Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

PÁRIZSI ÉJSZAKA A Modigliani-kiállítás finisszázsa

2016.09.25. 23:25 SI

PÁRIZSI ÉJSZAKA
A Modigliani-kiállítás finisszázsa
2016. október 1., szombat, 19.00–24.00, C épület

Október 2-án, vasárnap látható utoljára a több mint nyolcvan alkotást felvonultató Modigliani-tárlatunk. A szombati finisszázs-esten hosszított nyitvatartással várjuk mindazokat, akik szeretnék velünk búcsúztatni a kiállítást. Tárlatvezetésekkel, előadásokkal, zenével és tánccal idézzük meg a 20. század elejét, Modigliani Párizsát.A Párizsi éjszaka az utolsó nagy lehetőség, hogy megnézzük az olasz festő életművének első nagyszabású magyarországi bemutatóját és izgalmas előadásokon keresztül közelebb kerüljünk Modigliani világához.


Programjaink az este folyamán:

19:00–19:30 Bejelentkezve itt: Párizs, café Montmartre | Földváry Piroska tárlatvezetése a Modern idők című kiállításban 
19:15–19:45 TÁNC: PR-EVOLUTION Dance Company: „A boldogság egy komoly arcú angyal”Az előadás Modigliani életét idézi fel a festő lánya, Jeanne Modigliani alakján keresztül.
19:45–20:45 Modigliani – mítosz és valóság | Kovács Anna Zsófia kurátor előadásaAmedeo Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Az előadás a Modigliani alakját övező legendákat igyekszik lebontani.
20:00–21:00 ZENE: Voice & Guitar: Micheller Myrtill és Pintér Tibor koncertje 
20:45–21:15 „Míg élt, a bujaságnak járta táncát, s ezért rendelte: illik, ami izlik”
| Lovass Dóra tárlatvezetése a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállításban 
21:00–23:45 ZENE:  Gáspár Károly Trió zenél
21:00–21:30 The Spirit of Montparnasse around Europe | Guided tour in English in the exhibition „Modern Times” with Evelyn Brockmann 
21:15–22:15 Modern Vénuszok – Az akt Modigliani festészetében | Bellák Gábor művészettörténész előadása. Azokban az években, amikor a futuristák és az avantgárd művészei lemondtak az érzéki szépségről, amikor a versenyautók, mozdonyok, gépek szépségét dicsérték az ember szépségével szemben, amikor szerkezet, az analízis logikája felülírta a látvány elemi élményét, Modigliani mindenkinél bátrabban és nyíltabban fordult az emberi test, a szép emberi test ábrázolása felé. Modigliani modern Vénuszai nemcsak a klasszikus reneszánsz szépségeszmény örökösei, hanem ízig-vérig 20. századi asszonyok is. 
22:30–23:00 Maszk vagy álarc? | Mácsay Krisztina tárlatvezetése a „Perspektívák – művészet és etnográfia” című kiállításban

19:00–22:00 WORKSHOP | Vintage szuvenírek
Századfordulós portrékkal vagy zsebórával díszített könyvjelzőt színezünk diópáccal, majd színesre festünk egy automobilt ábrázoló képeslapot!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Teljes árú jegy: 3200 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2300 Ft*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, így díjtalan belépő sem igényelhető.* Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogathatják;– 26 évesnél fiatalabbak vagy 62 évesnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai;– MAOE-tagok;– Baráti Kör-tagok.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve annak jogos felhasználójával szemben.

 

 



PERSPEKTÍVÁK - MŰVÉSZET ÉS ETNOGRÁFIA című kiállításunk október 2-án, vasárnap látható utoljára.

Amikor a 20. század elején Modigliani, Picasso és művésztársai először láttak afrikai és óceániai szobrokat, a törzsi művészet emlékeit, nyilvánvaló volt számukra, hogy ezek a tárgyak is művészeti alkotások.Bár az európai világ számára nem volt ismeretlen ez a fajta egzotikus tárgykultúra, ezeket a szobrokat, maszkokat és faragványokat hosszú ideig mégsem tekintették művészetnek. A tárgyak formálása, a geometrikus díszítés és kifinomult formarend harmóniája óriási hatást gyakorolt a 20. század új utakat kereső modern művészetére, legyen szó festészetről, szobrászatról vagy grafikáról. Picasso és Modigliani munkássága óta a törzsi művészet az európai művészettörténeti hagyomány része, formai és szellemi inspirációs forrás.

 


ÚJ KIÁLLÍTÁS A HOPP FERENC ÁZSIAI MÚZEUMBAN

Nágák, Elefántok, Madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből
címmel nyílik új időszaki kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A szeptember 30-tól látható kiállítás anyaga Délkelet-Ázsia meghatározó művészi kifejezésformáját, a textilművességet követi nyomon. Ez a művészet anyanyelve, legfontosabb megnyilatkozási formája, így Délkelet-Ázsia textiljeinek bemutatásával, típusaik, használatuk és szerteágazó jelképrendszerük megismertetésével kulcsot kap az érdeklődő egy távoli világ működésének és gondolkodásának megfejtéséhez.
A kiállítás több mint 200 tárgyat vonultat fel: a magyarországi közgyűjtemények (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum) értékes, nagyon ritkán látható anyaga mellett magángyűjtők és kutató-tudósok helyszínen gyűjtött tárgyait is bemutatja.

Bővebb információért és a kiállításhoz tartozó programokért látogassa meg a múzeum honlapját!

komment

süti beállítások módosítása