven, magyar felirattal

 

„Az 1936 zűrzavaros Párizsában játszódó történetben egy apró külvárosi mulató közönségét egy fiatal lány bűvöli el csodálatos énekhangjával.”

 

 

Christopher Barratier zenés drámája egy csillag születéséről szól egy olyan korban, melyet a bizonytalanság ural. 1936 Párizsában járunk. Senki sem tudja, mit hoz a holnap: a német Harmadik Birodalom felemelkedése sokak szívében szül félelmet, Leon Blum személyében pedig egy baloldali szakszervezeti vezető lép hatalomra és teljesen felforgatja a dolgozók életét. Ezek az ügyek általában nem igazán izgatják Germain Pigoil-t (Gerard Jugnot), aki egy apró mulatót üzemeltet a Fauborg negyedben, ám a városon eluralkodó káosz az ő mindennapjaira is hatással van. A felesége, Viviane (Elisabeth Vital) megszökött a szeretőjével és arra készül, hogy magához veszi közös fiúkat, Jojo-t (Maxence Perrin), Galapiat (Bernard-Pierre Donnadieu), a lelkiismeretlen vállalkozó pedig azzal fenyegetőzik, hogy becsukatja Germain mulatóját. Milou (Clovic Cornillac), a helyi politikus és Jacky Jacquet (Kad Merad), a veterán szórakoztató segítségével Germainnak sikerül megegyeznie Galapiattal, hogy a színház nyitva maradhasson, ám az üzlet döcög, mígnem bekopogtat hozzá egy munkát kereső fiatal lány, Douce (Nora Amezeder), kinek elbűvölő hangja egész Párizst átjárja

 

 

Oly sokáig szerettelek / Il y a longtemps que je t'aime (I've loved you so long)

 

Műfaj: dráma

Rendező: Philippe Claudel

Szereplők:Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, Laurent Grévill, Frédéric Pierrot

Hossz: 115’

 

Juliette (Kristin Scott Thomas) 15 éves börtönbüntetésből szabadul, amit egy kimondhatatlan bűnért róttak ki rá. Az egykori gyermekorvos már csak árnyéka önmagának, szülei rég megtagadták, húgával, Léával (Elsa Zylberstein) sem tartotta odabentről a kapcsolatot, testvére mégis azonnal befogadja, mikor a szabadon engedését követően Juliette-nek nincs kihez fordulnia. Léa férje gyanakodva nézi a magába zárkózott nőt, Léa viszont türelemre inti: Juliette-nek idő kell ahhoz, hogy ismét beilleszkedjen, s talán egyszer képes lesz újra megnyílni környezete, barátai és családja előtt, s talán egyszer arra is fény derül, hogy 15 évvel ezelőtt miért tette azt, amit tett…

 

A RÖVIDFILMEK MOZARTJAI / LES MOZARTS DES COURTS-MÉTRAGES

Francia rövidfilm-összeállítás

Francia nyelven, magyar felirattal

 

Pig

 

Műfaj: dráma

Rendező: Bosilka Simonovitch

Szereplők: Amélie Daure, Jean-Marie Lamour, Jade Pradin, Pauline Cohen

Hossz: 22’

 

Andreas békés boldogságban él feleségével, Hélène-nel, és lányával, Laura-val. Majd egy téli reggelen bekopogtat Inés, akit Andreas tizenhét éve nem látott. Bár ez a meglepetés-látogatás felkavarja a családi idillt, lassan megértjük, hogy a fiatal hölgy azért érkezett, hogy kiegyenlítsen egy régi számlát és szembesítsen a fájdalmas múlttal.

La Vita Nuova

Műfaj: animáció

Rendező: Christophe Gautry & Arnaud Demuynck

Hossz: 12"

 

Egy költőt látunk íróasztalánál, mikor egy kocsis jelenik meg az ablakban, és hívja, kövesse őt. Az ablaküvegen át emlékek suhannak: az opera, egy csodálatos díva… itt az ideje, hogy a költő megírja utolsó költeményét. Ezt a kisfilmet Gérard de Nerval írásai isnpirálták.

 

 

Leszállási szándékát kérjük időben jelezze / Arrêt demandé 

 

Műfaj: vígjáték/fikció

Rendező: Thomas Perrier

Szereplők: Pascal Vincent, Anne Charrier, David Roussel, Martine Fontaine,Clément Michel, Marie-Françoise Audollent, Laurent Benoît, Virginie Caliari

Hossz: 10' 20

 

Patrice és Magalie azon a bizonyos délutánon találkoznak először. És akkor először nekikészülnek, hogy szeretkezzenek. De Magalie még nem egészen nyitott, Patrice pedig még semmit sem látott...

 

A két William / Les Williams

 

Műfaj: vígjáték/fikció

Rendező: Alban Mench

Szereplők:Jacques Bonnaffé, Denis Lavant, Karine Dedeurwerder

Hossz: 14’

 

Francis nászajándékba többek között kap egy kutyát. Megkéri gyermekkori barátját, William-et, hogy vigyázzon a kutyára, amíg ő elmegy nászútra. Ez az egyszerű kérés azonban hatalmas gondot okoz William számára....

 

Skhizein

 

Műfaj: animáció

Rendező: Jérémy Clapin

Hossz: 13’35

Mi történne, ha egy 150 tonnás meteorit esne a fejedre? Hát, Henrivel sajnálatos módon éppen ez történt. De, ennek ellenére is, él és virul! Na jó, azért nem teljesen, mert valahogy egy picit arrébb került, pontosan 35.83 inch-csel arrébb onnan, ahol addig volt. Ha tehát ki akar nyitni egy ajtót, le akar ülni vagy fel akarja venni a telefont, mindezt pontosan 35.83 inch-csel arrébb kell megtennie...

 

Jó szereplés / Bien joué

Műfaj: vígjáték

Rendező: Sandrine Veysset

Szereplők: Jeanne Moreau, Michael Lonsdale

Hossz: 5’40

 

Egy idős házaspár - akik láthatóan a mai napig szerelmesek egymásba -, nyugodtan sétálgatnak a parkban.

Jeanne megkéri Michaelt, hogy hívja őt fel a mobilján. De miért ?

 

Oktapodi

 

Műfaj: animáció

Rendező: Julien Bocabeille, François-Xavier Chanioux , Olivier Delabarre, Thierry Marchand,  Quentin Marmier, Emud Mokhberi

Hossz: 2’27

A film a Gobelins iskola végzőseinek diplomamunkája, mely indult az Oscar-díjért!

 

Egy polip abbéli küzdelmeit követhetjük nyomon, hogy kedvesét távol tartsa a kondértól…

 

AZ ARANY PÁLMA-DÍJAS LAURENT CANTET BUDAPESTEN JÁRT

 

A kitűnő rendező, Laurent Cantet, aki Az osztály című filmjéért tavaly a Cannes-i Fesztiválon elnyerte az Arany Pálma-díjat, a Francia Filmnapok meghívására, a rendezvény sajtótájékoztatójára csütörtökön Budapestre érkezett. Az idei a tizenharmadik év, hogy a hagyományoknak megfelelően április közepén – vidéken április 15-26., Budapesten pedig április 16-19. között – megrendezik a Francia Filmnapokat. Az már bizonyos, hogy a főváros mellett nyolc városban, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Szolnokon, Egerben és Kecskeméten nézheti meg a közönség premier előtt a legfrissebb francia filmtermés legjavát. 

 

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt bemutassa a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók – rendezők és színművészek - személyes kíséretében mutatja be a legkülönbözőbb stílusú és műfajú friss francia filmeket. A Francia Filmnapoknak köszönhetően olyan sztárok jártak már Budapesten, mint Sophie Marceau, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert vagy tavaly Audrey Tautou. 

 

Laurent Cantet abból az alkalomból érkezett hazánkba, hogy Az osztály című filmje szerepel a Francia Filmnapok idei kínálatában. Az Arany Pálmát nyert alkotása komoly társadalmi kérdéseket feszeget. François egy olyan iskolában osztályfőnök, ahol szinte minden diák különféle származású és hátrányos helyzetű családból jött. A tanárokat a legjobb szándék, a kitartás és a tolerancia jellemzi, de a különböző kultúrák és temperamentumok bizony még így is gyakran szítanak konfliktust az osztályban. A film idén Oscar-jelölést is kapott.

 

A sajtótájékoztatón Laurent Cantet elmondta, hogy „Filmemmel elsősorban arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy sokkal többre megyünk, ha nem félünk a fiataloktól, hanem ítéletmentes nyitottsággal közelítünk feléjük, s meghallgatjuk őket. Rengeteg kamasz nézte meg Az osztályt Franciaországban. Remélem, Önöknél is sok teenagerhez eljut majd a film.”

 

A sajtótájékoztatón Joel Chapron az Unifrance képviseletében bejelentette, hogy az idei Francia Filmnapokra biztosan Budapestre látogat majd Pierre Schoeller, Guillaume Depardieu egyik utolsó filmje, a VERSAILLES című keserédes történet rendezője, Eric Guirado, a bukolikus bájával magával ragadó romantikus A PROVENCE-I FŰSZERES című film rendezője és Jean-Charles Mille rövidfilmes producer.

 

Az idei filmnapok kínálatban szerepel továbbá a KÜLVÁROSI MULATÓ című zenés film, mely a harmincas évek Párizsába viszi a nézőt, s különlegessége, hogy az idősödő Pierre Richard is feltűnik benne, ezúttal komoly szerepben. A II. Világháborúban játszódik KÉMNŐK, melynek női főszereplője Sophie Marceau. Dany Boon írta és rendezte miden idők legfergetegesebb francia vígjátékát, az ISTEN HOZOTT AZ ISTEN HÁTA MÖGÖTT!-et, melyben a nagy nevettető szerepel is, a Europan Awards-díjas Kristin Scott-Thomas Philippe Claudel megindító filmjében, az OLY SOKÁIG SZERETTELEK-ben Juliette-et alakítja, aki 15 év börtön után talál vissza családjához. Végezetül a tavalyi siker után idén is lepereg majd egy 80 perces rövidfilm-összeállítás, köztük egy Oscar-jelölt animáció és Jeanne Moreau egyik legutóbbi filmje.