Szabadidő Magazin

Kulturális hírek, sport programok, tudományos eredmények, tudósítások aktuális eseményekről.

Fordítás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Múzeumok Éjszakája - debreceni, berettyóújfalui, kunszentmártoni és miskolci múzeumok programjait díjazták

2016.06.16. 11:31 SI

 

Múzeumok Éjszakája - debreceni, berettyóújfalui, kunszentmártoni és miskolci múzeumok programjait díjazták

 

A debreceni Déri Múzeum, a berettyóújfalui Bihari Múzeum és a kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény programjait találta legvonzóbbnak a zsűri az idei Múzeumok Éjszakája „Hősök, felfedezők, újítók” elnevezésű nívódíj pályázatán, a közönségdíjas pedig a miskolci Herman Ottó Múzeum rendezvénye lett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum által február végén meghirdetett, 4 millió forint összdíjazású pályázaton négy kategóriában várta a pályaműveket a bíráló bizottság. A kiírás célja a Múzeumok Éjszakáján résztvevő múzeumok ösztönzése volt, hogy a tematikához illeszkedő programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel, a helyi identitást és kötődést erősítő programokkal várják a látogatókat június 25-ére meghirdetett Múzeumok Éjszakáján, estétől kora hajnalig.

A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program kategóriában a debreceni intézmény, a Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag kategóriában a Bihari Múzeum, azÚjítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése kategóriában pedig a kunszentmártoni gyűjtemény programját találta legjobbnak a zsűri. A negyedik, a közönség kedvence témában pedig a zsűri által kiválasztott, kategóriánként 5 pályázat indult a közönségdíjért, ezekről közvetlen - facebookon és a program honlapján zajló - szavazással a látogatók döntöttek. Az ő szavazatuk alapján a miskolci Herman Ottó Múzeum programja nyerte az 1 millió forintos nívódíjat

A felhívásra csaknem 40 intézmény pályázata érkezett be, amelyek közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Turisztikai Ügynökség, és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által delegált tagokból álló zsűri választotta ki a legjobb programokat.

 

A nyertes programok rövid ismeretese:

 

Hétköznapi hősök Debrecenben: sokszínű, sokoldalú, némiképp lírai, ugyanakkor racionális, a históriában jártas, a hagyományos és a kortárs formák iránt egyaránt nyitott, kísérletező kedvű tanárok kapnak kiemelt szerepet ebben az évben a debreceni programsorozatban. A Déri Múzeum sajátosan értelmezve nyúlt az idei pályázati tematikához: a gyűjteményben és kiállításokon szereplő hősök és felfedezők mellett a hétköznapi hősöket, mégpedig Debrecen legnépszerűbb, szavazással kiválasztott tanárait állítják ezúttal a középpontba. A legsokszínűbb rajztanár a Medgyessy Emlékmúzeum kiállításán keresi a kapcsolódási lehetőségeket a 20. századi plasztikák és a kortárs művészet formanyelve között; a leglendületesebb fizikatanár a MODEM építészeti tárlatának teherhordó vonalai és felületei kapcsán mutat be kísérleteket; a leglegendásabb történelemtanár a Déri Múzeum Szamuráj udvarházában tartja kihelyezett, szubjektív óráját; míg a legköltőibb irodalomtanár a Debreceni Irodalom Házában kap rendhagyó „tantermet”. Mindezek mellett éjszakai árverésre, éjféli szelfirekordra, slampoetry-re, koncertekre (Balkán Fanatik, Rackajam, Tapasztalt Ecsetek, Éva Presszó, ChicoManada) és exkluzív tárlatvezetésekre is várják az érdeklődőket június 25-én Debrecenben. Vendégeik többek között: Ferenczi György, Karafiáth Orsolya, Mispál Attila, Szurcsik József, Újhelyi Kinga, Veiszer Alinda, Wahorn András

 

Buborékok éjszakája Kunszentmártonban. Mit keresnek sörcsapok a kunszentmártoni múzeumban? Hogyan lehet egy korsó sör mellett a sör történetéről beszélgetni? Mekkora szappanbuborékba fér bele egy gyerek? Vagy hogyan pezseg a kultúra? A Buborékok éjszakája színes kulturális és gasztronómiai élmények kavalkádja, ahol a térség legnevesebb kézműves sörfőzdéi kínálják sörkülönlegességeiket. A vállalkozó szellemű családok kocsmai sportokban és egyéb feladatokban mérhetik össze erejüket (hordógurítás, rekeszmászás, buborékfoci stb.). A kicsiknek ezen az éjszakán lehetősége nyílik hatalmas buborékokat készíteni interaktív játszóterünkön. Az év legrövidebb éjszakáját könnyűzenei koncert zárja majd. A programok alatt kulturális élménytúrákon új megközelítésben (tárgyak mögött az ember) mutatják be kiállításaikat a település egykori börtönépületben.

 

A Bihari Múzeumban Balázs Dénesre, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítójára emlékeznek. A 3276 expedíciós nap, a múzeumalapító geográfus újraolvasva c. vándorkiállítás minden élőhelyen végighaladva mutatja be Földünket. A rendezvénnyel a világjáró geográfus előtt tisztelegnek, Balázs Dénes nyomába eredve 8 óra alatt a Föld körül. Az ünnepélyes megnyitó után a múzeum udvarán zenés-táncos produkciók várják a látogatókat, az Életem – utazásaim című életrajzi film pedig több nézőpontból mutatja be Balázs Dénes életútját. Ázsia világa elevenedik meg a Tibetről szóló előadásban, amelyet teakóstolás kísér. A Múzeumok Éjszakáján a látogatók megtudhatják, hogy hogyan születik a vulkán, a Fele sem igaz! vetélkedőn pedig Balázs Dénes utazásait idézik fel.

 

Közönségdíjas program:

 

A miskolci múzeumban „Nőttön nő” című programsorozat alkalmából puttójárat indul, ahol a barokk művészet világába vezetik a látogatókat, a HOMbár elnevezésű múzeumi tereferéző és szürcsöldében papírszínházi mesék, falvédőtervezés, befőtt-címke készítés lesz gyerekeknek,  és meglepetésvendégek, rendhagyó tárlatvezetések, performanszok, filmvetítések várják a felnőtteket, akik „Őserdei ösvényeken” vagy a „Kárpátok ásványai” között is kalandozhatnak. „A raktárak mélyén…” programban a múzeum ezen az éjszakán bepillantást enged a képzőművészeti gyűjtemény kincseibe. A legfiatalabbakat a Színezd újra! felhívással várják, itt a gyerekek segítségével klasszikus festmények bújhatnak új köntösbe.

 

Érdemes lesz tehát a nívódíjas helyszíneket választani június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján, ahol országszerte több mint 400 intézmény csaknem 2200 programot kínál.

 

 preport.eu,

 

 

  1. június 15.

komment

süti beállítások módosítása