Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Szépművészeti Múzeum jövő nyári kiállitása: A SZENTFÖLD ÖRÖKSÉGE

2008.12.12. 14:07 SI

A SZENTFÖLD ÖRÖKSÉGE     

 

Kincsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumból.

 

A Szépművészeti Múzeumban 2009. június 19-én nyílik meg a Jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből válogatott Szentföld öröksége tárlat.

A tárlat olyan különlegességeket mutat be, mint a Holt-tengeri tekercsek egy részlete, vagy Rembrandt, Chagall és Rodin remekművei.

Mint az Izrael Múzeum igazgatója James Snyder elmondta, ezek a művek még nem voltak máshol kiállítva, és nagyon örül, hogy Budapesten állítják ki a remekműveket. Budapest egyfajta keresztút kultúrák, vallások között, Kelet és Nyugat találkozópontja, ez az a rendezőelv, amely átfogja a tervezett budapesti kiállítás egészét. A hasonlóság nagy a két hely, Jeruzsálem és Budapest  között.  Aliza Bin-Noun izraeli nagykövetasszony elmondta, hogy Hiller István  oktatási és kulturális miniszterrel tegnap aláírták és megújították a kulturális együttműködést. Jövőre ünnepeljük 20. évfordulóját a magyar-izraeli kapcsolatoknak. Ez a kiállítás egy kiemelkedő eseménye lesz az ünnepnek. Izraelben pedig Magyarország lesz a könyvfesztivál díszvendége.

Az izraeli és a magyar kultúra szoros együttműködésben van, nemrég mutattak be itt az izraeli filmhéten izraeli filmeket, aminek nagy sikere volt. Hiller István oktatási és kulturális miniszter kiemelte: nagyszerű együttműködés eredményeképp érkezik ide a gazdag anyag. A miniszter úgy véli, hogy az országhatáron kívül is nagy érdeklődést vált majd ki a kiállítás, amely a turisztikailag leglátogatottabb időszakban 2009. június 19. és szeptember 6. között lesz látható Budapesten.

 Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, A szentföld öröksége című tárlattal a két múzeum felújítási és bővítési programjai is "találkoznak".

A Szépművészeti Múzeumban rendezendő kiállításon látható majd a Holt-tengeri tekercsek egy darabja a Templom tekercs egy részlete. Ez az eddig megtalált leghosszabb Holt-tengeri tekercs, melyet a Kr.e. 1. században írtak. Ezen kívül Rembrandt két festménye, melyet ugyanarról az idős szakállas emberről festett, címe: Szt Péter a börtönben. Chagall és Poussin képeivel, Rodin szoborral és kortárs modern festők alkotásaival is találkozhatunk. A jeruzsálemi gyűjtemény számos féltve őrzött darabját láthatjuk majd 2009 nyarán.

komment

süti beállítások módosítása