Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Budapesti Operabál 2009. február 21.

2009.01.15. 20:20 SI

Operabál a Ház évfordulójának jegyében.

 

 A 2009. február 21-i Operabál mottója: Operabál a

Ház évfordulójának jegyében.

 

 

 

 

 

 

Fotó: Simon Éva

Az idei Operabál nem csak a tánc, a zene, a divat és a gasztronómia ünnepe, hanem az Operaházé is, hiszen ebben az évben ünnepli 125. évadját, melyre kilenc premierrel készült.

 

 

 

 

 

Fotó: Simon Éva

 Az Operabál műsorában erről az alkalomról emlékezik meg, hiszen az áriák is most futó darabokról és premierekből kerültek kiválasztásra.

 

Az Operabál sztárvendége: Franco Nero


Franco Nero, eredeti nevén Francesco Sparanero, 1941. november 23-án született Olaszországban, Parma-ban.

Az 1960-as évek elején kezdett filmezni. Előnyös megjelenése, kitűnő fizikai adottságai figyelemre méltó jellemábrázoló képességgel párosultak, ezért az évtizedek során a legkülönbözőbb műfajú filmekben foglalkoztatták. Az első nyugati filmsztár volt, aki rendszeresen vállalt felkéréseket a vasfüggöny innenső oldalán is: jugoszláv, szovjet, cseh és számos magyar filmben is szerepelt pályafutása során. Fia, Carlo Gabriel Nero (London, 1969. szeptember 16.) filmrendező Vanessa Redgrave angol színésznővel való kapcsolatából született. 2006. december 31-én Nero és Redgrave házasságot kötöttek.

A művészetek iránt fogékony fiatalember félbehagyta egyetemi tanulmányait, hogy színészetet tanuljon a Piccolo Theatre-ben. 1964-ben Rómába költözött. A fényképregényekben való közreműködésének köszönhetően kisebb filmszerepekhez jutott.

A Biblia című monumentális alkotást a '60-as évek közepén Cinecittàban forgatták a tekintélyes amerikai Mester, John Huston rendezésében, Dino De Laurentiis produkciójaként. Huston az akkor még ismeretlen színészre bízta Ábel szerepét.

Később angol nyelvtudásának fejlesztésére helyezett nagy hangsúlyt, hogy nemzetközi produkciókban is szerepekhez juthasson.
Az 1990-es évek elején kezdődött együttműködése Koltay Gábor magyar filmrendezővel. A Julianus barát című filmben mellékszerepet játszott, majd 1996-ban, a millecentenárium évében a Honfoglalás című filmben Nero játszotta Árpád szerepét.

Az új évezredben Nero rendezőként is bemutatkozott, (Forever Blues, 2005).

2007-ben két, magyar vonatkozású alkotásban is a kamerák elé állt. A csejtei vár híres-hírhedt úrnőjéről, Báthory Erzsébetről szól Juraj Jakubisko Bathory című filmje, amelyben Nero II. Mátyás alakját kelti életre. Almási Tamás rendezte a Mario, a varázsló című filmet: Nero játssza Mario szerepét. A filmcím kissé megtévesztő, hiszen nem Thomas Mann azonos című művéről, hanem Halász Margit novellájának adaptációjáról van szó.

Több életmű díja is van, és Golden Globe-ra jelölték a Camelot című filmben nyújtott alakításáért.


Az Operabáli műsor

 

20.00   Mága Zoltán hegedűművész és zenekara

21.00   Nyitótáncosok bevonulása

            Verdi: Aida bevonulás            

Magyar Himnusz 

Puccini: Manon Lescaut-Des Grieux áriája

Fekete Attila 

Puccini: Manon Lescaut-Ékszerária

Sümegi Eszter 

Verdi: Traviata: Pezsgőduett

Sümegi Eszter, Fekete Attila 

Nyitótáncosok keringője, közreműködnek a Táncművészeti Főiskola növendékei és a Szombat esti láz sztárjai

Strauss: Bécsi vér 

Lehár Ferenc-Cigányszerelem: Messze a nagy erdő

Tokody Ilona

Közreműködik Mága Zoltán hegedűművész 

Franco Nero, az Operabál sztárvendége és Lévai Katalin, Európa Parlamenti képviselő megnyitják az Operabált 

            Alles Walzer

 

22.40   Csárdástáncoktatás vendégeink részére Keleti Andrea közreműködésével

23.00   Keringők, polkák, báli táncok az Operabál nagyzenekarának közreműködésével

23.50   Elvis Presley dalok Bakacsi Béla előadásában

00.10   Keringők, polkák, báli táncok az Operabál nagyzenekarának közreműködésével

00.50   A Feeling Táncsport Egyesület latin műsora

01.05   Jótékonysági Tombolasorsolás

            Bálkirálynő és lovagja választás

 

Az est hátralevő részében Netti és a Holländer Zenekar és az Ungár tánczenekar szórakoztatja a báli közönséget a bálteremben.

Az est további zenekarai: Aula: Old Samson, és Bonnie & Clyde, Zwack Kávéház: Babos Band és Bakacsi Béla


Az Operabálon fellépő énekesek

 

Tokody Ilona

Tokody Ilona ünnepelt vendége a világ nagy operaházainak, koncerttermeinek. Szegeden született, énektanulmányait szülővárosában kezdte, ezt követően a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke volt. 1972-ben megnyerte a Kodály-énekversenyt, a következő években a genfi, az ostendei, a pozsonyi és a bp.-i Erkel-énekverseny győztese lett. 1976-tól az Operaház magánénekese és a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze. 1985-ben Kossuth-díjjal, 1980-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1983-ban érdemes művész, 1990-ben kiváló művész címmel tüntették ki. Olyan világsztárokkal énekelt együtt, mint Jelena Obrazcova vagy Luciano Pavarotti.

 

Sümegi Eszter

Korunk egyik legnagyszerűbb magyar szopránénekesnője. Operaénekesi művészdiplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte 1993-ban, ezt megelőzően egy évvel korábban megnyerte a Nemzetközi Pavarotti Énekversenyt Philadelphiában. 1993-óta szólistája a Magyar Állami Operaháznak, ahol rendkívül gazdag repertoárt alakított ki (Bohémélet, Tosca, Végzet hatalma, Trubadur, Aida, Lohengrin, Tannhäuser). Sümegi Eszter az egyik leggyakrabban felkért énekesnője a legnagyobb külföldi operaházaknak is (Torontói Opera, Bécsi Staatsoper, a Frankfurti Opera), rendszeresen szerepel a hazai és külföldi koncertpódiumokon.


Fekete Attila

A fiatal magyar énekes-nemzedék egyik legjelentősebb képviselője. 1994-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke. 2000-ben befejezi tanulmányait ének-énektanári szakon (summa cum laude). 1998-ban még főiskolásként debütált az Operaházban Puccini: Bohémélet és R. Strauss: Salomé című operáiban. Ezt követően a Bohémélet Rodolphe-jaként, a Leonce és Léna Leonce-aként, 2002-ben pedig Gounod Rómeó és Júlia című operájának férfi címszerepében mutatkozott be nagy sikerrel. Az ifjú tenor gyakran lép fel hangversenyek szólistájaként is, számtalan európai országban adott komolyzenei koncertet.

 

A Budapesti Operabál Nyitótáncáról

  

A 60 pár nyitótáncos idén Verdi: Aida bevonulójára érkezi meg, majd Strauss: Bécsi vér keringőjére nyitja meg a Bált.

 

A nyitótáncosok próbái 2008. novemberétől az Operabálig zajlanak Keleti Andrea tánciskolájában.

A nyitótánc koreográfiáját Jezerniczky Sándor, az Operaház magántáncosa és koreográfusa készítette el és tanította be.

A keringőt az ifjú hölgyek fehér estélyi ruhában, az urak frakkban táncolják. Az estélyi ruhákat idén a Golden Rose Ruhaszalon, a frakkokat a Barbara Ruhaszalon biztosítja.

Az első bálozó hölgyek frizurájáról Csernek Szilvia és munkatársai gondoskodnak. 

  

Az Operabál vendégzenekara:

Mága Zoltán hegedűművész és zenekara

Mága Zoltán nevét hamarabb ismerték külföldön, mint Magyarországon.

A világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként Európa szinte minden fõvárosában, Amerikában és a Távol-Keleten öregbítette szeretett hazája hírnevét. Később az általa alapított Budapest Cigány Zenekarral (Budapest Gipsy Banddel) bejárta a Föld másik felét, és kivétel nélkül hatalmas sikerű koncerteket adott. Talán nincs még egy művész, aki küldetéstudatát ennyire előtérben tartva képviselte a magyar kulturális tradíciókat, és erősítette a magyarságról kialakult pozitív képet. Ezáltal számos rajongót szerzett nemcsak magának, hanem a hagyományos cigány- és klasszikus muzsikának is.

A Lyoni Nemzetközi Jazzfesztiválon olyan világsztárokkal lépett fel, mint Didier Lockwood, Segan’, Yochk’o Seffer, de játszott Salma Hayekkel, Stephan Grappellivel, Bonnie Tylerrel és Chris Normannel is. 2003-ban elnyerte a mexikói Világzenei Fesztivál különdíját. Megszámlálhatatlan televíziós szereplése közül kiemelkedik a Magyar Állami Operaházban adott Karácsonyi koncert, amelyben huszonkét ország nézői gyönyörködhettek.

Mindig megtiszteltetés számára exkluzív vendégkör előtt játszani. Elbűvölt már játékával királyokat, hercegeket, grófokat, politikusokat, közéleti személyiségeket. Többször játszott már a marokkói király, VI. Mohamed palotájában. A szíve szerint azonban egy vidéki jótékonysági koncert Magyarországon ugyanolyan fontos számára, mint bármilyen nagyszabású külföldi előadóest.

Az ország legtávolabbi szegletébe is elviszi a zenét. Gyakran játszik templomokban. Vallja, hogy aki Isten házába lép, annak lelkét megérinti a Mindenható közelsége, és ebben a hangulatban még inkább meghatja a csodálatos muzsika. A templomok akusztikája, különleges atmoszférája fogékonyabbá teszi hallgatóit. Ilyen környezetben lélekhidak építhetõk az emberek közé, és leomlanak a zord élet által emelt falak.

2004-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, 2005-ben a Kisebbségekért Díj és a Máltai Lovagrend tagsága, – csak néhány kitüntető cím, amelyeket a Mága Zoltán és az Angyalok album platinalemeze mellett őriz.

 

Az Operabál menüsora

a Gundel Étterem kínálatában

  

Gundel étterem

A Gundel étterem száz esztendős múltja során mindenkor a legigényesebb, legelegánsabb rendezvények számára biztosított maximális igényeket kielégítő ételeket, italokat valamint szolgáltatta a teljes szervizt is.

 

Pezsgőkísérő falatok

 

Quiche Lorraine, Füstölt sajt szerpentin,Lazacos háromszög,Tepertős pogácsa,

Libamájas gallér, Szezámos batyu bacon-nel

 

Felgördül a függöny

 

Libamáj torta meggy balzsammal

Vadkapor ecettel marinált füstölt pisztráng mézes chilis mustár coulis-val

Vadcseresznye teában pácolt kacsamell birs rakottassal gyömbér tükrön

Zöldség terrin kertünk füveivel illatosítva 

A Sugár úti Palota báljaiból 125 év kedvencei

Sörben pirult mangalica derék fenyőmagvas parajjal töltve gesztenyés juharsziruppal

kakukkfüves gombákkal, cukkinivel

Borókás őzfilé vörös áfonyával, mandulával krusztázva ribizli szósszal

Császárvargányával töltött gyöngytyúk melle kardamomos vilmos körte pürével

Zsályás zöldség rizottó

Sajt intermezzo

Sajtválogatás: bleu de causses, kecskesajt, pavé touraine

A nagy desszert finálé

Fehér csokoládé mousse csokoládé hengerben, sült csokoládé ágyon

 

 

 Ízelítő Budapesti Operabál történetéből

 

A 62 év szünet után először, az első bál 100. évfordulóján, 1996. február 17-én megrendezett Operabál műsorában fellépett Montserrat Caballé és ismert magyar operaénekesek, valamint részt vettek a Bálon olyan hírességek, mint például Ornella Muti és Sascha Hehn is. A színpad és a nézőtér táncparketté alakított hatalmas területén 160 elsőbálozó nyitotta meg keringővel a Bált. A vacsorát a Gundel étterem kínálta a báltermi páholyokban valamint a különböző stílusokban feldíszített különtermekben. A szabad italfogyasztáshoz az italokat a Zwack Unicum szolgáltatta. Az Operaház más-más helyszínein a bál vendégeit különböző műsorokkal és programokkal szórakoztattuk. Vendégeink kipróbálhatták szerencséjüket a kaszinóban, volt tombola értékes nyereményekkel, és bálkirálynő-választás.

A 2008. év bálja igazán mesebeli volt, hiszen az Operaház díszkivilágítása, a belső tér mesebeli díszítése tavaszi virágokkal, pillangókkal és már az épület előtt elhelyezett jégszobor is arról tanúskodtak, hogy a február 2-i Operabál igazi Mesebeli Operabál volt. Az Operabál táncosai Csipkerózsika keringőjére nyitották meg a bált és a bál Hamupipőkéi igazi, mesebeli lovashintón érkeztek. A vendégeket a romantika hercege, Richard Clayderman varázsolta el gyönyörű zongora játékával.

 

 Szeretne bepillantást nyerni az Operabál

főpróbájába?

 

 

Azon nyugdíjas korú, de a szívükben fiatal jelentkezőket várjuk, akik talán emlékeznek a régi bálok hangulatára, és kíváncsiak a farsangi szezon legkiemelkedőbb rendezvényének kulisszatitkaira!

Amennyiben Ön szívesen élne ezzel a lehetőséggel, küldje el nekünk a helyes válaszok betűjelét az alábbi, Operabálra vonatkozó kérdésekre. A helyes megfejtést beküldők közül kisorsoljuk azt a 30 szerencsést, aki másodmagával részt vehet az Operabál napján, 2009. február 21-én délelőtt 10.00 órától a bál kulisszatitkait bemutató látogatáson.

 

  1. Mi volt a Budapesti Operabál mottója 2008-ban?

a, Mesebeli Operabál

b, Hagyományőrző Operabál

c, Jubileumi Operabál

 

  1. Ki volt 2008-ban az Operabál sztárvendége?

a, Bud Spencer

b, Richard Clayderman

c, Terence Hill

 

3.   2009. február 21-én hányadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Operabál?

a, 12

b, 13

c, 14

 

A válaszokat lakóhelyük képeslapján az alábbi címre vártuk:

Budapesti Operabál Kft.

1065 Budapest

Hajós u. 13-15.

 Keressük az Operabál Hamupipőkéit!

“Miről álmodik a lány?"

 

Szeretnél részt venni álmaid bálján, mint Hamupipőke a mesében? Jelentkezz!

Ha illik Rád a báli topánka, és szerencsés is vagy, az Operabál Jótündére felöltöztet és felkészít február 21-re, a számos meglepetést tartogató Operabálra!

 

2009. január 20-ig várjuk jelentkezésedet az alábbi email-címre:

hamupipoke@operabal.com

A jelentkezés feltétele: betöltött 18. életév

„A jelentkezéshez, kérjük, csatolj egy fényképet és egy pár sort önmagadról! Feltétlenül tüntesd fel lakcímedet és telefonszámodat is, hogy az Operabál Jótündér felvehesse veled a kapcsolatot!”

 

Az Operabál estéjén a Daalarna Szalon mesébe illő, gyönyörű báli ruháit ölthetik fel a Hamupipőkék. A varázslatos estélyi ruhák gyémánt-selymekből, aranyfényű taftokból, kézzel hímzett csipkékből készülnek, csillogó gyöngyök és kristályok
díszítik. Tervezőjük Benes Anita.

Az Angel Gold csodálatos gyémánt ékszereit viselik majd a Hamupipőkék az Operabálon, ezzel biztosítva a hercegnőknek kijáró ragyogást és pompát az est folyamán.

A Hamupipőkék magukkal hozhatják egy kedves családtagjukat is az Operabálra.

A sok száz jelentkező közül 20 lányt sorsolnak ki az Operabál szervezői, akiket vendégül látnak a Magyar Állami Operaházban január 27-én egy jelképes cipőpróbára. Az ott megjelent lányok közül kerül ki az a négy Hamupipőke, akikre január 21-től az Operabál honlapján a legtöbben szavaztak. Az ötödik Hamupipőkét a Blikk honlapján keresztül szavazhatják meg az érdeklődők.

Az öt Hamupipőke részt vehet a Budapesti Operabálon. 

 

Jótékonyság a 2009. évben

  

A Budapesti Operabál, hagyományaihoz híven, 2009-ben is több jótékonysági felajánlást tesz. A Bál előtt két héttel a rászorulók részére Gundel ételt oszt, tüdőszűrő buszt és segélyvonalat üzemeltet a Máltai Szeretetszolgálattal közösen a Blaha Lujza téren. Az Operabál másnapján jótékonysági gyermeknapot szervez a Magyar Állami Operaházzal közösen az operabáli díszletek között.

 Árverésre bocsátjuk 300.000 forintos kikiáltási áron, a bálunkon is fellépett Ilosfalvy Róbertet ábrázoló festményt, amely éppen a mostani bál műsorában is szereplő Manon Lescaut Des Grieux szerepében ábrázolja.  A festményre az Operabál honlapján www.operabal.com lehet licitálni.

 Emellett a Táncművészeti Főiskola Noverre Alapítványát is támogatja.

 

Operabál Szervező Iroda, Budapesti Operabál Kft.

1065. Budapest, Hajós u. 13-15.

Tel: 302 39 06

 

 

 A sajtóanyag alapján összeállította Tausz Anikó és Simon Éva