Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Mangalica Fesztivál

2009.01.28. 11:21 SI

Immár második alkalommal kerül megrendezésre a budapesti Vajdahunyadvárban február 6-8 között a Mangalica Fesztivál. A tavalyi siker nyomán az idei rendezvényre még színesebb programmal készülnek a szervezők. A Fesztivált a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a mangalica mind szélesebb körben való megismertetése céljából hagyományteremtő, kulturális és gasztronómiai programként szervezi.

 Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke a magas minőségű termék sikereiről számolt be.  Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a tenyésztők számára kitörési pont lehet a prémiumtermékek előállítása.

 A követendő cél, az átláthatóság, más termék esetében a szántóföldtől az asztalig, itt pedig hogy a termék útja az asztaltól a szántóföldig követhető legyen. A harmincegy résztvevő termelő száma külföldiekkel is kiegészül, bizonyságául annak, hogy más országokban is felfigyeltek a lehetőségekben rejlő előnyökre.

Végh Attila rendező az idei szélesebb kínálatról szólt. Kiemelte, hogy a 31 tenyésztőből 19 őstermelő számára ingyenes megjelenés biztosítottak. A tavalyinál nagyobb területen rendezendő fesztiválon megháromszorozódik a helyi vendéglátók száma is. A színpadon neves előadók szórakoztatják a vendégeket, akik idén is ingyenesen látogathatják a rendezvényt. Kiegészítő programok sorában megemlítendő, hogy míg tavaly vércukor és koleszterinmérésre volt lehetőség, idén a Vöröskereszt mobil véradóállomást helyez ki a fesztivál területére. A kézműves kiállítók is nagyobb teret kapnak.

A rendezvény fő célkitűzése, hogy segítse ennek az egészséges, hagyományos magyar terméknek a mind szélesebb körben történő megismertetését.

A Mezőgazdasági Múzeum a nyitóprogrammal egy időben kiállításon mutatja be a mangalica tenyésztés történetét.

 

Tausz A.